去親戚屋企拎佢地新年後唔要 o既 蘭花

作者: mooon 發表于 2020-3-6 14:12:17
5963 76
我 o係 我親戚家拎左d新年蘭花番屋企, 有6棵, 拆水苔後, 清&剪走爛根後先洗 (其實呢個程序係咪唔o岩? 因我想較為乾爽情況下剪根) , 6棵保留到 o既 根都白晒, 其中2棵不太多根但好多白晒.  3棵剪淨少根又係白晒, 洗後噴稀雙氧水+alcohol , 一棵全部根爛根剪淨個心, 洗後噴稀雙氧水+alcohol. 全部有葉.  清晒洗晒後分別祼根左1-2晚. 如仲未決定用乜方法去種 (可能水培、水氣、樹皮+陶粒.... ) , 係咪都可以照浸水祼根浸水祼根浸水祼根....咁做幾日先呢? 今晚再補相.  多謝指教
小雷子 發表於 2020-3-6 14:23:33 |顯示全部樓層
出帖咪好囉,一來可以多啲人比資訊你,又可以更新下生長情況!有咁多棵,可以試多種方法,有排玩!
回復

mooon 發表於 2020-3-6 14:30:12 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-6 14:23
出帖咪好囉,一來可以多啲人比資訊你,又可以更新下生長情況!有咁多棵,可以試多種方法,有排玩! ...

有D怕醜
回復

sarshk2014 發表於 2020-3-6 19:25:23 來自手機 |顯示全部樓層
用乜方法去種就要睇你想玩幾耐啦!個人覺得如果只係三分鐘熱度,玩幾個月嘅咁就用水培啦!!如果想同佢地一生一世嘅,咁就最好水苔種啦。你話係唔係?
回復

mooon 發表於 2020-3-6 22:41:38 來自手機 |顯示全部樓層
就係呢6棵
回復

小雷子 發表於 2020-3-6 23:15:42 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-6 22:41
就係呢6棵

呢6棵啲根好似不太好,你想用咩方法種呢?
回復

mooon 發表於 2020-3-7 00:02:57 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-6 23:15
呢6棵啲根好似不太好,你想用咩方法種呢?

弱根似乎唔好水培,水氣或半水培啦。衣家祼根後駛唔駛浸根再祼根先入盆呢?
回復

mooon 發表於 2020-3-7 00:06:58 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-3-6 19:25
用乜方法去種就要睇你想玩幾耐啦!個人覺得如果只係三分鐘熱度,玩幾個月嘅咁就用水培啦!!如果想同佢地一 ...

謝謝你指教 如果用陶粒樹皮蘭石代替水苔呢?
回復

B17 發表於 2020-3-7 16:34:00 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-7 00:06
謝謝你指教 如果用陶粒樹皮蘭石代替水苔呢?

水苔好好用,淋透一次,成個星期先要再淋。如果怕水多,可以淋半透,三四日輕身先再淋水

多謝指教!! 你地咁講, 我又睇過幾個視頻, 幾棵少根甚至冇根 o既 都會用水苔先喇~  發表於 2020-3-9 11:15
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 22:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-7 00:02
弱根似乎唔好水培,水氣或半水培啦。衣家祼根後駛唔駛浸根再祼根先入盆呢?
...

我試過成棵無晒根嘅,係用水苔令佢生返啲根的!你都可以試下,但都有竅門的!
回復

Ming36 發表於 2020-3-7 22:58:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 22:00
我試過成棵無晒根嘅,係用水苔令佢生返啲根的!你都可以試下,但都有竅門的! ...

引新根生入水苔,千萬不要把弱株放太深入水苔

多謝指教!! 你地咁講, 我又睇過幾個視頻, 幾棵少根甚至冇根 o既 都會用水苔先喇~  發表於 2020-3-9 11:20
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 23:10:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-7 22:58
引新根生入水苔,千萬不要把弱株放太深入水苔

植株越弱,救到的話成功感越強!
回復

Ming36 發表於 2020-3-8 00:06:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 23:10
植株越弱,救到的話成功感越強!<span class="emoji emoji1f60c"></span>

係呀!
我有一個窗台全部放休養/拯救/深切治療中的蘭花
回復

小雷子 發表於 2020-3-8 00:21:46 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-8 00:06
係呀!
我有一個窗台全部放休養/拯救/深切治療中的蘭花

你有冇唔少區喎!
回復

Ming36 發表於 2020-3-8 12:50:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-8 00:21
你有冇唔少區喎!<span class="emoji emoji1f605"></span>

係呀嗰度係弱弱植物休養治療區;仲有高危區,專門擺放初初萌芽的幼嫩植物,有花梗蝴蝶蘭也在那裏
回復

mooon 發表於 2020-3-9 11:17:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 22:00
我試過成棵無晒根嘅,係用水苔令佢生返啲根的!你都可以試下,但都有竅門的! ...

多謝指教!!  你地咁講, 我又睇過幾個視頻, 幾棵少根甚至冇根 o既 都會用水苔先喇~ 請問可以講下有咩竅門? 係咪 ming36大大所講, 弱株唔好放入水苔太深?
回復

Ming36 發表於 2020-3-9 11:51:50 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-9 11:17
多謝指教!!  你地咁講, 我又睇過幾個視頻, 幾棵少根甚至冇根 o既 都會用水苔先喇~ 請問可以講下有咩竅門? ...

你看看這一弱株,之前啲根爛到7788,所以它新長的葉片細很多,也不健康。蘭頭,不要藏入水苔中,否則,容易爛。
直至到近來,終於引根成功,最新長出的葉片。
養蘭先養根(係呢度啲大大教的)根靚、葉就靚,賞花?就指日可待
但要有耐性
回復

小雷子 發表於 2020-3-9 12:21:16 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-9 11:17
多謝指教!!  你地咁講, 我又睇過幾個視頻, 幾棵少根甚至冇根 o既 都會用水苔先喇~ 請問可以講下有咩竅門? ...

我的方法同Ming大有少少不同,我用的係透明底冇窿的膠杯,把水苔浸濕,然後扭乾,將水苔整鬆,鬆到好似棉花糖咁!
杯底先放一部份鬆軟水苔, 千祈唔好㩒實佢,要留有空間,然後將蘭花植株放入,再 係蘭花周圍鋪上鬆鬆軟軟嘅水苔,就完成!
當你見到水苔乾到變白色時,你可以用水壼噴水落水苔,等水苔吸水變綠色後,可將水杯底多出來的水倒去,淋水就完成啦!
記住水苔一定要鬆,留有空間比蘭花抖氣,沒有根的蘭花,不可施肥,亦要放係有明亮散光位置,不可直曬的!

你可作為參考,希望幫到你!
回復

mooon 發表於 2020-3-9 13:56:39 |顯示全部樓層
太好喇~ 多謝ming大&雷大圖文並茂&詳細解釋!!! 我衣家放左o係窗邊, 晒唔到太陽, 今晚加水苔, 好興奮!! 希望一兩個月會生到根啦~
回復

mooon 發表於 2020-3-9 14:05:19 |顯示全部樓層

唔好意思, 又又又又請教下, 呢棵比較多根 (雖然好弱 ) , 可以用其他植料去種嗎? 定係用番水苔去養下根好d? 可以水培嗎?
回復

1234下一頁