去親戚屋企拎佢地新年後唔要 o既 蘭花

作者: mooon 發表于 2020-3-6 14:12:17
5956 76
小雷子 發表於 2020-3-23 21:13:46 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-23 14:57
報告雷大, 呢兩日都係冇整, 屋企有條化骨龍 (貓) 病左, 冇時間整花  呢個星期都繼續浸茶棵 ...

攪掂條化龍先,如果冇時間,放棄果啲冇根就C嘅蘭花先!
回復

Ming36 發表於 2020-3-23 21:25:04 來自手機 |顯示全部樓層
我見到你咁拯救佢哋,覺得有啲攰,一次過要拯救咁多,依家仲要照顧化骨龍,加油啊
回復

mooon 發表於 2020-3-24 10:30:03 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-23 15:22
拖主,你係咪掉轉左黎浸呢?

唔係, 我特登咁浸試下
回復

mooon 發表於 2020-3-24 10:39:00 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-23 21:25
我見到你咁拯救佢哋,覺得有啲攰,一次過要拯救咁多,依家仲要照顧化骨龍,加油啊[emo ...

多謝ming大留意我呢D case, 呢幾日都係做住簡單浸茶, 黎緊呢個星期六日一定要做野喇~ 冇所謂啦~ 精神有寄托, 同埋睇片學野睇到識聽少少國語, 都算係有少少意外收獲   屋企化骨龍好番好多喇
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-24 10:47:59 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-24 10:30
唔係, 我特登咁浸試下

希望你種得返靚佢啦!

多謝fred大~  發表於 2020-3-24 11:39
回復

mooon 發表於 2020-3-24 11:23:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-23 21:13
攪掂條化龍先,如果冇時間,放棄果啲冇根就C嘅蘭花先!

冇根果D, 我會用水繩&水苔, 各位大大講過o既, 我都會試下. 丁僑呀雷大
回復

mooon 發表於 2020-3-24 11:48:31 |顯示全部樓層
其實我都有D稍為正常 o既 花 o架   三棵係新年前我去附近街市買 o既,  仲有一棵有花謝緊但又有少少花苞出緊. 日日出門或番入屋都噴水去葉底.

回復

Ming36 發表於 2020-3-24 13:20:35 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-24 11:48
其實我都有D稍為正常 o既 花 o架   三棵係新年前我去附近街市買 o既,  仲有一棵有花謝緊但又 ...

嘩!原來你都有啲正常嘅植物
如果淨係要照顧六棵弱株,真係有啲灰。而家見到彩虹
如果拯救到一兩棵,好快就會見到雙彩虹
回復

mooon 發表於 2020-3-24 13:58:38 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-24 13:20
嘩!原來你都有啲正常嘅植物
如果淨係要 ...

多謝ming大為我心靈健康著想.
回復

mooon 發表於 2020-3-30 13:55:20 |顯示全部樓層
終於re-pot晒所有蝴蝶蘭, 其實大部份淨番一兩條短根 三棵用水繩(鞋帶)繞根&莖, 一棵用水苔, 一棵用樹皮+蘭石+淘粒+木碳, 一棵用前面樹蘭淘碳做水氣栽培 200329Repot_99Ph.jpg
回復

mooon 發表於 2020-3-30 14:10:23 |顯示全部樓層

呢個前晚已上盆入渣乾水的鬆散水苔(杯底放入重石墜住), 尋日覺得好似好乾, 夜晚學人浸盆, 水位剛到杯內水苔, 浸半個鐘拎起. 跟住睇視頻, 有外國女仔話同情況水苔乾就噴下水就得. 我拎植株出黎睇, 底果浸水苔濕晒, 沾到少少根濕左, 因曾有水苔太濕致爛根前科, 即刻拎晒D水苔出黎再渣乾水苔, 減番少少水苔再入盆.

請教下, 對於水苔種少根植株, 應該點補水? 呢個天時, 室內種 (有抽氣扇, 開風扇, 放窗邊, 會開少少窗喇, 通風) , 對呢D水苔引根種植, 你地幾耐淋一次水?
回復

Amber_Ng 發表於 2020-3-30 15:20:32 來自手機 |顯示全部樓層
下次試下
用芒骨板(完全浸透水)種,倒轉棵花,葉芯向地,魚絲Q實,板背近出根位放d水苔,再用魚絲Q實,
放陰位一排,等生根
回復

mooon 發表於 2020-3-30 16:44:38 |顯示全部樓層
Amber_Ng 發表於 2020-3-30 15:20
下次試下
用芒骨板(完全浸透水)種,倒轉棵花,葉芯向地,魚絲Q實,板背近出根位放d水苔,再用魚絲Q實,
放 ...

多謝你覆我, 睇多一兩個月, 如果我呢D唔出根, 我都會試下.
回復

mooon 發表於 2020-4-22 15:13:34 |顯示全部樓層
其實我都有正常植物 の 我d蝴蝶蘭復花了   生到擠迫戶咁, 有一朵夾左 o係 兩丫叉花梗之間. 有d向前有d向後, 不過點生都好, 好滿足.

回復

mooon 發表於 2020-4-22 15:15:59 |顯示全部樓層
佢隔離有棵水氣栽培, 裡面出左好多根, 每日番工駐足門前數根無限 loop 數到遲到
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-22 19:39:16 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-4-22 15:13
其實我都有正常植物 の 我d蝴蝶蘭復花了   生到擠迫戶咁, 有一朵夾左 o係 兩丫叉花梗之間. 有 ...

再復花係好現像呢!加油呀mooon大!
回復

mooon 發表於 2020-4-23 10:35:17 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-22 19:39
再復花係好現像呢!加油呀mooon大!

哇唔敢當! 小的冇攪死花已屬萬幸. 謝謝fred大大!
回復