係咪中蟎?

作者: mooon 發表于 2020-3-3 17:55:56
3370 31
請教各位大大, 係咪中蟎呢? 貼多張相, 多角度, 唔同燈光, 請教各位, 幫我望下, 唔該晒 200303Av1s.jpg 200303Av2s.jpg 200303Av4s.jpg 200303Av3s.jpg 200303Av7s.jpg 200303Av5s.jpg 200303Av6s.jpg 200303Av8s.jpg
chestnut007 發表於 2020-3-3 18:29:16 來自手機 |顯示全部樓層
我不敢肯定,但看來不太似。只是葉子生得密,沒有變形。
回復

mooon 發表於 2020-3-3 18:35:36 |顯示全部樓層
多謝指教!!!
回復

chestnut007 發表於 2020-3-3 19:15:12 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-3 18:35
多謝指教!!!

可再聽聽其他大大的意見。
回復

小雷子 發表於 2020-3-3 20:29:18 來自手機 |顯示全部樓層
唔係中蟎,留意下係咪太光!
回復

rwgplant 發表於 2020-3-3 21:53:07 來自手機 |顯示全部樓層
太光 x 2
回復

mooon 發表於 2020-3-4 10:07:41 |顯示全部樓層
謝謝兩位!! 弱弱一問, 點解係太光?
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 11:43:34 來自手機 |顯示全部樓層
不太像中蟎了,試試減光同提升空氣濕度應該會有幫助!
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 11:54:40 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-4 11:43
不太像中蟎了,試試減光同提升空氣濕度應該會有幫助!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

你啲靚花好耐冇見人喎,快啲放出嚟比我解下毒啦!
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 11:58:31 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-4 10:07
謝謝兩位!! 弱弱一問, 點解係太光?

你留意下,新出的葉柄變左紅色,新葉顏色又深左,同光照有關!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 11:58:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 11:54
你啲靚花好耐冇見人喎,快啲放出嚟比我解下毒啦!<span class="emoji emoji1f604"></span>

而家我響Facebook放相多,一次放幾張方便好多!
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 12:00:35 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-4 11:58
而家我響Facebook放相多,一次放幾張方便好多!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606[/ ...

唔可以大細超架,FB想睇多次,又揾唔返!

小雷子,我放咗花相喇!得閒去我度睇下![emoji]1f60a[/emoji]  發表於 2020-3-4 18:45
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 12:01:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 12:00
唔可以大細超架,FB想睇多次,又揾唔返!<span class="emoji emoji1f62b"></span>

難得小雷子咁捧場,咁我今晚揀幾張放上黎啦!
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 12:06:11 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-4 12:01
難得小雷子咁捧場,咁我今晚揀幾張放上黎啦!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span> ...

今年我種得唔好,成日中蟎,冇晒心機!而且有好多仍左搶救中!
回復

mooon 發表於 2020-3-4 12:15:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 11:58
你留意下,新出的葉柄變左紅色,新葉顏色又深左,同光照有關!

wow 多謝你解釋! 明白晒!! 好彩我多角度狂影相. 其實我冇諗過太光, 仲怕唔夠光. 以前我D花中過蟎C晒, 所以中心葉一有少少唔妥我就覺得係中蟎. 我本來係因為見自己D AV唔開花, 以為係唔夠光, 見人地室內種好多花但只係照燈, 我就以為我D AV 唔夠光, 於是上黎search下, 見到有位C兄問長期冇花問題, 跟住又見佢問疑似中蟎. 我就好緊張自己果盆AV係咪中蟎, 原來唔係, 亦解答左我D AV並唔係唔夠光反而係太光. 呢度真係好.
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 12:19:23 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-4 12:15
wow 多謝你解釋! 明白晒!! 好彩我多角度狂影相.  其實我冇諗過太光, 仲怕唔夠光. 以前我D花 ...

但唔係盆盆一樣,要睇品種架!淺色葉通常唔需要太多光!
回復

mooon 發表於 2020-3-4 12:23:07 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 12:19
但唔係盆盆一樣,要睇品種架!淺色葉通常唔需要太多光!

icic~  明白明白.
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 13:19:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 12:06
今年我種得唔好,成日中蟎,冇晒心機!而且有好多仍左搶救中!
<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

不如試吓定期噴BioKill 做預防?
回復

mooon 發表於 2020-3-4 13:47:55 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-4 13:19
不如試吓定期噴BioKill 做預防?

又請教下, 噴biokill做預防, 係成棵噴葉面葉底泥土, 定係噴中心點?  我尋晚知道冇事, 就噴左D番梘水去葉面葉底, 當防蟲, 心理上亦好過D
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 14:55:30 來自手機 |顯示全部樓層
全棵葉同泥都噴,你用番梘水唔使好濃,我2L水都係求其加一兩滴去噴!
回復

12下一頁