預告未到(23/5更新在496樓更新兜錦照)

作者: taxitang 發表于 2020-2-28 19:01:13
10352 507
taxitang 發表於 2020-4-5 10:38:50 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-5 10:02
就是因為咁, 商店才有生意啊~ 包裝得美麗, 就令人心動, 環境唔適合, 都會買。 ...

沒辦法,除了店舖包裝美麗,不能否認植物本身都具有她的魅力,使植物愛好者著迷,我就深深領會,一早已經在養十二卷期間已說沒位了,怎知再來兜錦,兜錦完了又被各大大毒害,的骰生石花,艷麗的花紋又鎖住了我,有十數粒正在路途中,到手後都不知放在那裡,中毒太深。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-5 10:49:08 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-5 10:38
沒辦法,除了店舖包裝美麗,不能否認植物本身都具有她的魅力,使植物愛好者著迷,我就深深領會,一早已經 ...

哈哈, 無辨法, join 得呢度嘅群組, 個個都面對呢個問題, 個個都花心,我自己都係呀, 見大大們 post 相出來, 棵棵都好靚, 都好想種的, 不過好彩, 我無淘寶戶口, 花墟又選擇少, 先可以忍手咋
回復

taxitang 發表於 2020-4-5 11:41:07 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-5 10:49
哈哈, 無辨法, join 得呢度嘅群組, 個個都面對呢個問題, 個個都花心,我自己都係呀, 見大大們 post  ...

其實真的要忍手了,買少了好多,心目中還有幾款的生石花想買,但先看看能否養活將到手的植株,而現在開始汰弱留喜歡的,要好好養好手上的寶貝,要成母株才好看。
回復

chuyat10 發表於 2020-4-5 12:58:19 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-5 11:41
其實真的要忍手了,買少了好多,心目中還有幾款的生石花想買,但先看看能否養活將到手的植株,而現在開始 ...

欲望也是動力,俾你十二卷錦毒到我發夢都見到,暫無一株係有錦,如果唔係疫情一早出去尋寶啦。
回復

waiting 發表於 2020-4-5 13:37:36 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-5 10:49
哈哈, 無辨法, join 得呢度嘅群組, 個個都面對呢個問題, 個個都花心,我自己都係呀, 見大大們 post  ...

上嚟睇嘢, 少d定力都唔得…
我提自己要忍手, 但都係買咗幾個仙人球.
回復

taxitang 發表於 2020-4-5 13:58:21 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-5 12:58
欲望也是動力,俾你十二卷錦毒到我發夢都見到,暫無一株係有錦,如果唔係疫情一早出去尋寶啦。 ...

嘿嘿!好快就唔只十二卷錦,遲幾日生石花到手,看看能否再加深毒癮!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 14:05:39 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-5 13:58
嘿嘿!好快就唔只十二卷錦,遲幾日生石花到手,看看能否再加深毒癮!

到時再毒你呀!
回復

chuyat10 發表於 2020-4-5 14:08:18 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-5 13:58

哈哈!生石花好似係我毒你先喎。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-5 14:19:20 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-5 12:58
欲望也是動力,俾你十二卷錦毒到我發夢都見到,暫無一株係有錦,如果唔係疫情一早出去尋寶啦。 ...

我都係呀, 的士大大種嘅十二錦, 兜錦等等, 真係好毒, 攪到我成日都好想入貨, 都唔知忍得幾辛苦呢
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-5 14:22:28 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-5 13:37
上嚟睇嘢, 少d定力都唔得…
我提自己要忍手, 但都係買咗幾個仙人球. ...

哈哈, 仙人球又平又抵種, 開花又靚, 忍唔到手係正常的
回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 14:46:22 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-5 14:22
哈哈, 仙人球又平又抵種, 開花又靚, 忍唔到手係正常的

睇返d舊相,原來我啱啱入嚟註冊果時,我嘅窗台仲有好多空位,點知而家滿哂位,要擺得密,全部都係花友們做嘅好事!
回復

taxitang 發表於 2020-4-5 14:48:31 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-5 14:05
到時再毒你呀!

係喎,生石花,孖T兄有份播毒。
回復

taxitang 發表於 2020-4-5 14:52:53 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-5 14:08
哈哈!生石花好似係我毒你先喎。

近日掛住看生石花精品,真的忘了是十郎兄和孖T兄首先播毒,深坑,嚴重警告,如定力不足,請勿進入,否則後果自負。
可惜不是我的

真係超靚。  發表於 2020-4-5 15:52
回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 15:00:18 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-5 14:48
係喎,生石花,孖T兄有份播毒。

放心,日後我會繼續播毒,令你中毒愈深,走唔甩!
回復

taxitang 發表於 2020-4-5 15:12:04 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-5 15:00
放心,日後我會繼續播毒,令你中毒愈深,走唔甩! ...

不用,種埋呢批生石花已經嚴重擠迫,插針也插不入,要等自然淘汰才能吸納精英,再毒不了我,哈!百毒不侵。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-5 15:30:50 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-5 14:46
睇返d舊相,原來我啱啱入嚟註冊果時,我嘅窗台仲有好多空位,點知而家滿哂位,要擺得密,全部都係花友們 ...

哈哈, 咁咪好喎, 唔使出花墟, 都可以有咁多盆栽睇, 仲多過一般的花店
回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 15:53:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-5 15:12
不用,種埋呢批生石花已經嚴重擠迫,插針也插不入,要等自然淘汰才能吸納精英,再毒不了我,哈!百毒不侵 ...

到時睇下點!
回復

waiting 發表於 2020-4-5 16:30:49 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-5 15:12
不用,種埋呢批生石花已經嚴重擠迫,插針也插不入,要等自然淘汰才能吸納精英,再毒不了我,哈!百毒不侵 ...

Taxi大, 你之前仲叫我花架僭建… 你又唔去僭建…
回復

waiting 發表於 2020-4-5 16:32:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-5 14:52
近日掛住看生石花精品,真的忘了是十郎兄和孖T兄首先播毒,深坑,嚴重警告,如定力不足,請勿進入,否則 ...

呢粒好靚, 感覺好似翡翠一樣…
回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 16:34:19 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-5 16:32
呢粒好靚, 感覺好似翡翠一樣…

精品梗係靚啦!可惜價錢不菲!
回復