預告未到(23/5更新在496樓更新兜錦照)

作者: taxitang 發表于 2020-2-28 19:01:13
10322 507

咁啱淘東西,嘗試養兜錦,買一棵來試試,花未到,買定花盆先,都未知大小是否配合,有時真的太心急,照計到手上還需一星期左右,等!

2.9cm左右

2.9cm左右

用開的黑膠萬象盆唔駛一蚊隻,但好似差左少少,買隻二十元的,肉赤

用開的黑膠萬象盆唔駛一蚊隻,但好似差左少少,買隻二十元的,肉赤

評分

查看全部評分

MasterTT 發表於 2020-2-28 19:09:26 來自手機 |顯示全部樓層

個兜接近全錦喎,好難養果喎
而且陶瓷盆透氣性差,仲難養
回復

taxitang 發表於 2020-2-28 19:34:23 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-2-28 19:09
個兜接近全錦喎,好難養果喎?
而且陶瓷盆透氣性差,仲難養

吓!咁大鑊,我初諗陶瓷盆美,如來是陷阱!

我問過店主,店主話唔會全錦,唔通又是騙人

我問過店主,店主話唔會全錦,唔通又是騙人

其實早前我也是過播兜錦種子,亦有發芽,細細粒已感覺很美,但山竹後,不知去向。 ...

其實早前我也是過播兜錦種子,亦有發芽,細細粒已感覺很美,但山竹後,不知去向。 ...

留意下附近草叢會唔會有你無心插榴"播"既成品 LOL  發表於 2020-2-28 21:39

評分

查看全部評分

回復

MasterTT 發表於 2020-2-28 21:39:23 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-2-28 19:34
吓!咁大鑊,我初諗陶瓷盆美,如來是陷阱!

我唔係好鐘意陶瓷,感覺好唔自然。用紅陶盆種最好
回復

taxitang 發表於 2020-2-28 21:52:44 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-2-28 21:39
我唔係好鐘意陶瓷,感覺好唔自然。用紅陶盆種最好

之前有隻舊的疑似紅瓦盆,到時收到貨後,看看那隻盆好看,不過好似大了些!
回復

MasterTT 發表於 2020-2-28 21:58:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-2-28 21:52
之前有隻舊的疑似紅瓦盆,到時收到貨後,看看那隻盆好看,不過好似大了些!
...

個盆會唔會太大呀容易積水爛根喔!
我之前種嘅兜用100%全顆粒種,都因為爛球而昇天可見兜極易腐爛!!
我而家嘅超兜用沙土(含泥炭和顆粒作營養供應),面頭擺幾粒輕石鋪面。澆水時會插牙籤睇吓底層泥土濕唔濕,確保唔會泥土濕仲澆水。 825C91D9-FEA5-49F6-8A8B-AD5F02304726.jpeg
Taxi大大嘅錦價錢一定超貴,所以萬事都要小心!
回復

taxitang 發表於 2020-2-28 22:38:05 |顯示全部樓層

[quote]MasterTT 發表於 2020-2-28 21:58
我之前種嘅兜用100%全顆粒種,都因為爛球而昇天

謝謝提供寶貴意見,到時大不了用回萬象盆,如大大所言,養兜還未有太多經驗,穩陣為首要,用回萬象盆加上顆粒配土,較為保險。我這棵應不夠大大的超兜貴,我年幾之前也淘了棵超兜,也沒你這棵美也要過百元人仔,但沒夠經驗而爛掉了,現在這棵只不過是一百人仔,還可以接受。
大大這棵超兜在我來說,感覺已超越超兜,應該是V兜了,紋路清晰V字,好兜。
回復

MasterTT 發表於 2020-2-28 22:56:04 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-2-28 22:38
[quote]MasterTT 發表於 2020-2-28 21:58
我之前種嘅兜用100%全顆粒種, ...

你棵兜錦百幾蚊人仔?唔係掛
回復

taxitang 發表於 2020-2-29 07:33:36 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-2-28 22:56
你棵兜錦百幾蚊人仔?唔係掛

早晨,這棵只得2.9cm,一百人仔包郵,不過會否對版就未知,這店未交易過,27號下單,昨日發貨,福建到倉應該三日左右。
回復

taxitang 發表於 2020-3-6 21:27:25 |顯示全部樓層
物流確是慢,今日中午終於收到了,個人感覺幾好,看看能否服盆不爛根,單邊光,要不時轉動,看看日後如何。

好似包得幾穩陣  發表於 2020-3-25 09:43

評分

查看全部評分

回復

taxitang 發表於 2020-3-6 21:27:57 |顯示全部樓層
欲罷不能,咁啱又望見兩粒,雖然細好多,但只不過50元人仔,落單,但店主回覆圖片上方的兜錦根太短,不好養,換粒精選值200元的兜錦原價給我,不知真定假,但睇落又唔錯,成交,等收貨。

圖片上方買不成

圖片上方買不成

原價換粒精選

原價換粒精選

單看圖片還可以

單看圖片還可以
回復

MasterTT 發表於 2020-3-6 21:32:00 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-6 21:27
物流確是慢,今日中午終於收到了,個人感覺幾好,看看能否服盆不爛根,單邊光,要不時轉動,看看日後如何。 ...

要不要換土?我習慣買完花都會換土
回復

taxitang 發表於 2020-3-6 22:34:25 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-6 21:32
要不要換土?我習慣買完花都會換土

我也慣性換土,看見舊土是乾的,先晾一日,明日上盆不淋水,過多兩、三日才淋水吧!本來想淋剎菌水,奈何用晒找不到,應該都要買了,因同時買了三粒白皮種子再戰。
回復

waiting 發表於 2020-3-6 23:05:52 來自手機 |顯示全部樓層
物流確是慢,今日中午終於收到了,個人感覺幾好,看看能否服盆不爛根,單邊光,要不時轉動,看看日後如何。 ...

好似幾好咁喎.
好彩我唔識淘寶, 死都唔去學啫.
回復

taxitang 發表於 2020-3-7 07:23:35 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-6 23:05
好似幾好咁喎.
好彩我唔識淘寶, 死都唔去學啫.

早晨!學啦、學啦!師兄師姐們好多都懂淘寶,你想要的琉璃兜真的好靚,貴精不貴多原則下,不如琉璃兜錦,更美,但要小心是否對版。
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-7 07:47:23 |顯示全部樓層
欲罷不能,咁啱又望見兩粒,雖然細好多,但只不過50元人仔,落單,但店主回覆圖片上方的兜錦根太短,不好養 ...

好吸引下喎!
回復

waiting 發表於 2020-3-7 09:50:19 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 07:23
早晨!學啦、學啦!師兄師姐們好多都懂淘寶,你想要的琉璃兜真的好靚,貴精不貴多原則下,不如琉璃兜錦, ...

Taxi大, 我連普通嘢都未種得好…
回復

taxitang 發表於 2020-3-7 10:02:24 |顯示全部樓層

買啦、買啦!又靚又平,貴精不貴多,十二卷錦也差不多了,我就買埋今次就要停手,心中所愛已夠了,一元幾毫的萬象盆去邊到買,入齊貨,慢慢養。
回復

taxitang 發表於 2020-3-7 10:15:32 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-7 09:50
Taxi大, 我連普通嘢都未種得好…

兜錦種子我就播過,正式養我都未試,唔試過點會有經驗,大大有沒有興趣養玉扇?我有兩棵有錦基因的無錦苗,因地方有限,只喜歡錦,退錦了就送給人,但將來葉插或側芽都有機會出錦苗,如大大有興趣,可以PM地址給我,包郵送給你。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-7 10:45:36 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 07:23
早晨!學啦、學啦!師兄師姐們好多都懂淘寶,你想要的琉璃兜真的好靚,貴精不貴多原則下,不如琉璃兜錦, ...

冇再發d相啦
回復