預告未到(23/5更新在496樓更新兜錦照)

作者: taxitang 發表于 2020-2-28 19:01:13
10356 507
MasterTT 發表於 2020-3-30 10:09:01 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-29 22:21
同呢盆一樣,係之前花場的喜多肉植料,係顆粒植料。

Oic...謝謝!喜多肉種生石花效果應該唔錯!
忘記補充一點,生石花和玉露一樣,不需要太過肥沃的土壤!而且施肥可以唔施,如果實在想佢肥d,就用多肉專用肥説明分量嘅三分一。植料如果太肥沃,佢即刻徒俾你睇!
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 10:10:35 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-29 22:26
有d花友會咁做, 聽聞特別是老葉曾經徒長, 扒開老葉可以幫bb唔好又跟住徒長. ...

我果棵無乜徒,駛唔駛扒皮?
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-30 10:29:45 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-29 22:21
同呢盆一樣,係之前花場的喜多肉植料,係顆粒植料。

請問的士師兄, 綠色嗰邊有葉綠素應該會生長得快 d, 另一邊理應慢 d, 咁點樣可以 keep 住個形態呢?
回復

corina 發表於 2020-3-30 10:49:25 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-30 08:04
師姐有冇興趣玩十二卷?但是是小苗細細棵,唔霸位,有興趣就通知我。

無位,實在太爆了,謝謝你

無需客氣,謝謝!  發表於 2020-3-30 11:07
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 10:51:36 |顯示全部樓層
corina 發表於 2020-3-30 10:49
無位,實在太爆了,謝謝你

請問我的狼牙棒就是毛花柱杏光揮嗎?
回復

taxitang 發表於 2020-3-30 11:14:43 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-30 10:09
Oic...謝謝!喜多肉種生石花效果應該唔錯!
忘記補充一點,生石花和玉露一樣,不需要太過肥沃的土壤!而且 ...

我的多肉十二卷是施淘佬的奧綠多肉專用緩解肥,用了幾年,感覺無乜副作用,但有冇效就因沒有對比不能確定,但說明上是有效半年,合晒十二卷生長期,春季施,三個月後到夏季度夏,肥效就算有都大減,到秋季再施,亦在三個月後的冬天慢生長起不了大作用。
回復

taxitang 發表於 2020-3-30 11:20:33 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-30 10:29
請問的士師兄, 綠色嗰邊有葉綠素應該會生長得快 d, 另一邊理應慢 d, 咁點樣可以 keep 住個形態呢?  ...

問得唔係太好,兜錦我也是新手之中的新手,但如Waiting大和孖T大提醒,淋水後數日要有陽光,否則容易徒,就等如不能保持形態,另外扒了一些文章,要留意赤腐病,重點是修根要狠。

明白, 謝謝  發表於 2020-3-30 11:45
回復

waiting 發表於 2020-3-30 11:26:35 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-30 10:10
我果棵無乜徒,駛唔駛扒皮?

冇乜必要就唔好搞佢, 順其自然啦.
除非你想做試驗, 但建議你買盆超平的, 整徒佢再慢慢試.
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 11:30:35 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-30 11:26
冇乜必要就唔好搞佢, 順其自然啦.
除非你想做試驗, 但建議你買盆超平的, 整徒佢再慢慢試. ...

順其自然
不過幾個月唔淋水好難忍手!
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 11:34:36 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-30 11:14
我的多肉十二卷是施淘佬的奧綠多肉專用緩解肥,用了幾年,感覺無乜副作用,但有冇效就因沒有對比不能確定 ...

緩解肥比速效肥難d燒根,種多肉相對較好。
不過施肥只能做輔助,不能代替光合作用和土壤的營養運輸。
回復

waiting 發表於 2020-3-30 11:49:13 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-30 11:30
順其自然<span class="emoji emoji1f60c"></span>
不過幾個月唔淋水好難忍手!

有花友分享過係滴幾水落盆, 好似孖T大你嗰盆係拼盆, 未必同一時間脫皮, 可以只滴在有需要水的屁屁旁邊.
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 11:56:53 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-30 11:49
有花友分享過係滴幾水落盆, 好似孖T大你嗰盆係拼盆, 未必同一時間脫皮, 可以只滴在有需要水的屁屁旁邊. ...

好的。但暫時沒有特別需要水分嘅pp。
脫皮期係咪要兩個月㗎?
回復

waiting 發表於 2020-3-30 12:06:03 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-30 11:56
好的。但暫時沒有特別需要水分嘅pp。
脫皮期係咪要兩個月㗎?

每種都唔同, 好似話越厚皮嗰d就越耐… 仲要睇天氣…
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 12:10:08 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-30 12:06
每種都唔同, 好似話越厚皮嗰d就越耐… 仲要睇天氣…

唔係掛?仲要配合咁多嘢!
回復

applechan 發表於 2020-3-30 14:46:44 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-30 08:06
你好,非法入口仙人球植物是違法的,不要以身試法,但可以到漁農處申請入口淮許證,或找相熟的花商搭單, ...

咁你地淘寶的兜都係搭單嗎 還是申請入口淮許證? 申請入口淮許證麻唔麻煩有咩手續?

想淘寶小人帽子 和 月世界 大哥知道那裡有的買嗎?
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 14:53:56 |顯示全部樓層
applechan 發表於 2020-3-30 14:46
咁你地淘寶的兜都係搭單嗎 還是申請入口淮許證? 申請入口淮許證麻唔麻煩有咩手續?

想淘寶小人帽子 和 月 ...

呢兩種係花墟‘靚觀園’有,但要幾舊水,相對比淘寶貴。
回復

taxitang 發表於 2020-3-30 15:12:28 |顯示全部樓層
applechan 發表於 2020-3-30 14:46

想淘寶小人帽子 和 月 ...

唔好意思,各人有各人的渠道,花商唔會和不相熟的客人加單,就好像發仔,你同佢相熟,你要什麼品種,他都有辦法幫你找,元朗歐陽,現在退休,未退休之前,要什麼台灣拖鞋蘭、原生蝴蝶蘭,也不難找到,要就加,、坪輋車太,想當年品種最多,日本富貴蘭、長生蘭、原嘉,出聲就有,旺角花墟巷仔劉太也不少。
回復

applechan 發表於 2020-3-30 21:46:44 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-30 15:12
唔好意思,各人有各人的渠道,花商唔會和不相熟的客人加單,就好像發仔,你同佢相熟,你要什麼品種,他都 ...

謝謝 不過我之前都係花墟買過仙人掌 都係買D 10蚊盤 望過幾間都好似冇月世界 同 小人帽 可能收埋係店入面 再去望望先

多謝大哥解答
回復

taxitang 發表於 2020-3-30 22:11:28 |顯示全部樓層
applechan 發表於 2020-3-30 21:46
謝謝 不過我之前都係花墟買過仙人掌 都係買D 10蚊盤 望過幾間都好似冇月世界 同 小人帽 可能收埋係店入面 ...

心想買的品種,未必即時有,商店亦是一水水,要花少少時間,祝早日買到心頭好。
回復

corina 發表於 2020-3-31 11:50:25 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-30 10:51
請問我的狼牙棒就是毛花柱杏光揮嗎?

不知道,很多毛花柱也是狼牙棒

謝謝!  發表於 2020-3-31 12:05
回復