預告未到(23/5更新在496樓更新兜錦照)

作者: taxitang 發表于 2020-2-28 19:01:13
10341 507
BenLau 發表於 2020-3-27 04:42:48 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-26 12:05
相片這張不是藥錦嗎?

應該不是,種種下先變成咁的
回復

taxitang 發表於 2020-3-27 07:33:51 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-26 23:19
會唔會係近排物流有問題?

係物流問題,但不是因疫情問題,同期買了一些東西,不同物流快遞最多延遲一、兩日,但從物流資訊看見物件順利到了東莞,停滯超過十日沒有派件,跟著轉回店家的方向後又再寄來,又再停於東莞,店家投訴亦沒辦法,所以只有退款,但退款幾日後就派件,足足23日,到手上應該再遲第三日才收到,看看多肉植物真的耐旱。
回復

taxitang 發表於 2020-3-27 07:35:46 |顯示全部樓層

謝謝版主評分,希望植物無損傷。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-27 10:19:47 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-27 07:33
係物流問題,但不是因疫情問題,同期買了一些東西,不同物流快遞最多延遲一、兩日,但從物流資訊看見物件 ...

如果係普通花卉一早C咗
回復

cary1388 發表於 2020-3-27 10:54:34 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 13:14
有邊位大大有興趣養玉扇,就通知我。

你好, 我有興趣養玉扇, 可以送給我嗎?
回復

taxitang 發表於 2020-3-27 12:57:33 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-27 10:19
如果係普通花卉一早C咗

還未收到,昨日寄出,應該明日收到,到時開箱就知脫水萎縮情況,我就希望沒事。

多肉十分耐旱,相信無事。  發表於 2020-3-27 17:13
回復

taxitang 發表於 2020-3-27 13:16:19 |顯示全部樓層
cary1388 發表於 2020-3-27 10:54
你好, 我有興趣養玉扇, 可以送給我嗎?

你好,不好意思,這棍棵玉扇在3月7日35樓已經送出,暫時未有,大大可以留意,不時會有其它十二卷分享,謝謝!
歡迎加入園藝館
回復

cary1388 發表於 2020-3-27 15:26:14 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-27 13:16
你好,不好意思,這棍棵玉扇在3月7日35樓已經送出,暫時未有,大大可以留意,不時會有其它十二卷分享,謝 ...

明白, 謝謝先.
回復

taxitang 發表於 2020-3-28 13:59:43 |顯示全部樓層
連10元運費也浪費了,化水,冇得救,反而送的兩粒生石花好似冇事,從未接觸生石花,請問如何栽種?謝謝!

送了圖上的超迷你生石花

送了圖上的超迷你生石花
回復

MasterTT 發表於 2020-3-28 14:11:28 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-28 13:59
連10元運費也浪費了,化水,冇得救,反而送的兩粒生石花好似冇事,從未接觸生石花,請問如何栽種?謝謝!
...

個兜化水?
生石花好易腐爛,配土儘量增加顆粒。生石花耐旱,以免腐爛,生長期數週一次淋水即可。生石花一年有一兩次脫皮,脫皮期中千萬不要淋水!果時生石花將老葉的營養水份供俾新葉,你比水佢會變畸形。脫緊皮俾多d日照,以免徒長變小。
回復

taxitang 發表於 2020-3-28 14:43:36 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-28 14:11
個兜化水?
生石花好易腐爛,配土儘量增加顆粒。生長期數週一次淋水。生石花一年有一兩次脫皮,脫皮期中千 ...

兜錦化水,無得救,兩粒生石花沒種過,所以諗住邊位大大回覆如何栽種,代表他懂栽種,就送給他,但我不知道這兩粒狀態如何判斷,不知能否種得生,大大有冇興趣?
回復

taxitang 發表於 2020-3-28 14:57:55 |顯示全部樓層
只得手指尾指甲的三分二大左右。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-28 15:03:52 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-28 14:43
兜錦化水,無得救,兩粒生石花沒種過,所以諗住邊位大大回覆如何栽種,代表他懂栽種,就送給他,但我不知 ...

Taxi大,唔使送俾我啦!我已經有大把 F2BC80F7-0BAE-4B81-97A6-C3A20BA0A5ED.jpeg
你兩粒生石花狀態都Ok,無話特別皺皮。點解你唔種下呢?
回復

taxitang 發表於 2020-3-28 15:29:39 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-28 15:03
Taxi大,唔使送俾我啦!我已經有大把
你兩粒生石花狀態都Ok,無話特別皺皮。點解你唔種下呢? ...

唔識種,又要學,好,又當經驗,那請問需不需要加泥炭土?看大大的種得好靚,好似沒有泥炭土,夏季生長期或是秋季?脫皮有何 跡象 ?謝謝!
回復

MasterTT 發表於 2020-3-28 15:36:36 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-28 15:29
唔識種,又要學,好,又當經驗,那請問需不需要加泥炭土?看大大的種得好靚,好似沒有泥炭土,夏季生長期 ...

Taxi大,生石花你可以用返兜錦的配土,少少泥炭。
脫皮嘅跡象係發皺,但發皺也有其他原因,服盆期,缺水也可以發皺,難以判斷!
生石花在香港好難種,主要係太濕太熱。夏天高溫高濕,生石花可以耐熱,但晚上必須降溫。
我有個朋友種咗多肉30年,佢話生石花的確好難種,佢話一定通風,尤其夏天。香港種有時未必脫到皮,所以種生石花算一個好大嘅挑戰,加油!嚟欣賞朋友的生石花花吧! 018266EE-6DA9-4CC6-93E8-43754AB78B8E.jpeg 2032715A-EE25-44E1-A625-442457F4A482.jpeg
回復

taxitang 發表於 2020-3-28 15:41:23 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-28 15:36
Taxi大,生石花你可以用返兜錦的配土,少少泥炭。
脫皮嘅跡象係發皺,但發皺也有其他原因,服盆期,缺水也可以 ...

好難種?但你種得咁靚!謝謝,慢慢一步一步再請教。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-28 15:42:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-28 15:41
好難種?但你種得咁靚!謝謝,慢慢一步一步再請教。

買返嚟靚而已。
生石花啲花靚唔靚? 0022E59F-A3FE-475C-BE65-F2FF3C416CF2.jpeg 02E969BE-9792-4596-8E3F-D8793C0B7726.jpeg
回復

taxitang 發表於 2020-3-28 15:49:22 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-28 15:42
買返嚟靚而已。
生石花啲花靚唔靚?

我曾經也看過生石花的花,沒這棵的美,呢棵好看,我亦曾經有留意生石花的售價,因當時有興趣,知道售價又是差別很大,請問欣賞重點,為什麼售價相差這麼大?
回復

waiting 發表於 2020-3-28 15:51:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-28 13:59
...

嘩… 真係化到唔認得佢…
回復

MasterTT 發表於 2020-3-28 15:54:16 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-28 15:49
我曾經也看過生石花的花,沒這棵的美,呢棵好看,我亦曾經有留意生石花的售價,因當時有興趣,知道售價又 ...

我唔知道點解售價相差咁遠
上面的花是朋友的,我從未開過花
回復