預告未到(23/5更新在496樓更新兜錦照)

作者: taxitang 发表于 2020-2-28 19:01:13
10041 507
MasterTT 發表於 2020-3-8 19:44:06 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-8 19:05
話反轉頭,唔識淘好過識,一百幾拾唔覺唔覺就大件事,不過萬象盆確是好抵。 ...

淘寶請問仲有咩多肉好介紹?
一元一棵那些品質是否好?
taxitang 發表於 2020-3-8 19:50:57 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-8 19:44
淘寶請問仲有咩多肉好介紹?
一元一棵那些品質是否好?

那要看什麼多肉,十二卷、景天、塊根?還要看質素、大小,眼都花塊,有時間直接上淘寶網打關鍵字就可以了,一元一棵景天、組培十二卷都有。

Thx a lot  發表於 2020-3-8 19:52
corina 發表於 2020-3-8 22:24:46 來自手機 |顯示全部樓層
100?太超值了,我的剛升仙,又想買
taxitang 發表於 2020-3-8 22:44:38 |顯示全部樓層
corina 發表於 2020-3-8 22:24

妳好,師姐很久不見。
自從山竹後,沒入花場,原來侄仔尋找整理
一些開花仙人球,記不記得有些是妳的寶貝,大了很多,只恨到現在還找不到合適的地方栽種,開花仙人球實在太吸引!
taxitang 發表於 2020-3-8 22:49:46 |顯示全部樓層
corina 發表於 2020-3-8 22:24

請問師姐,兜錦是否較難養?怕水多?
放些時間慢慢遊淘寶,會找到合適的,還有兩棵較細的在路上,50元,雖然細,但價錢更合我,本來話紅色那棵要200的,不過唔知真定假,現在照50元給我。
MasterTT 發表於 2020-3-8 22:50:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-8 22:44
妳好,師姐很久不見。
一些開花仙人球,記不記得有些是妳的寶貝 ...

你的十二卷和仙人掌一齊種?唔會曬傷嗎?
corina 發表於 2020-3-8 22:57:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-8 22:44
妳好,師姐很久不見。
一些開花仙人球,記不記得有些是妳的寶貝 ...

我的放入室內,大水死了,在室外空氣好沒問題。現在也很少買仙人球,沒地方放,今年暖冬,溫度太高,一朵花也没有
corina 發表於 2020-3-8 22:58:44 來自手機 |顯示全部樓層
你仙人球比我的壯很多,真係露養較好
taxitang 發表於 2020-3-8 23:04:41 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-8 22:50
你的十二卷和仙人掌一齊種?唔會曬傷嗎?

這個花場侄仔租的,曾經留一些位置我種花,但山竹吹倒後,加上家庭負擔重了,蛇不入場,所以放棄了。
好多人養花,什麼品種要什麼濕度,要什麼光照,冇㗎,一個棚放齊,夏天自動淋水,棚頂有一層百吉網,屬於遮光網,遮一層光已足夠,加膠膜防水,主要是有風扇助空氣流通。
當年的開花照

MasterTT 發表於 2020-3-8 23:08:15 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-8 23:04
這個花場侄仔租的,曾經留一些位置我種花,但山竹吹倒後,加上家庭負擔重了,蛇不入場,所以放棄了。
好 ...

一個遮光網就足以令佢唔曬傷,十二卷真係俾我哋想像中更不怕陽光...
taxitang 發表於 2020-3-8 23:14:23 |顯示全部樓層
corina 發表於 2020-3-8 22:57
我的放入室內,大水死了,在室外空氣好沒問題。現在也很少買仙人球,沒地方放,今年暖冬,溫度太高,一朵 ...

汰弱留強,貴精不貴多,慢慢調節,仙人球光不夠養不好,這三粒兜錦也是試試養成點。
taxitang 發表於 2020-3-8 23:16:02 |顯示全部樓層
corina 發表於 2020-3-8 22:58
你仙人球比我的壯很多,真係露養較好

大部份植物都是喜歡露養遮光通風最理想,但不易找。
taxitang 發表於 2020-3-8 23:22:24 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-8 23:08
一個遮光網就足以令佢唔曬傷,十二卷真係俾我哋想像中更不怕陽光...

應該都要適應,只要不超過容忍度,適應下來就可以,我家向東南,只得早上幾小時光照,但因無阻擋,第一年初養十二卷就曬傷了玉露與萬象,其實都怕直接陽光,近日已經出動遮光網阻擋陽光了,唔想再曬傷,但有一邊遮不了,話唔定遲些要收入屋內
多肉植物愛好者 發表於 2020-3-12 00:21:44 來自手機 |顯示全部樓層
想了解下,你點樣運翻來 Thx
taxitang 發表於 2020-3-12 08:04:48 |顯示全部樓層
多肉植物愛好者 發表於 2020-3-12 00:21
想了解下,你點樣運翻來 Thx

https://hkplants.com/thread-185610-1-1.html
留意內文,還有有關舊帖,扒文幫到你。
waiting 發表於 2020-3-12 12:39:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 20:02
OK,即時脫盆,晾一日,星期一平郵寄出,往日經驗最快要星期三、最遲星期五,但近日郵寄可能有延誤,留意 ...

上咗盆喇.
Taxi大, 我會唔會種得太深or太淺?
不過上咗盆就覺得d顆粒好似細粒咗d…
而家未淋水, 擺埋一邊畀佢地休息吓先.

加油*\(^o^)/*  發表於 2020-3-12 15:19
MasterTT 發表於 2020-3-12 13:27:30 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-12 12:39
上咗盆喇.

嘩,種得好好!我唔覺得太深太淺,數日後淋水就ok啦
taxitang 發表於 2020-3-12 13:54:49 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-12 12:39
上咗盆喇.

種得好,唔深,其實還可以加多少少顆粒、冇問題的,顆粒大小也合適,我覺得唔駛太講求,反而栽培有小小要留意。
現在已有根,淋水可以照頭淋,但首要不能直曬和通風。
通常十度以下除外,否則通常黃昏後至深夜淋水,放在通風位。
淋要淋透,乾要乾透才淋,但有啲前輩要保持濕潤,我感覺難掌握,所以穩陣是乾透才淋。
十二卷只有水多爛根而死、很少是缺水而死,只要唔直曬,一個月唔淋水都唔會死。
歡迎交流。
waiting 發表於 2020-3-12 14:03:32 來自手機 |顯示全部樓層

多謝兩位大大教路!
第一個目標係要捱得過夏天…

加油^^  發表於 2020-3-12 14:14
taxitang 發表於 2020-3-12 14:14:42 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-12 14:03
多謝兩位大大教路!
第一個目標係要捱得過夏天…

十二卷夏天唔難度,不直曬、嚴控水,我是兩星期淋一次水。