Goodluck 的苦苣苔科植物 ☆不斷更新★

作者: GOODluck20x 發表于 2007-7-20 00:49:09
44207 460
ayclui 發表於 2007-8-27 00:18:53 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-8-26 23:26 發表
GOODluck20x, 你既Tiger Stripe今日落左泥啦,有兩盆,但係影住一盆先5218
順便貼埋Krista送既Blue Nile ~ 好似長高左呀 5219
仲有之前自己買既Blue Heaven,今日剛剛換泥52205221
不過....金金送既百利行之星好 ...

嘩, Tiger Stripe間屋好襯佢呀
回復

ann 發表於 2007-8-27 08:49:27 |顯示全部樓層
fonica,

你試下搵野"粒"住佢, 比多的光佢可能好的.
我個棵搵個膠杯裝住, 杯低裝水, 放係窗邊仲要有太陽   
而家大左...........好多..........
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-27 12:12:33 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-8-26 14:11 發表

都好好啦
有無相睇呀?

有有有~   e 2日內 post 之黎 !!  

原帖由 Joyce 於 2007-8-26 15:44 發表

變左少少綠,係唔係因為唔夠光呢?

妳種得的過我o咼 !!
我都覺得喜蔭有d 奇怪 , 同一株母子分離後顏色上都有差別  .
情況同妳一樣 , 移盆後走莖的新葉是綠一點 . 吾知係咪品種問題定環境因素 ? 好難解釋..  
e 2日內 post 之黎 !! 睇相就明白

原帖由 fonicaho 於 2007-8-26 23:26 發表 [url=http://hkplants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=20137&ptid=787][/url]
GOODluck20x, 你既Tiger Stripe今日落左泥啦,有兩盆,但係影住一盆先5218
順便貼埋Krista送既Blue Nile ~ 好似長高左呀 5219
仲有之前自己買既Blue Heaven,今日剛剛換泥52205221
不過....金金送既百利行之星好 ...

個盆好靚o咼!!!!   去到妳家有新衫換 ,我屋企用膠杯膠盆乍....  佢一定好開心!!  
Blue Heaven 好好o咼種得!!  
百利行之星我有丫~ 等走莖大d先比妳la~~~~
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-27 12:21:12 |顯示全部樓層
原帖由 ann 於 2007-8-27 08:49 發表
fonica,

你試下搵野"粒"住佢, 比多的光佢可能好的.
我個棵搵個膠杯裝住, 杯低裝水, 放係窗邊仲要有太陽    
而家大左...........好多.......... ...

亞ann桑那浴室 , 真係好洗得!!!
回復

ann 發表於 2007-8-27 12:45:49 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-8-27 12:21 發表

亞ann桑那浴室 , 真係好洗得!!!

係呀, 我開頭真係驚佢會焗死 , 點知佢仲大到.......應該要換盆
回復

Fonica 發表於 2007-8-27 12:49:42 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-8-27 12:12 發表

有有有~   e 2日內 post 之黎 !!  

妳種得的過我o咼 !!
我都覺得喜蔭有d 奇怪 , 同一株母子分離後顏色上都有差別  .
情況同妳一樣 , 移盆後走莖的新葉是綠一點 . 吾知係咪品種問題定環境因素 ? 好難解 ...

係你地送既先有咁好服侍乍 要佢地住得舒舒服服嗎
Blue Heaven 係發叔到買嫁,你要唔要走莖?
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-27 22:53:03 |顯示全部樓層
ayclui ,

整住盆 Sinn 'Ozark pink popcorn' 頂住先 . 希望快d開花la ..
Sinn 'Ozark pink popcorn' 070827 01.jpg
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-27 22:58:48 |顯示全部樓層
Joyce ,

以下是圖一是小苗 , 圖二&三 係母株 .
NoName 070827 00.jpg
NoName 070827 01.jpg
NoName 070827 02.jpg
回復

ayclui 發表於 2007-8-27 23:03:48 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-8-27 22:53 發表
ayclui ,

整住盆 Sinn 'Ozark pink popcorn' 頂住先 . 希望快d開花la ..

頂住~ ~ 頂住 ~ ~ 好骨子呀, 引死人

今日整咗間屋(溫室)比兩個新歡, 獨立屋呀
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-27 23:06:30 |顯示全部樓層
ann ,

講笑乍. 妳種花咁有經驗 , 我學野黎吾切la .
我聽曰都去超市睇o下佳能有冇做特價.  

fonicaho ,

Blue Heaven 我有la. 多謝先 !   
可以留比其他愛好者.
回復

ann 發表於 2007-8-27 23:07:39 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-8-27 23:03 發表

個溫室得呀 我都係甘種苗大得好快加
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-27 23:10:37 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-8-27 23:03 發表

吾抵得呀....咁快有開2 朵 ....  
咩名堂呀??? 睇到流......流流.....口水了.
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-27 23:12:16 |顯示全部樓層
ann 姐,

11Aug07.JPG  <----- e 盆好似作死咁  
27Aug07.JPG  <----- e 盆好掂丫!!!!    
回復

ayclui 發表於 2007-8-27 23:20:51 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-8-27 23:10 發表

吾抵得呀....咁快有開2 朵 ....  
咩名堂呀??? 睇到流......流流.....口水了.

GOODluck20x, 你估我真係咁醒咩--->咁快有開2 朵 , 實情係上星期六o向伊華度買嘅時候已經開咗   
佢係 Sinn. Mighty Mouse 呀~

你o地 各位 d 喜蔭小苗夠正斗啦 ~ 攪到我心思思
回復

ann 發表於 2007-8-27 23:22:11 |顯示全部樓層
唔好甘叫呀   我都係新手黎加
佢就係金金分享個百利恆之星呀, 真係大得好快,
我重將係高生到買個盆 pink dream 甘做, 已經生左四塊新葉
回復

ayclui 發表於 2007-8-27 23:27:57 |顯示全部樓層
ann, 你盆花花(11 Aug) 好似綠色嘅蝦球
高生到買個盆 pink dream --> 係咪第二張相呀?
回復

connie925 發表於 2007-8-27 23:39:33 |顯示全部樓層

嘩!Audrey, 間屋真係好靚呀!!!!!!
回復

ayclui 發表於 2007-8-27 23:54:41 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2007-8-27 23:39 發表

嘩!Audrey, 間屋真係好靚呀!!!!!!

多謝~ ~
做乜爆我個名出o黎 ~
回復

lolo 發表於 2007-8-28 00:36:34 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-8-27 23:54 發表

多謝~ ~
做乜爆我個名出o黎 ~

WaHa WaHahaaaaa  
回復

ann 發表於 2007-8-28 08:34:23 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-8-27 23:27 發表
ann, 你盆花花(11 Aug) 好似綠色嘅蝦球
高生到買個盆 pink dream --> 係咪第二張相呀?

唔係呀 ayclui, 第一同第二盆係同一盆   
pink dream 未影相
回復