Goodluck 的苦苣苔科植物 ☆不斷更新★

作者: GOODluck20x 發表于 2007-7-20 00:49:09
44167 460

近曰努力收集的成果

謝謝 krista 的 Blue Nile    ( 沒温室花槽種植可有成長嗎?? )

最後 noname的品種可慘了....  同一環境 同一濕度 其他品種還可以 .   由買回來至今只有 5 天 , 但牠好像枯下去 . 一日差過一曰 .....  可有師姐師兄知道o羊問題 .... 救救孩子...  現在加了一個小小型温室給牠, 希望有好轉 !!   牠的環境是無太陽直照的花槽 , 但亦有機會上到 30-33 度 . 可會太熱嗎??

Blue Heaven  070719 01.jpg
Blue Nile 070719 00.jpg
Blue Nile 070719 01.jpg
Blue Nile 070719 02.jpg
noname 070719 00.jpg
noname 070719 01.jpg
noname 070719 02.jpg
noname 070719 03.jpg
Lemon Tree 070719 00.jpg
Lemon Tree 070719 01.jpg
noname 070719a 00.jpg
noname 070719a 01.jpg
noname 070719b00.jpg
noname 070719b01.jpg

評分

查看全部評分

tata 發表於 2007-7-20 09:32:25 |顯示全部樓層
最尾個銀葉好靚喎! 你嗰棵有問題嘅新買架? 有無換過泥?
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-20 10:03:17 |顯示全部樓層
回復 #2 krista

星期日繽繽買乍   原封不動無換過泥 .  都o吾知發生o羊事...激死   繼續係咁..仲o吾樂觀呀
回復

Fonica 發表於 2007-7-20 10:33:42 |顯示全部樓層
我早兩星期都曾經在繽繽買過一盆都發生類似事件,本來有六塊葉,但係不出三日啲葉由裡面爛出來,我將啲爛葉剪走左,現在剩得最外面兩塊葉,唔知仲得唔得
另外我都買左盆白天鵝小苗,用水苔種,返屋企發現有蜈蚣係裡面,立刻換盆,原來裡面有成5-6條蜈蚣呀,成1cm長一條 ~ 很可佈
下次買之前要小心睇清楚
回復

tata 發表於 2007-7-20 10:40:02 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-20 10:33 發表
我早兩星期都曾經在繽繽買過一盆都發生類似事件,本來有六塊葉,但係不出三日啲葉由裡面爛出來,我將啲爛葉剪走左,現在剩得最外面兩塊葉,唔知仲得唔得
另外我都買左盆白天鵝小苗,用水苔種,返屋企發現有蜈蚣係裡面,立刻換盆,原 ...

嘩好核突呀~
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-20 12:00:12 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-20 10:33 發表
另外我都買左盆白天鵝小苗,用水苔種,返屋企發現有蜈蚣係裡面,立刻換盆,原 ...

係law 其他好好地.. 反而o個盆每況愈下.... 真吾明 >??   今晚揪 d 泥 check  下先 !!
......蜈蚣.... 吾好o瓜    可能d 泥o吾清潔有d初生蜈蚣入o左去做o左屋企
回復

Tony 發表於 2007-7-20 12:45:41 |顯示全部樓層

5-6條.......
回復

Fonica 發表於 2007-7-20 14:42:36 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-7-20 12:45 發表

5-6條.......

係呀 ~ 成5-6條呀
買返屋企興致勃勃,無諗過要換盆,嚇然發現有條蜈蚣係啲水苔裡面,咪用牙籤挑走去,點知轉頭又有一條,我就將佢連花帶水苔倒落容器,原來有幾條蜈蚣係裡面捐捐吓,即刻開水浸死佢地。而家諗起都打冷震
慶幸盆花仲補得住,不過生長速度好慢
回復

海豚yan 發表於 2007-7-20 14:48:34 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-20 14:42 發表

係呀 ~ 成5-6條呀
買返屋企興致勃勃,無諗過要換盆,嚇然發現有條蜈蚣係啲水苔裡面,咪用牙籤挑走去,點知轉頭又有一條,我就將佢連花帶水苔倒落容器,原來有幾條蜈蚣係裡面捐捐吓,即刻開水浸死佢地。而家諗起都打冷震
慶 ...

5-6條........

岩曬啦.....可以攞黎餵魚.....
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-20 16:14:34 |顯示全部樓層

回復 #9 海豚yan 的帖子

可以餵大魚~~
但諗起都真係好核突~
回復

WaiWai 發表於 2007-7-20 16:23:44 |顯示全部樓層
吓! 唸起都打泠震
回復

Fonica 發表於 2007-7-20 17:07:46 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-20 16:14 發表
可以餵大魚~~
但諗起都真係好核突~

1cm一條,大魚唔夠攝牙bor
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-20 17:18:33 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-20 17:07 發表

1cm一條,大魚唔夠攝牙bor

d 蜈蚣o羊 color ?? 有冇藍腳o架??
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-20 17:19:47 |顯示全部樓層

回復 #12 fonicaho 的帖子

佢地係bb~~ 
但係我d大尾孔雀都唔夠大食佢~~
回復

Fonica 發表於 2007-7-20 17:31:27 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-20 17:18 發表

d 蜈蚣o羊 color ?? 有冇藍腳o架??

已經好核突 ~ ~ 無留意顏色呀 ~ 快快趣倒落廁所沖走去啦
藍色腳有咩特別呀?
回復

Fonica 發表於 2007-7-20 17:34:06 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-20 17:19 發表
佢地係bb~~ 
但係我d大尾孔雀都唔夠大食佢~~

唔緊要,下次發現送比妳,將佢斬件比妳啲魚魚食 ~ 我請
回復

george 發表於 2007-7-23 07:17:46 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-20 00:49 發表
近曰努力收集的成果

謝謝 krista 的 Blue Nile    ( 沒温室花槽種植可有成長嗎?? )

最後 noname的品種可慘了....  同一環境 同一濕度 其他品種還可以 .   由買回來至今只有 5 天 , 但牠好像枯 ...

繼續努力!
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-23 10:52:11 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2007-7-23 07:17 發表

繼續努力!

我會比心機    尋日去發叔道好彩有各位師兄師姊提點 !  增進不少 ~   
番到屋企盆盆都要整理... 未有時間影相

P.s  發叔很熱情好客 . 好肯教我d新手 ...精華不能盡錄!!!!   (飲生力、有實力)
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-23 22:39:13 |顯示全部樓層
期待中的Blue Heaven 終於準備開花了!!! keep o左超過一年終於有回報了!!!

還有幾盆小苗待 1-2 星期 希望穩定一點後就會 post 上來送給同好!!!   (賣關子先 請密切留意!)

尋日o係發叔買個幾盆未有時間影相....
Blue Heaven 070723 00.jpg
Blue Heaven 070723 01.jpg
Blue Heaven 070723 02.jpg
Blue Heaven 070723 03.jpg
回復

xchoix 發表於 2007-7-23 22:44:13 |顯示全部樓層

回復 #19 GOODluck20x 的帖子

努力ㄚ!
回復