流感恐慌下,我新養了灰鸚dough dough

作者: rose 發表于 2008-3-14 13:06:19
10600 79
小桐兒 發表於 2008-4-14 21:59:10 |顯示全部樓層
呢度有講解鸚鵡咬毛的問題,大家可能睇過,不過都想分享下http://www.hkipa.com/cgi-bin/Leo ... opic=137&show=0
回復

rose 發表於 2008-4-16 22:12:08 |顯示全部樓層
回復

sam 發表於 2008-4-17 20:55:21 |顯示全部樓層
Rose,

果隻臭小白如果戴頸圈.....就一定發顛都似!
咬唔到自己心口同翼d毛.......咬雞毛囉!
再唔係就.......咬人手.......
之後,就有排唔俾人摸!
回復

rose 發表於 2008-4-18 01:45:17 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-17 20:55 發表
Rose,

果隻臭小白如果戴頸圈.....就一定發顛都似!
咬唔到自己心口同翼d毛.......咬雞毛囉!
再唔係就.......咬人手.......
之後,就有排唔俾人摸! ...

Poor ..........................................................Sam
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-4-18 11:01:26 |顯示全部樓層
我有去過中環o個間睇鸚鵡!好靚、好貴、好長命!

我想問養鸚鵡o既朋友,佢條命流流長,又"癡"人,見唔到主人就精神緊張,輕則情緒低落,嚴重則拔清光自己D毛、撞牆撞籠!咁你地會唔會出門?去唔去旅行?

我o個陣都有衝動想養番隻!去左o個間鋪頭幾次,但就係諗唔掂屋企冇人o個陣佢會點!

比如我有一個星期假,買左隻新鸚鵡番屋企,陪足佢咁多日等佢適應新環境,咁到我要番公o既時候點算?早出晚歸!一日就可能要左佢條命啦!

咁當然..... 我都覺得無論我有幾想養,但生活環境唔許可,就唔應該養!鸚鵡咁鬼長命,我唔想對佢不負責任。
回復

cross 發表於 2008-4-18 11:30:45 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-4-18 11:01 發表
我有去過中環o個間睇鸚鵡!好靚、好貴、好長命!

我想問養鸚鵡o既朋友,佢條命流流長,又"癡"人,見唔到主人就精神緊張,輕則情緒低落,嚴重則拔清光自己D毛、撞牆撞籠!咁你地會唔會出門?去唔去旅行?

我o個陣都有衝動想養番隻!去左o ...

某程度上可能仲比人長命
回復

扁扁 發表於 2008-4-27 03:35:08 |顯示全部樓層
Hello

我都係養灰架
更加係灰迷
dough dough 好得意呀

我隻寶貝
DSC00034.JPG - resized.jpg
回復

rose 發表於 2008-4-27 23:56:56 |顯示全部樓層
原帖由 扁扁 於 2008-4-27 03:35 發表
Hello

我都係養灰架
更加係灰迷
dough dough 好得意呀

我隻寶貝

你好啊!
寶貝 叫乜名?

dough dough星期二就半歲大la!
大個仔唔再好似"貼一"咁瞓覺啦! 好懷念佢D 咁bb嘅行為啊!
回復

扁扁 發表於 2008-4-28 00:19:48 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-4-27 23:56 發表

你好啊!
寶貝 叫乜名?

dough dough星期二就半歲大la!
大個仔唔再好似"貼一"咁瞓覺啦! 好懷念佢D 咁bb嘅行為啊!
http://im1.shutterfly.com/procse ... a00000015100IctGbhq ...

妳好

佢叫大灰熊, 好多時我都叫佢熊熊, 不過佢鍾意叫自己做「毫子仔」 (因為佢初初學講自己個名「熊仔」時講左做毫子, 而我又成日笑佢)
佢唔識叫我媽媽, 佢會叫我毫呀或者毫子, 有時又叫我熊熊
佢大個仔 lu
5歲幾
依然係一帖癡身膏藥
一日要我鍚佢鍚到黑
真係啜到嘴都長埋
回復

rose 發表於 2008-4-28 01:03:41 |顯示全部樓層
原帖由 扁扁 於 2008-4-28 00:19 發表

妳好

佢叫大灰熊, 好多時我都叫佢熊熊, 不過佢鍾意叫自己做「毫子仔」 (因為佢初初學講自己個名「熊仔」時講左做毫子, 而我又成日笑佢)
佢唔識叫我媽媽, 佢會叫我毫呀或者毫子, 有時又叫我熊熊
佢大個仔 lu
5 ...

哈!咁「毫子仔」除咗索吻外 ,有無好似dough dough 咁要我擘大口俾佢check 牙呀?
回復

八王爺 發表於 2008-4-28 09:50:08 |顯示全部樓層
帶佢出街 有冇俾人鬧? 因为 D 人惊 流感 喎!
回復

扁扁 發表於 2008-4-29 01:15:27 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-4-28 01:03 發表

哈!咁「毫子仔」除咗索吻外 ,有無好似dough dough 咁要我擘大口俾佢check 牙呀?

佢冇要我擘大口
不過鍚佢要啜出聲佢先滿意
佢係超級胃食貓一名
無論我食乜佢都會問我攞
攪到我要 lay 埋食野

係呢 ! 妳有冇同 dough dough 量體重呀 ?

一張舊相 - 量體重

一張舊相 - 量體重
回復

扁扁 發表於 2008-4-29 01:25:28 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-28 09:50 發表

敢又冇喎
每逄天氣好我都會盡量帶佢出去行一陣
如果有太陽一星期起碼帶佢外出三次
三年幾來入公園都冇事
今年就試過一次俾人投訴
不過 D 細路見倒佢好多時都會話禽流感
回復

rose 發表於 2008-4-30 13:34:54 |顯示全部樓層
原帖由 扁扁 於 2008-4-29 01:15 發表

佢冇要我擘大口
不過鍚佢要啜出聲佢先滿意
佢係超級胃食貓一名
無論我食乜佢都會問我攞
攪到我要 lay 埋食野

係呢 ! 妳有冇同 dough dough 量體重呀 ? ...

上2個星期都有0.5kg, 今日磅得0.4kg咋
回復

rose 發表於 2008-4-30 13:44:42 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-28 09:50 發表

無俾人閙!
有次等,無人,咁我就入la,  然後有一班人衝埋嚟住門,我指一指膊頭,話有隻雀,叫佢地驚就唔0好入,等下一部lift,但個個都話唔驚,入下一個, 入下又一個,終於入滿哂人!
攪到最驚嗰個係我----------我驚咁多人係咁細個空間裏面,容易傳播病毒、細菌,將d人流感傳俾dough dough呀!
回復

扁扁 發表於 2008-4-30 18:07:48 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-4-30 13:34 發表

上2個星期都有0.5kg, 今日磅得0.4kg咋

唔緊要啦
最緊要都係健康
今日熊熊得 494 grams 咋
佢最肥時試過54幾 grams
回復

扁扁 發表於 2008-4-30 18:33:08 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-4-30 13:44 發表

無俾人閙!
有次等,無人,咁我就入la,  然後有一班人衝埋嚟住門,我指一指膊頭,話有隻雀,叫佢地驚就唔0好入,等下一部lift,但個個都話唔驚,入下一個, 入下又一個,終於入滿哂人!
攪到最驚嗰個係我----------我驚咁多人係 ...

可能 D 人已經習慣左見倒熊熊啦
有時我自己出街有 D 街坊會問 「妳隻雀呢?」
不過如果我等 lift 時見有小朋友又或者 lift 內有小朋友, 我會唔入, 等下次
有時會有人對佢好奇, 行埋黎同我傾偈仲想摸佢, 當然我會話唔好
都有人怕佢架, 不過我地遇見 ge 唔多
就今日之馬, 有個男人見我錫佢問我點解唔怕禽流感
我答佢 : 只要隻雀健康點解唔得, 我同我屋企人條命一樣禁矜貴.
講完我仲同佢講拜拜先走
回復

八王爺 發表於 2008-5-1 08:47:35 |顯示全部樓層
可唔可以好似 狗咁,出入戴口罩.....  搞笑咋。
回復

扁扁 發表於 2008-5-2 00:07:34 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-1 08:47 發表
可唔可以好似 狗咁,出入戴口罩.....  搞笑咋。

回復

gilbert 發表於 2008-7-16 10:45:54 |顯示全部樓層
好可愛
回復