流感恐慌下,我新養了灰鸚dough dough

作者: rose 發表于 2008-3-14 13:06:19
10463 79
3/3/08買了dough dough,4/3/08下午傳來小童死於流感的消息!

我當然無後悔買了dough dough(因為我也養有一隻桂林相思),最後悔是把消息告知唔係一齊住,又唔洗佢地照顧的老爸 & 老媽。老媽打電話告知,老爸非常不滿意我養了dough dough,我剩係想帶隻雀俾佢地睇下,分享下啫!我8,9歲時佢地都買左隻吸蜜鸚鵡俾我! 真係唸唔到而家我的熊掌,變成他的砒霜!無癮!

Anyway,唔好理的「黑、白天鵝」,睇下灰鸚先,去片--------->

4.3.08(Day 1) 買回來,4個月bb,一回到家就"扭"要出籠頂企,唔曉企上手,剩係食咗少少葵花籽,唔曉用水杯飲水,要用匙餵先飲水

3.5.08 (Day 2)朝早曉企上手了,有返胃口,但係都係剩食葵花籽同少少bb糧(要食暖嘅,凍咗唔肯食),唔肯食梨、粟米及糧中的餅乾,仲係要用匙餵先飲水。
鍾意企上膊頭,試過想企上頭頂,say "No"幾次後,便無再試!
晚上企上膊頭後,把咀埋進頭髮裏一陣,就瞓咗啦!

6.3.08 (Day 3)非常好胃口,整天在吃, 肯食少少香蕉及糧裏其他的東西,,曉得用水杯飲水了
又找到新地方瞓覺

如果大家喜歡,唔會驚流感驚到連雀都怕見,就遲d再update!
orchids 發表於 2008-3-14 17:58:36 |顯示全部樓層
你係唔係有貼相ga?我睇唔到喎!
我都喜歡鸚鵡ga,不過冇時間打理唔會養.
灰鸚鵡好似係最聰明的鸚鵡,但要小心聰明雀會有機會有情緒病.
我阿媽家養的蠢了哥,因呷我阿媽個孫醋,將自己腳及肚仔的羽毛拔掉,攪到佢個肚仔血淋淋,後來唔知點解自己慢慢好番.
回復

rose 發表於 2008-3-14 18:06:55 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-14 17:58 發表
你係唔係有貼相ga?我睇唔到喎!
我都喜歡鸚鵡ga,不過冇時間打理唔會養.
灰鸚鵡好似係最聰明的鸚鵡,但要小心聰明雀會有機會有情緒病.
我阿媽家養的蠢了哥,因呷我阿媽個孫醋,將自己腳及肚仔的羽毛拔掉,攪到佢個肚仔血淋 ...

係唔係有弦外之音呀,我唔明喎!4張相,睇唔到???

回復

orchids 發表於 2008-3-14 18:12:24 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-3-14 18:06 發表

係唔係有弦外之音呀,我唔明喎!4張相,睇唔到???

冇弦外之音呀,我一張都睇唔到喎!
回復

rose 發表於 2008-3-14 18:18:02 |顯示全部樓層
Sth wrong with your computer?
我退出咗都睇到!
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-14 18:26:39 |顯示全部樓層
你咪比你d鄰居知tim 呀!  唔係我估9成會嘈你......
不過唔出街應該風險唔大既.
回復

orchids 發表於 2008-3-14 18:35:10 |顯示全部樓層
我登出再登入都係睇唔到,我响哩度未試過咁,不過唔知關唔關個和X上網事,哩個時候常常斷線.
咁遲D再睇你的dough dough.
回復

花貓貓 發表於 2008-3-14 19:05:07 |顯示全部樓層
見dough dough 好嗲喎

回復

seed 發表於 2008-3-14 19:24:01 |顯示全部樓層
我都有養灰鸚
dought dought 可愛極了
好嗲呢
我家的cool爆呀
我想嗲下佢都唔得
回復

seed 發表於 2008-3-14 19:25:39 |顯示全部樓層
我估係女仔黎
中唔中呢?
回復

rose 發表於 2008-3-14 20:05:51 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2008-3-14 19:25 發表
我估係女仔黎
中唔中呢?

估係男仔,條尾紅D,要驗DNA至confirm到。
貼你屋企隻D相睇睇 呀!
回復

小女子 發表於 2008-3-14 20:20:51 |顯示全部樓層
我唔驚 ~ 多d 貼相上來分享 !
***Dought Dought 好可愛 !! ***
回復

rose 發表於 2008-3-14 20:29:36 |顯示全部樓層
唉唷!係dough dough or doughnut, not dought dought
回復

八王爺 發表於 2008-3-14 21:20:10 |顯示全部樓層
中学时养过一只 大綠色 鸚鵡,咀是灰色,翼上有黃斑,很聪明。
后來自己咬开 爪上的扣,飞走咗! 激气! 那时买都要 几百元。

現在更贵。或者 遲d 囡囡 大咗,再养。
家中有小朋友,都係要 安全d
回復

小女子 發表於 2008-3-15 10:08:06 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

王爺 :
我估你之前養個隻叫Amazon Parrot
回復

小女子 發表於 2008-3-15 10:09:43 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-3-14 20:29 發表
唉唷!係dough dough or doughnut, not dought dought   

哎呀 ~ 唔好意思~
回復

rose 發表於 2008-3-15 16:56:40 |顯示全部樓層
原帖由 小女子 於 2008-3-15 10:09 發表

哎呀 ~ 唔好意思~

Never mind!
介紹你D小朋友俾dough dough 識當賠罪la!
回復

orchids 發表於 2008-3-15 17:32:23 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-3-14 18:18 發表
Sth wrong with your computer?
我退出咗都睇到!

我今日終於睇到D相啦!我諗係個和X上網出問題.
其實dough dough個名係得個音'兜 兜'或用個解釋'麵粉團'呀?
回復

Tony 發表於 2008-3-15 18:24:14 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-15 17:32 發表

我今日終於睇到D相啦!我諗係個和X上網出問題.
其實dough dough個名係得個音'兜 兜'或用個解釋'麵粉團'呀?

哈哈!解釋做"錢 錢"都得喎
回復

seed 發表於 2008-3-15 19:15:03 |顯示全部樓層
吔!
串錯了dough dough個名tim
現在更正
這個是我家狐狸
睇佢個樣幾冷淡
150308 plant 067.jpg
回復

1234下一頁