手痕之過.......

作者: rose 發表于 2008-8-19 16:04:04
1699 15
先前幫K. Hybrid換盆,見有很多毛毛蟲,手痕拿了些做實驗,把它們剪到1cm長,試下生唔生到........
出事啦,下面係其中2兜

花樣:

我想收集大家意見:
如果$10棵義賣,5%捐園芸館,90%捐給"保護被遺棄動物協会"(SAA),5%作分盆(泥及試飲杯)的費用,大家会唔會幫襯?
我想反應好至分盆,如果唔係,分咗盆先至發覺無人要就慘la! 我無咁多地方呀!
雖然免費分享實分得哂,但有花友說過要$買回來的,大家会較珍惜,不会拿到後轉手圖利,加上可做善事,所以有此計劃。
請大家多多指教。Thanks!
虛宿寶瓶 發表於 2008-8-19 16:57:03 |顯示全部樓層
  笑死我!
尋日我至睇完大旦爸爸話試下 "捽碎" 條蟲,或者會有更多小苗,但佢自己都未試過!
今日有結果啦!多謝你示範呀!我唔會多手攪 d 蟲蟲啦!到事一屋 bb 唔知點算!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-19 17:12:26 |顯示全部樓層
義賣$10 好平呀
回復

sukyee0227 發表於 2008-8-19 17:53:57 |顯示全部樓層
你未試吓law , 10一盆差不多啦,尚要臉交
回復

八王爺 發表於 2008-8-19 18:03:51 |顯示全部樓層
咁粗生,不如 掉係 公園d 花坛度,睇吓會唔會成為野花!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-19 18:07:22 |顯示全部樓層
直晒會死架
回復

Purple 發表於 2008-8-19 18:40:20 |顯示全部樓層
損SAA好有意義呀,支持!add14icon
回復

江江 發表於 2008-8-19 18:42:47 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-8-19 16:04 發表
先前幫K. Hybrid換盆,見有很多毛毛蟲,手痕拿了些做實驗,把它們剪到1cm長,試下生唔生到........
出事啦,下面係其中2兜

http://im1.shutterfly.com/media/ ... Gbhq5bsQe3nwg/cC/f% ...

支持
回復

小君 發表於 2008-8-19 19:11:58 |顯示全部樓層
支持、支持
回復

rose 發表於 2008-8-19 20:03:17 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-19 18:03 發表
咁粗生,不如 掉係 公園d 花坛度,睇吓會唔會成為野花!

我有想過ga,不過驚被人當野草拔走
回復

大白燦 發表於 2008-8-19 20:49:00 |顯示全部樓層
支持義賣
回復

nuage 發表於 2008-8-20 00:34:41 |顯示全部樓層
我都支持﹗
回復

農夫 發表於 2008-8-20 01:39:51 |顯示全部樓層
90%捐給"保護被遺棄動物協会"(SAA)<-----呢個好有問題
我有一次專程去探訪,在他們門口(欄狗的閘口前那個位)
見在一袋袋黑色膠袋,裡面還有東西在掙扎(大家心裡有數啦)
想起他們的口號,我就覺得好嬲.
什麼不殺不棄 ! 癈話 !
請認清受助機構

本人覺得就算小動物要人道,也應打夠針,不致他們受苦掙扎
在這次探訪我朋友問過一些問題
1. 在該機構的小動物來原
ans : 多數是不負責任的主人放在大閘外,如該機構有位就會把他們收留下來.
2.如果沒位呢?
ans : 職員竟說不清楚 ! (這個答案好有問題)
請樓主三思
回復

rose 發表於 2008-8-20 10:58:35 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-8-20 01:39 發表
90%捐給"保護被遺棄動物協会"(SAA)

就是因為他們的口號才捐..................,又不想捐給"虐畜会"(雖然已有新名字,但實制仍如舊名字)
回復

Purple 發表於 2008-8-20 11:31:29 |顯示全部樓層
個人認為:其實要真正做到不殺不棄談何容易!只是他們如果要養活每天都在增加的動物數量並維持其健康,就必須經費來營運,而有心人的捐助就尤其重要。否則到動物健康變壞或爗倉了,殺和棄是唯一辦法。
至於職員不正確處理它們,個人覺得最好當場揭發,這是職員的個人操守門題,不該因此連慮無辜的小動物得不到援助的。
回復

豆豆 發表於 2008-8-20 12:54:10 |顯示全部樓層
原來D流浪狗或被遺棄動物2星期內未有人認領係會面對被人道嘅問題.但至於是否真正被人道都係一個疑問.
可能會受到不人道對待啦.
回復