流感恐慌下,我新養了灰鸚dough dough

作者: rose 發表于 2008-3-14 13:06:19
10469 79
Tony 發表於 2008-3-17 20:05:19 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-17 19:18 發表
我真係唔知隻臭鸚鵡(小白)有乜心事!

seed你都好,起碼狐狸肯著飛行衣;如果同我隻臭鸚鵡著or剪翼!一定俾佢咬死!

俾小白個衰樣大家睇啦! ...

第一張好攪笑
回復

rose 發表於 2008-3-17 21:42:57 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-17 20:00 發表
真係第一次有人話佢靚咋!.............代小白多謝你!

我知la,細路仔要人氹同讚ga! 9歲大至第一次有人話佢靚,所以咪唔開心law!
你話佢知有姐姐讚佢la, 一定唔再拔毛!
回復

cross 發表於 2008-3-18 00:08:41 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-3-17 00:42 發表

唉!唉!唉!唉!唉!唉!唉!唉!..........................................................
唔係個個學似你咁精靈麻!
今日新聞話大陸証實有H5N1,下個星期返外家又俾人哦到七彩la! 昨日已經借d意唔返去........... ...

我岩岩病好今日試轉季..鼻水又再現..
回復

sam 發表於 2008-3-18 09:16:01 |顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

跟據我多年觀察 .........

'小白' 唔開心 就會去抆毛!
而開心呢 ........ 大家估佢會點呢 ...............................都係抆毛!

可能佢係 short !
回復

seed 發表於 2008-3-19 14:24:42 |顯示全部樓層
小白很可愛呢
睇唔出已有九歲大呢
唔似我的成隻老牛咁
抆毛的情況比想像中好
初時會想抆了九年毛
個心口同隻脾會光脫脫的
我諗得閒同佢唸下彿
等佢六根清静d

飛行衣通常在賣鸚鵡的地方有售
不難揾
但綠色那個是明友給的手信
唔知本地的店舖有冇入貨
不過總覺得這個不太安全
因為得一個扣
一咬爛隻雀就可以即走咁滯
回復

sam 發表於 2008-3-19 14:35:00 |顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

其實因為佢呢排冇咁short!所以你先至會睇到 '抆毛的情況比想像中好';前排真係抆到三份一隻雀冇晒毛o架!
回復

seed 發表於 2008-3-19 19:18:14 |顯示全部樓層
咁激
回復

rose 發表於 2008-3-20 13:32:54 |顯示全部樓層
我明天出發去大板6日,原先無机票&hotel,去唔到,所以就買dough dough,稔住佢初初返嚟,可以多D時間陪佢,點知幫我訂机票&hotel的agent朋友,非常落力,竟然係前日幫我攪掂哂,人地做咗咁多野,唔好意思唔去!
但好驚dough dough会變光雞一隻呀!
所以帶咗佢去上腳鍊,吩咐工人早午晚放佢出嚟陪玩,就算唔得閒陪玩都要上好腳鍊,由得佢係廳到作有限度自由活動(因為佢除咗瞓覺就唔鈡意係籠裏,不過我稔係雀都係咁! )
回復

seed 發表於 2008-3-21 12:49:18 |顯示全部樓層
應該不會的
可帶些小玩意返來冧返dough dough呀
玩得開心d
回復

八王爺 發表於 2008-3-26 06:22:23 |顯示全部樓層
有工人仲咁怛心?
如果 冇工人,d竉物先唔知奌算!
回復

sam 發表於 2008-3-26 08:02:20 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-3-20 13:32 發表
我明天出發去大板6日,原先無机票&hotel,去唔到,所以就買dough dough,稔住佢初初返嚟,可以多D時間陪佢,點知幫我訂机票&hotel的agent朋友,非常落力,竟然係前日幫我攪掂哂,人地做咗咁多野,唔好意思唔去!
但好驚dough dough会變光 ...

今日返到嚟dough dough點呀?
有冇俾工人虐待....或者....虐待/咬工人呢?
回復

rose 發表於 2008-3-26 16:01:04 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-26 08:02 發表

今日返到嚟dough dough點呀?
有冇俾工人虐待....或者....虐待/咬工人呢?

嘻嘻,你咁聰明嘅,被虐待嘅係工人呀!
除咗餵奶 同加糧時,dough dough 見工人就想咬手,好彩咬唔到,如果唔係我要賠工傷!
回復

sam 發表於 2008-3-26 18:59:59 |顯示全部樓層
bb已經係咁!睇 dough dough 同 小白 都有番咁上下.............賤!
回復

Exodus 發表於 2008-3-26 19:28:52 |顯示全部樓層
原帖由 小女子 於 2008-3-15 10:08 發表
王爺 :
我估你之前養個隻叫Amazon Parrot

亞馬遜鸚哥邊有咁平

最醒既非洲灰鸚鵡~快d 教佢講野喇~~~
回復

rose 發表於 2008-3-28 00:58:53 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-26 18:59 發表
bb已經係咁!睇 dough dough 同 小白 都有番咁上下.............賤!

學小白 咁------賤,無所謂,起碼識得自衛
千祈唔好學小白抆毛就得啦!
回復

sam 發表於 2008-3-28 14:41:48 |顯示全部樓層

回復 55# 的帖子

佢唔係自衛喎!(請睇睇30#)..............係 '賤+發顛'!
回復

八王爺 發表於 2008-4-14 12:08:08 |顯示全部樓層
周末去咗睇 鸚鵡 .... 唔知 奌解以前唔覚,現在覚得佢有 臭味!
回復

小女子 發表於 2008-4-14 21:02:35 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-14 12:08 發表
周末去咗睇 鸚鵡 .... 唔知 奌解以前唔覚,現在覚得佢有 臭味!

王爺:
其實每種動物都有體味 ,只要勤 d 同佢0地清潔 , 應該唔會有臭味 ~
回復

sam 發表於 2008-4-14 21:26:10 |顯示全部樓層
其實鸚鵡身上有d自己制造....用清潔羽毛粉,有一陣獨特香味o架!
回復

rose 發表於 2008-4-14 21:46:03 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-14 21:26 發表
其實鸚鵡身上有d自己制造....用清潔羽毛粉,有一陣獨特香味o架!

你似乎比小白落咗咒!
dough dough一星期唔沖凉就有味!
回復