大家鍾意到yahxx拍賣買花嗎?

作者: rose 發表于 2008-9-4 11:55:49
2437 13

首先聲明我唔係賣家,也不是買家(無地方 la)。
近期多咗好多迷岩 & 花貓係yahxx拍賣,大家(or 新手)不是發狂似的在收集各品種嗎?(在下以前正是這样 )
但又唔多見成交嘅!
Why?
太貴 or 無到那边,所以唔知?
Or any other reason?
fnv234 發表於 2008-9-4 20:20:34 |顯示全部樓層
原帖由 rose 於 2008-9-4 11:55 發表
首先聲明我唔係賣家,也不是買家(無地方 la)。
近期多咗好多迷岩 & 花貓係yahxx拍賣,大家(or 新手)不是發狂似的在收集各品種嗎?(在下以前正是這样 )
但又唔多見成交嘅!
Why?
太貴 or 無到那边,所以唔知?
Or any other ...

有D賣得好貴,所以冇人買,我覺得好似呃新手add9icon
回復

EddieOR 發表於 2008-9-4 21:44:12 |顯示全部樓層
拍賣比在花墟購買到的,數量少數倍至數十倍,
但係從另外一個角度看,我又種不會那麼多,
在拍賣買,一來比減少了浪費,二來增加了賣家的競爭。
回復

RIO 發表於 2008-9-4 22:01:36 |顯示全部樓層
我最近買過一隻球莖,
佢話要郵寄,
點知收到時扁咗, 因為個賣家只係用卡紙包住,
極之失望, 以後都唔會再去yahoo買.
回復

loklok 發表於 2008-9-4 23:46:04 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-9-4 22:01 發表
我最近買過一隻球莖,
佢話要郵寄,

以後
以後唔同果個賣家買
回復

Alfphy 發表於 2008-9-5 02:04:14 |顯示全部樓層
我試過買種子,我覺得好ok!不過活生生的植物就未試過,形住在郵寄過程中沒有甚麼保障!
回復

rose 發表於 2008-9-5 11:42:11 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-4 20:20 發表

有D賣得好貴,所以冇人買,我覺得好似呃新手add9icon

咁又真係貴, 10粒种子賣20元,又唔係包种到
回復

Purple 發表於 2008-9-5 18:59:43 |顯示全部樓層
有時都想試吓買 yahoo 種子,但靠唔靠得住?有冇試過貨不對辦,到開花至知係第二啲嘢?
回復

cedric523 發表於 2008-9-6 12:35:26 |顯示全部樓層
我試過幾次係 yahoo 拍賣買種子 ( 主要係香草 ), 發覺有約 50 - 70 % 係種得到的!而且你要有心理準備有些種子係寄的過程被壓到扁咗 .... 所以好睇好唔好彩 !
回復

Purple 發表於 2008-9-6 17:49:58 |顯示全部樓層
ic, 咁都唔大問題,最怕係是比咗啲不知所謂嘅嘢啫!
回復

擒擒青 發表於 2008-9-6 19:40:43 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-9-4 22:01 發表
我最近買過一隻球莖,
佢話要郵寄,

我都係ar
回復

Alfphy 發表於 2008-9-7 09:59:27 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-9-6 17:49 發表
ic, 咁都唔大問題,最怕係是比咗啲不知所謂嘅嘢啫!

成日都有貨不對版架!
所以要小心挑選賣家,我會揀有多次賣買經驗,別人又評價不錯的賣家。
回復

RIO 發表於 2008-9-7 22:09:41 |顯示全部樓層
原帖由 擒擒青 於 2008-9-6 19:40 發表

我都係ar

e...唔知你個賣家同我個個同唔同呢?
我send咗email叫佢以後要用膠盒寄,
唔好令其他花友失望,
佢答"我也找過硬身盒, 但沒有這麼細的"
比佢吹脹
回復

yuwaiman 發表於 2008-9-7 22:51:31 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-9-6 12:35 發表
我試過幾次係 yahoo 拍賣買種子 ( 主要係香草 ), 發覺有約 50 - 70 % 係種得到的!而且你要有心理準備有些種子係寄的過程被壓到扁咗 .... 所以好睇好唔好彩 ! ...

我啱啱係yahoo睇咗d種子, 你可否pm我個賣家係邊個啊, 我唔想side錢買錯嘢啊, 唔該先
回復