靜脈曲張點算?

作者: yuko 發表于 2011-4-28 22:44:58
4831 32
我媽媽因為上班需要常常穿高跟鞋, 搞到隻腳靜脈曲張, 常常說很疼, 還看到微絲血管, 很肉疼她
在此希望請教各位花友, 可以如何減低腳部受壓, 還有舒緩靜脈曲張帶來的疼楚和種種問題, 萬分感謝 !
wendy_choy_hk 發表於 2011-4-28 23:49:43 |顯示全部樓層
http://www.healthstation.com.hk/er14.html

靜脈曲張俗稱浮腳筋

•因為長時間維持同一個姿勢很少改變,因缺乏肌力運動,血液較無法借力使力的回流至心臟,日積月累的情況下靜脈壓過高,造成靜脈曲張。
•男女比率1:4
•年齡層由20歲~75歲,好發於35歲。
•現今年齡層普遍下降趨勢

靜脈曲張的特性

**因為靜脈曲張會讓小腿靜脈的回流變差 所以會抽筋 血管破裂 甚至水腫.

病徵

靜脈曲張是由於靜脈內的瓣不正常放鬆及曲張所致。其實瓣存在目的是確保血液單方向流動,如果瓣受損,血液便會倒流,基於地心吸力原故,血液便主要停流於腳部,因此腳部便會浮腫,出現靜脈曲張現象,並且浮腫現象也會影響腳部肌肉運動,加速血液滯留和凝血產生,萬一有一天凝血血塊流入心肺,阻塞血管,便有生命危險。

•一般女性出現靜脈曲張的機會是男性的兩倍。靜脈曲張的發生與體質及遺傳有關,另外肥胖、懷孕、長久站立、服用荷爾蒙、腹腔壓力增加及老化等也是誘因。
據統計,如父母親有靜脈曲張問題,下一代的出現率是普通人的兩倍。

•靜脈(青筋)顯現

•腳部肌肉疲倦、酸痛、或經常抽筋
•腳下半部色素沉積
•腳踝水腫
•皮膚發癢
•皮膚乾燥
•甚至皮膚潰爛
初期症狀並不明顯, 但隨著病情惡化加劇,血液長期滯留下肢,增加靜脈壓力,妨礙血液循環。 膨脹的靜脈,使附近的感覺神經受壓造成腳部脹痛、小腿肌肉抽筋、內側痕癢; 嚴重時會引起下肢水腫、靜脈血栓炎、鬱血性皮膚炎、皮下色素沉積(皮膚變古銅色)、變硬、出血、皮膚長期潰爛,難以癒合,甚至引起惡性病變, 使患者儀容及自信心受困擾,影响社交活動及生活素質。

•靜脈曲張症狀
•酸、硬、脹、麻、腫、痛
•半夜抽筋
•無法長時間維持同一姿勢
•雙腿易累
•覺得腿不聽使喚
•坐立難安
•癢
•熱
•皮膚變色
•潰瘍
病因

靜脈曲張(俗稱浮腳筋),下肢靜脈扭曲脹大呈蚯蚓狀,稱之為靜脈曲張。 靜脈曲張是靜脈系統最常見的疾病,亦是下肢靜脈功能不健全的徵狀。 當靜脈瓣膜受損或萎縮,血液回流到心臟受阻,滯留於腿部靜脈,形成靜脈擴張變形。

引發下肢靜脈曲張的原因很多,包括 : 家族遺傳、先天性靜脈管壁彈性不足、靜脈受損、血栓性靜脈炎、長期站立、長期負重、肥胖、腹內壓力及靜脈壓力顯著增加(如腹部大血管附近長腫瘤、腹水、懷孕或多次懷孕)、老年人血管缺乏彈性、慢性疾病(如心臟病、肝硬化)等。 此外,需長時間站立或坐下之職業婦女、孕婦(尤其是多胎孕婦)、廚師、老師、外科醫生、護士、髮型師等需長時間站立的職業,病發率較大。

女性在青春期、懷孕期及更年期等階段,因內分泌改變,血液流量增多,染病率比例較高。

--------------------------------------------------------------------------------

治療

所有治療靜脈曲張的方法,都是在想辦法去除這些不正常,無功能的靜脈曲張,並且解決這些曲張靜脈所產生的小腿酸麻、癢、疼痛、沉重、發熱、不適、緊繃感以及夜間抽筋等的問題。 目前並沒有藥物對靜脈曲張有肯定的療效,主要用外科手術將發病的靜脈堵塞或抽除,以改善血液循環系統。靜脈曲張的治療方式包括以下數種

•壓迫治療法:使用彈性襪,利用外在的壓力來減少運動時產生的水腫。
•液體硬化劑注射治療:硬化劑(如高濃度鹽水或硬化劑) 注射到曲張的靜脈,無菌性破壞血管內膜並進而硬化血管,使其封癒後消失。
•傳統外科抽除手術:在腹股溝做切口,切斷結紮或抽出大隱靜脈,需要半身或全身麻醉,需住院2 - 3 天。
•靜脈內雷射治療:此方式是使用針頭與導管將光纖引入血管內進行雷射治療. 主要針對大隱靜脈逆流症的部分予以治療.
•TriVex內視鏡系統(手術):以光纖導引刨除術切除靜脈曲張血管。

靜脈曲張的護理

無論採用何種方式治療, 為避免靜脈曲張復發、及促進靜脈迴流。

•休息時, 盡量將抬腿,由於靜脈曲張是因為靜脈無力將血液送回心臟,因此抬腿有助於減緩靜曲張。
•站立時, 須時常走動,靜止時間不要太長及避免雙腳交叉。
•穿彈性褲襪,幫助血液進入較大且較深處的靜脈。
•墊高床尾,有助於睡眠時的血液回流。
•勿穿高跟鞋。
•保持理想體重,可減少靜脈曲張的機會。
•避免緊身衣物,以免使血液聚積在腿部。
•小心食用避孕藥,某些避孕藥可能引起這種問題。
•避免抽煙。
•多散步。
•請教醫生。
傳統治療副作用多

對於靜脈曲張的治療,大都還是採用彈性襪或硬化劑注射的保守療法,或是採用外科開刀抽取術或內視鏡手術,容易造成大面積的破壞。這些方法通常只具治標效果,且破壞性大,恢復也較慢。

傳統手術手術時間過長,雖經過半身或全身麻醉,再接受傳統治療,風險高。需住院3~7日,需家人照顧及協助,傷口大,有如蜈蚣一般,恢復時間長,破壞度大。手術後除麻醉的疼痛外,往往必須忍受兩三個月的疼痛期,甚至不能走路。因腰椎麻醉、全身麻醉都會造成病人後遺症。尤其是腰椎麻醉,因為手術後需平躺8小時,這對靜脈手術而言是十分危險的,因為平躺,加上麻醉令肌肉無法收縮,原本有問題的靜脈產生致命性深部靜脈栓塞的可能性大增。因為過度疼痛以及併發症多,易有後遺症,往往好的血管去除而壞的血管卻依然存在。這種種原因往往讓病人裹足不前而使靜脈曲張病情延誤。

硬化劑治療僅能治療小的曲張血管、且治療中可能會有劇痛,色素沉澱,甚至發炎,紅腫,潰爛等後遺症,且有容易復發及復發後難以處理的問題,所以僅適用於少數患者。在其療程中會造成長期劇痛,皮膚變色,色素沉澱,甚至發炎,紅腫,潰爛等化學藥劑常有之後遺症,更嚴重還會造成血栓,而有致死的危險。硬化劑治療對大多數靜脈曲張效果不佳,容易復發且有復發後難以處理的問題 。

回復

jellyfishy 發表於 2011-4-29 14:02:48 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-4-29 12:30
okay... 多謝你!  一齊努力啦!

嘻~~ 祝福你和你一家都健康~~
其實運動無乜時間限制,最近看了很多不同體操運動的錄影,有一個教醫網球手,原來好簡單,向下伸直隻手,張開手板和收緊手指,連續循環做五六十下,我做過,幾work,仲幾時都做得,搭地鐵又做得,等車又做得.
頭幾日隻手會幾倦,但個多星期後,手臂肉實淨左,打波仲好力左.
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-29 12:25:20 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-4-29 12:16
我諗我屬於多次懷孕…同埋遺傳掛… (我 mama 都有)
咁做運動都係預防性質….有治療性效用咩??

又睇左wendy個介紹,我先諗番我以前都做過教師,腳日日都好攰,起初成日去按摩,後來就早晚都做拉筋和柔軟體操,ok喎~

我地打開波,warm up 係預防,cool down係避免筋骨肌肉疲勞,有時連打五日,或體能之後,成身d肉痛到不得了,但都係做柔軟體操,最少15min.
早陣子睇一位八十多歲韓國柔道高手youtube,佢就係教人做柔軟體操,防和治療都好有用,佢真係好勁,八十多年了,人還是很柔軟.你看運動多重要.
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-29 12:27:54 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-4-29 12:16

我斷靭帶都係咁做啦~ 唔做就出事,做就唔出事,當然要找適合自己身體狀況的運動啦.
回復

hipo 發表於 2011-4-29 12:30:40 |顯示全部樓層
okay... 多謝你!  一齊努力啦!
回復

hipo 發表於 2011-4-29 11:58:34 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-29 11:26
傷口細d, 暫時無咁痛, 隻腳無緊d野, 你估會點? 好快退化~ 行路無力, 容易腳軟~ ...

Aiyaaaa…. c lar... 其實我都有靜脈曲張的...
幾年前推出微創…我以為到我老時 / 頂唔順時 做微創就一天光晒啦….
原來都唔係的   : (
話時話…個手術是什麼原理..?
以致會  “好快退化~ 行路無力, 容易腳軟~”
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-29 12:10:17 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-4-29 11:58
Aiyaaaa…. c lar... 其實我都有靜脈曲張的...
幾年前推出微創…我以為到我老時 / 頂唔順時 做微創就一天 ...

wendy choi 條link 都有提過開刀有乜唔好.
微創只是傷口細d,但真係要幾個月埋口,好傷身.

我唔係醫生,只係身邊朋友和最近腳傷做治療時,聽醫生講得多.你可以作為參考.

我個醫生話,現今都市人大多依賴食葯或開刀,以為可以解決身體毛病,自己卻忘掉保養身體,沒衡常運動,作息不定,飲食放任... 多多理由唔去做運動~

如果開刀,傷口由外於內,身體要很長時間復元,唔係話食保品就可以好番,好似ck講,之後的運動和保養好重要.唔保養和無運動的話,身體內外又有傷口,腳又無緊d野,咁就更難復元,到時咪腳軟無力,提早退化囉.

昨日覆診,醫生嘆息跟我說:你肯運動,斷咁多野都可以三個月打番波,如果我個個病人都有你既衡心和信念,我診所一定清閒好多~
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-4-29 12:16:02 |顯示全部樓層
中醫 / 針灸 都可以醫到靜脈曲張.

你試吓check 吓基督教聯合那打素社

佢地有過講座 for this subject (但過左時間, 希望有新講座)

基督教聯合那打素社康服務11月免費講座-中醫治療靜脈曲張
講座名稱: 中醫治療靜脈曲張
內容: 對於長期站立的一族,例如教師、售貨員、招待員等,除了小腿容易疲倦之外,亦很容易出現一條條青筋。如果遇到這個情況,便有可能患上靜脈曲張了。究竟中醫如何處理這個問題呢?基督教聯合那打素社康服務特別舉辦「中醫治療靜脈曲張」免費講座。

日期: 2010年11月24日(星期三)
時間: 下午1時-2時
對象: 有興趣人士
費用: 全免 (名額有限  先到先得)
舉辦地點: 基督教聯合那打素社康服務 佐敦健康中心 九龍彌敦道208-212號 四海大廈14樓1401室
報名及查詢電話: 3427 9377 (基督教聯合那打素社康服務)
回復

hipo 發表於 2011-4-29 12:16:35 |顯示全部樓層

做多D 運動 會不會hurt 多D  ??
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-29 11:35:31 |顯示全部樓層

我始終覺得, 開刀呢家野, 唔係無其他辨法的話, 最好都唔選擇開刀. 無論大小傷口, 就算微創, 始終整個人體要很長時間復元.
就算選擇開刀, 無後期運動配合, 開唔開刀, 根本無用.
我有不少做sales 的朋友, 佢地要站十個八個鐘, 個個星期打波, 佢地完全無靜脈曲張的問題.
有個男仔波友, 工作係專幫人做天花, 8-6pm 站著做天花, 佢都無靜脈曲張, 因為佢好多運動~當然,佢話幾十歲,工作對身體透支實在好大~ 
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-29 11:26:31 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-4-29 11:16
手術??
依家有微創手術 wor..
係唔係都 ok gar...?

傷口細d, 暫時無咁痛, 隻腳無緊d野, 你估會點? 好快退化~ 行路無力, 容易腳軟~
回復

msfion 發表於 2011-4-29 11:04:24 |顯示全部樓層
s081013 發表於 2011-4-28 22:44
我媽媽因為上班需要常常穿高跟鞋, 搞到隻腳靜脈曲張, 常常說很疼, 還看到微絲血管, 很肉疼她
在此希望請 ...

靜脈曲張有部份是遺傳,留意問問媽媽血緣親人.
另,最簡單方便是晚上用熱鹽水浸腳.不好太熱
香薰按摩亦有效舒緩痛
最重要都是讓腿休息,好好保養
回復

hipo 發表於 2011-4-29 11:16:58 |顯示全部樓層

手術??
依家有微創手術 wor..
係唔係都 ok gar...?
回復

cklife 發表於 2011-4-29 10:31:19 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-29 09:39
EO按摩都好有效。

有人幫你按就OK...自己好鬼難按......而且...好累...會無恒心...
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-29 09:00:15 |顯示全部樓層

唔建議做手術. 肯定做左好快唔洗行路.
如果工作不得不著高跟鞋, 建議試下以下方法, 但一定要有衡心, 否則睇神醫都無用:
主動性運動-
1. 拉後小腿腳根: 工作時, 每十五分鐘至半小鐘, 每隻腳做反倔運動 (即係著高跟鞋時, 腳踝向上, 動作久了才倦,  所以要反倔, 即腳前掌盡量用力向上, 腳根向下, 可以找塊牆或直身櫃幫手, 腳掌向上盡量用力向牆壓, 會feel 到後小腿筋拉著的感覺. (我成日打波都要做腳根提起動作, 所以要成日做舒緩運動)
2. 工作前和後, 可在家中做一些柔軟腳部運動. 在床上做以可, 例如:
- 平躺床上, 雙腳向天, 用手掌用力拉小腿; 心數30-60秒;
- 平躺床上, 收緊腳指, 再伸直腳指, 好似手指收埋變"權頭", 再打開手板, 手指伸直, 一定要伸直, 和用力收緊; 做二三十下.
- 平躺床上, 腳板轉圈, clockwise + anti-clockwise 每種二三十下.

被動性運動 - 即係按摩, 但不要太大力, 會傷神經, 呢d叫慢性受傷, 有去開massage 的花友應該都聽過, 有d 人越按得多, 越受得力, 點解? 因為佢地d 神經受傷, 無乜知覺, 要大力按才feel到.

還有好幾種, 可以請教平時在公園教早操的哥哥姐姐, 佢地有好多方法.

我媽做左手術呀......好彩...十年喇...都仲行得.... 我覺得運動好重要,平時可以煲番D幫助氣血根骨既湯水.....多飲桑寄生茶丫....好多好處架...  發表於 2011-4-29 10:29
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-29 09:06:01 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-4-28 23:49
http://www.healthstation.com.hk/er14.html

靜脈曲張俗稱浮腳筋

"•休息時, 盡量將抬腿,由於靜脈曲張是因為靜脈無力將血液送回心臟,因此抬腿有助於減緩靜曲張。
•站立時, 須時常走動,靜止時間不要太長及避免雙腳交叉。
•穿彈性褲襪,幫助血液進入較大且較深處的靜脈。
•墊高床尾,有助於睡眠時的血液回流。
•勿穿高跟鞋。
•保持理想體重,可減少靜脈曲張的機會。
•避免緊身衣物,以免使血液聚積在腿部。
•小心食用避孕藥,某些避孕藥可能引起這種問題。
•避免抽煙。
•多散步。
•請教醫生。
傳統治療副作用多"

又很對喎~  多做運動, 點都對身體好架.

身體受思想控制, 如果因為自己懶, 多理由唔做運動, 身體就會有好多毛病. 預期懶會壞了身子, 不如俾d 心機每天做下運動. 小運動也得益良多架~
回復

八王爺 發表於 2011-4-29 09:39:28 |顯示全部樓層
EO按摩都好有效。
回復

s081013 發表於 2011-4-29 17:10:50 |顯示全部樓層
im really  glad that many of you have given me so many good suggestions.
i have told my mother to try out your methods, incl. the socks and talks and etc.
thanks a lot, they really helps!
回復

cklife 發表於 2011-4-29 20:35:59 |顯示全部樓層
我媽靜脈曲脹係就咁望到隻腳一舊舊好似生左瘤咁樣....成日痛..抽晒根咁...
佢決定做手術時,我病左,自己都要做大手術,又唔比得佢知...所以無倍佢去,聽唔到醫生講關於佢手術既野。所以都唔多清楚...

我諗會唔會同飲食有關呢?
我媽做體力勞動工作...運動量非常大....成日行黎行去...又行樓梯...又行山坡

但飲食媽就食肉唔食菜,食調味濃厚...愛辣....
我媽後來有中過風同血壓高問題...我諗會唔會佢血比較黏稠...所以容易靜脈曲脹呢?
回復

12下一頁