返回列表 發新帖

靜脈曲張點算?

作者: yuko 發表于 2011-4-28 22:44:58
4928 32
cklife 發表於 2011-4-29 20:40:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-29 14:02
嘻~~ 祝福你和你一家都健康~~
其實運動無乜時間限制,最近看了很多不同體操運動的錄影,有一個教 ...

我諗起昨日睇中華醫藥既片段....

有個人做左手術,醫生話手唔用得力....一谷氣手術傷口就會爆...

佢後來走去練五禽戲.....練到隻手有番力...仲可以擺重野...同正常人一樣....
個教授講話五禽戲中既虎形....就係對佢雙有幫助...

而個動作同你講既動作好鬼似架.....

我練左幾下...覺得手部末稍就血液流動幫助好大呀....練幾下...隻手就熱晒....仲感覺到好似D血流到指甲位添呀...(講起黎好似好誇張咁)
回復

cklife 發表於 2011-4-29 20:44:05 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-4-29 12:16
我諗我屬於多次懷孕…同埋遺傳掛… (我 mama 都有)
咁做運動都係預防性質….有治療性效用咩??

睇下係咩運動啦.....

做運動不當,無事都會變有事....所以先會有[運動創傷]依樣野存在嘛...
做適當運咪可以放心囉.....
做運動最緊要姿勢正確....頻率適當咩...
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-30 01:02:53 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-29 20:40
我諗起昨日睇中華醫藥既片段....

有個人做左手術,醫生話手唔用得力....一谷氣手術傷口就會爆...

bingo 啦~ 針對性找適合自己身體問題的運動方法, 很有益架~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-30 01:07:47 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-29 20:35
我媽靜脈曲脹係就咁望到隻腳一舊舊好似生左瘤咁樣....成日痛..抽晒根咁...
佢決定做手術時,我病左,自己都 ...

如果有中醫睇到你咁講, 可能覺得你學中醫好有天份~!
回復

cklife 發表於 2011-4-30 16:32:49 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-30 01:07
如果有中醫睇到你咁講, 可能覺得你學中醫好有天份~!

在我發病前,其實係計劃學完電腦跟住學中醫架...不過電腦剛剛考左一個試就病倒...

之後手術後遺症,攪到交際活動能力受阻....就放棄左...

但我總係覺得...有一天我真係會去讀架...我覺得我唔會短命...總有依一日既...
回復

msfion 發表於 2011-5-2 18:46:37 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-30 16:32
在我發病前,其實係計劃學完電腦跟住學中醫架...不過電腦剛剛考左一個試就病倒...

之後手術後遺症,攪到 ...

但我總係覺得...有一天我真係會去讀架...我覺得我唔會短命...總有依一日既...<-----有志者事竟成
回復

cklife 發表於 2011-5-2 19:20:25 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-5-2 09:19
您好~您媽媽有冇脾胃問題,(糠尿都算),同晚睡?(十時後)

我媽好壯下(壯過我),無乜病痛....無脾胃問題....
但有便秘問題.....病親都同炎症有關....喉嚨、發燒.....
回復

poon6000 發表於 2011-5-2 09:19:44 |顯示全部樓層

she sleep very late at night ga :(  發表於 2011-5-2 19:19
回復

cklife 發表於 2011-5-3 09:21:06 |顯示全部樓層
12點行肝經咩.......
我媽唔知佢幾點訓....我諗都係大約12點掛....
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-3 08:51:57 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-5-2 09:19

至少都12am要睡了.
我隻腳受傷之後, 呢三個月來, 每過12am傷患位置就開始水腫和痛, 傷頭七日, 夜訓少少的話, 隻痛腳好似豬腿咁腫!
夜訓肯定對隻腳唔好.
回復

poon6000 發表於 2011-5-4 22:06:34 |顯示全部樓層

回復 cklife 的帖子

唔係您.我係話靜脈曲張方面,脾主肌,而統血,血管受傷會收縮起來止血,可以將血管想成管狀肌肉,脾虛能控制血液在脉管中運行、血液就會外溢、引起各種出血,如便血‧尿血、崩漏、皮下出血、及靜脈曲張,而肝脾不和者多在肝脾二經之間有靜脈曲張,中藥方面四君子湯及健脾糖漿(黄芪,黨參,茯苓,白朮,陳皮,甘草)對提高血管抗壓有作用~而日常少憂思,憂思會傷脾,脾傷更易憂思,,中醫對靜脈曲張是脾胃問題,西醫對靜脈曲張是血管問題,中西醫對(病)的做法是根本的大不同,但雙方有很多可學習及融合的地方~手寫板人回復慢請勿見怪~
回復

cklife 發表於 2011-5-4 22:12:56 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-5-4 22:06

唔係您.我係話靜脈曲張方面,脾主肌,而統血,血管受傷會收縮起來止血,可以將血管想成管 ...

我媽曲張係小腿肚...好似唔係脾肝經位置...係咪應該係膀胱經位置呢.....

我都係話我媽....我唔知佢幾點訓...我估佢大約12點掛....

你介紹兩隻保健食品..適合我多D...我係脾虛....THX
回復

poon6000 發表於 2011-5-4 22:32:49 |顯示全部樓層

唔使~~~~~
回復