返回列表 發新帖

第一次下種子種野

作者: lammadick 發表于 2008-2-19 10:09:39
5803 32
Freestar 發表於 2008-3-25 20:32:13 |顯示全部樓層
我的也生得很慢....種了整個月,只得兩塊葉
回復

lammadick 發表於 2008-3-26 15:21:00 |顯示全部樓層
上個星期將"洋芫荽"移植咗落盆度...第一次做...雞手鴨腳咁
忙咗一輪先叫做搬哂落去...唔知會唔會整死佢地...有點擔心
看上圖...十分零亂...搬哂後發覺會唔會密咗點呢...
今朝一早又映咗佢地相...下圖...大咗好多下...更加零亂
我是否應該將佢地再分盆...分開佢地一點呢...
但又怕做得唔好會整死佢地...各位友好呀...比多少意見我啦

17 Mar 07

17 Mar 07

26 Mar 07

26 Mar 07
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-26 15:43:11 |顯示全部樓層

勉強夠位但不夠太陽

原帖由 lammadick 於 2008-3-26 15:21 發表
上個星期將"洋芫荽"移植咗落盆度...第一次做...雞手鴨腳咁
忙咗一輪先叫做搬哂落去...唔知會唔會整死佢地...有點擔心
看上圖...十分零亂...搬哂後發覺會唔會密咗點呢...
今朝一早又映咗佢地相...下圖...大咗好多下.. ...

是否林水太多, 陽光太少?

我建議你等大DD先分盆, 重有, 你而家一個盆都唔夠位重一paul

洋芫荽可以好大, 葉攤開直徑超過80cm

我剪左好多葉了
回復

lammadick 發表於 2008-3-26 16:04:39 |顯示全部樓層
上星期因為蛋格開始爛了...可能因為大多水浸爛了
所以被迫要轉"薄荷"落盆...上圖...連睇都睇唔到咁
都係試下...好彩...都有見佢地長大小小...真的很小...下圖

17 Mar 08

17 Mar 08

26 Mar 08

26 Mar 08
回復

lammadick 發表於 2008-3-26 16:15:38 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-26 15:43 發表

是否林水太多, 陽光太少?

我建議你等大DD先分盆, 重有, 你而家一個盆都唔夠位重一paul

洋芫荽可以好大, 葉攤開直徑超過80cm

我剪左好多葉了

我每日早上六點幾淋一次水...咁樣算唔算多...如果都多既咁我日後改用噴胡噴濕泥面就算
在我的露台上只得半日有陽光...我已放上欄杆...每天大約有四個小時日照
嘩...如果我可以種到咁大就好囉...一半已經十分開心
回復

lammadick 發表於 2008-4-16 14:36:20 |顯示全部樓層

慢慢長大了

初次種的香草慢慢長大了...真的開心
不過"洋芫荽"實在係太亂了...又不能企得直咁
決定今個星期六日攪攪佢...不過分完盆唔知有幾多可以生存
至於薄荷終於見到幾塊葉...但好似好密
唔知幾時先應該攪攪佢呢...怕佢地太弱小...不能移動

洋芫荽=亂草...一個字"亂"

洋芫荽=亂草...一個字"亂"

薄荷...終於見到幾塊葉

薄荷...終於見到幾塊葉
回復

lammadick 發表於 2008-4-28 17:30:20 |顯示全部樓層
終於都把佢地分開了...一盆分了四盆...
但睇過 gtrnismo 的貼子...知道如果種得生的話
好快又要換盆了...不過係如果...因為換盆時整斷了很多根
不知佢地能不能渡過呢個難關
B06 27apr.JPG
回復

lammadick 發表於 2008-4-28 17:32:51 |顯示全部樓層
薄荷又大了點...映張相大家睇下
下次不知能不能再見到喇...因為又要比我做實驗
就係又要將佢地分盆喇
B07 27apr.JPG
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-28 17:33:21 |顯示全部樓層

都唔係生得好差姐

晒多D就ok 架喇

不過, 你家是否很大風呢?
回復

lammadick 發表於 2008-4-28 17:51:40 |顯示全部樓層
點解你一睇就知...真係幾大風下...由其夜晚...露台很食風
回復

lammadick 發表於 2008-5-20 16:44:50 |顯示全部樓層

洋芫荽...又一個月...冇乜點變

洋芫荽...都已經又一個月...冇乜點變
唔理佢...重之佢能夠繼續生存就得
有些少葉片變成棕色/白色...係咪要剪咗佢

13 May 冇乜點變

13 May 冇乜點變

20 May 都係冇乜點變

20 May 都係冇乜點變

20 May 近鏡睇睇

20 May 近鏡睇睇
回復

lammadick 發表於 2008-5-20 16:50:58 |顯示全部樓層

薄荷已比我分盆了...能夠生長吧

星期六下午在家中露台攪咗好耐...都有兩個鐘
先能夠將佢地分成五盆...根不要問都知比我整斷好多
但睇落都應該能夠生長...

13 May 分盆前...好迫

13 May 分盆前...好迫

20 May 分咗五盆

20 May 分咗五盆

20 May 近鏡睇下

20 May 近鏡睇下
回復

muitau 發表於 2008-5-21 12:27:03 |顯示全部樓層
你放心,薄荷粗生到唔恨,哈哈.
回復