適合室內種植的盆 (有草圖睇) 比比意見吖

作者: lammadick 發表于 2008-7-16 17:17:23
5960 20
各位農業板的朋友.....你們好
大家應為究竟點樣既盆適合室內種植農作物呢
我正在做一個 project ...... 題目係花盆
想收習下意見 ... 主要係可以令用家方便 ... 又能種出有功能的植物
如美化家居 , 令空氣清新 , 作調味料 , 或食用

lammadick 發表於 2008-7-16 17:42:53 |顯示全部樓層
我自己有一個想法....就是在花盆加上功能會給引嗎
1. 自動加水器
2. 時鐘 , 發聲 (提醒時間淋水)
3. 有溫度計 / 濕度計 (知道盆內溫度及濕度)
加上這些功能會吸引到未試過種植的人去種植嗎
導師話可以加點 cross over 的想法 , 呢D算唔算
回復

whishy 發表於 2008-7-16 19:10:33 |顯示全部樓層
濕度計不是一個很大的儀器嗎?點加到花盆裡?
回復

阿晴 發表於 2008-7-16 20:01:10 |顯示全部樓層
我突然諗…因為多數種室內ge盆栽都好難睇到盆土d泥ge乾濕程度~因為室內水分盆土蒸發得冇咁快~~可能面頭乾左一層~下面仲有d濕~~同埋如果你話呢個盆係比初學者用~可能佢地唔識因住淋水ge份量而淋多淋少左~~我覺得可以設計一個花盆係有外殼同內膽~外面個花盆可係普通顏色~任你設計~入面果個可以ling到出黎~係透明~可以除時睇到泥土ge狀況~~又可以放翻入個"外花盆"內面~唔知咁得唔得呢~add3icon
回復

lammadick 發表於 2008-7-16 22:34:22 |顯示全部樓層
原帖由 whishy 於 2008-7-16 19:10 發表
濕度計不是一個很大的儀器嗎?點加到花盆裡?

呢樣未考慮得清楚喎
回復

lammadick 發表於 2008-7-16 22:37:22 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-16 20:01 發表
我突然諗…因為多數種室內ge盆栽都好難睇到盆土d泥ge乾濕程度~因為室內水分盆土蒸發得冇咁快~~可能面頭乾左一層~下面仲有d濕~~同埋如果你話呢個盆係比初學者用~可能佢地唔識因住淋水ge份量而淋多淋少左~~我覺得可以 ...

很好的意見呀 ...
我會在呢個方向劃幾個草圖
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-17 11:56:56 |顯示全部樓層

以我所知

如果唔係種調味/香草/起鍋(如蔥)既野, 個盆就要好大好大

好多人會選擇種盆草係廚房, 有需要就meet尼用, 亦方便亦廚余(如米水) 施肥, 都幾一舉兩得
你可以以此方向為藍本, 基礎/概念。
回復

lammadick 發表於 2008-7-17 15:19:35 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-17 11:56 發表
如果唔係種調味/香草/起鍋(如蔥)既野, 個盆就要好大好大

好多人會選擇種盆草係廚房, 有需要就meet尼用, 亦方便亦廚余(如米水) 施肥, 都幾一舉兩得
你可以以此方向為藍本, 基礎/概念
。 ...

我就是用這種想法 , 不過有點點唔同 , 就係不一定放在廚房 , 亦都可以放在窗台 , 用作美化家居用
size 方面 , 我看不到人們可以接愛什麼尺寸 ... 所以先要這裡的用家比比意見
我自己覺得約12x8寸都幾理想 , 但呎個 size 唔知各人點睇 ... 大家快來講講啦
回復

lammadick 發表於 2008-7-18 14:47:15 |顯示全部樓層
吖....好冷清呢
回復

yangac 發表於 2008-7-18 17:15:25 |顯示全部樓層
未必個個都有咁大地方架喎!好似我媽咪住公屋,咁大個盤都唔知放响邊,可能佢地淨係想種幾盤,每盤細細盤咁...多啲款嘛!
回復

lammadick 發表於 2008-7-19 00:58:03 |顯示全部樓層
原帖由 yangac 於 2008-7-18 17:15 發表
未必個個都有咁大地方架喎!好似我媽咪住公屋,咁大個盤都唔知放响邊,可能佢地淨係想種幾盤,每盤細細盤咁...多啲款嘛!

THX  yangac
睇完你回覆....我又多個啓法....就係可以考慮下做兩至三個相連盆
分內外盆....外面相連 , 內盆可以獨立取出 , 咁外盆就做乜型態都得
回復

草民 發表於 2008-7-19 01:36:46 |顯示全部樓層
參考一下:
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-19 02:57:22 |顯示全部樓層
草民兄個花盤好靚喎
回復

阿晴 發表於 2008-7-19 03:56:55 |顯示全部樓層
魔女宅急便ar~~~
回復

草民 發表於 2008-7-19 10:40:01 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-7-19 02:57 發表
草民兄個花盤好靚喎

唔係我架!我D植物全部係屋外呀。
要吸引唔鐘意種植既人種野,就要將花盆變成傢俬一部份。
回復

lammadick 發表於 2008-7-19 11:16:24 |顯示全部樓層
草民兄....呢個花盆真係很靚呀
好有參考作用....謝謝你
回復

kwanyeehui 發表於 2008-7-19 15:24:54 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-7-19 01:36 發表
參考一下:

相信草民個花盆係套盆, 拎住個公仔頭就可以揪起來淋水.
回復

lammadick 發表於 2008-7-25 16:18:31 |顯示全部樓層

有草圖睇

各位種開農作物的朋友
在室內用呢堆咁既盆種植會有人喜歡嗎
希望可以多D人入來比下意見喎
批評一下也都可以....不要太狠就好喇
呢度只係我要交的草圖一部份....重要多劃幾十個
多點意見我就可以容易點設計呀....謝謝大家

評分

查看全部評分

回復

lammadick 發表於 2008-7-29 13:29:38 |顯示全部樓層
推推先.....睇下會唔會有人入來講野吖
回復

chiman 發表於 2008-7-29 17:17:31 |顯示全部樓層
幾有創意
回復

12下一頁