成個露台都係.....可以點攪

作者: lammadick 發表于 2008-6-3 16:31:29
5975 36
想問下大家係咩野昆蟲 , 究竟有冇害.....
我應該點樣先可以將佢地消滅或趕走
好多.....成個露台都係.....好幾百隻在所有的植物上
P6030400_大小 .JPG
P6030408_大小 .JPG
小寶 發表於 2008-6-3 16:36:58 |顯示全部樓層
蛾? 點解會咁多架!
回復

carmen 發表於 2008-6-3 16:45:13 |顯示全部樓層
嘩~ 好恐佈, 勁噴苦煉油得唔得呀??
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-3 16:46:35 |顯示全部樓層
好死怖呀~
見到一兩隻都驚,如果比我見到o甘既情景,實嚇到傻~
回復

lammadick 發表於 2008-6-3 16:51:17 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-6-3 16:45 發表
嘩~ 好恐佈, 勁噴苦煉油得唔得呀??

已經係勁噴苦煉油 , 噴時走咗些 , 點知第二日仲多
回復

carmen 發表於 2008-6-3 16:57:43 |顯示全部樓層
吓... 咁大鑊?? 有無諗住收埋d農作物入屋先... 跟住噴殺蟲水呀??
回復

Tiger 發表於 2008-6-3 17:11:41 |顯示全部樓層
樓主你係咪住得好近山呀?我屋企又係咁喎, 攪到唔敢開window. 鄰居掛晒d衫出外晒, lee d一隻隻全都係晒d衫褲度. 好恐怖. 據知暫時我地屋苑對於點對付lee d疑似蠟蟬物都冇晒辦法, 因為數量實在太多.

資料來自我居住的屋苑:
全科名如下:
半翅目(Hemiptera) - Superfamily Fulgoroidea 蠟蟬總科 - 廣翅蠟蟬科 (Ricaniidae 霓裳羽衣科、廣蠟蟬科)

廣翅蠟蟬科的昆蟲~ 是野外非常普遍的昆蟲 ~ 下列這種頭部至前翅前端~ 有一種黃黑相間的虎斑花紋~ 這種蠟蟬相當可愛~ 平時成蟲就在寄主植物或寄主附近的植物葉片表面棲息~ 一旦有動物或人類靠近~ 牠會先蟄伏不動~ 但如果這招無效~ 牠會以頭部朝下~ 並高揚前翅~ 作180度的轉動~ 甚至是360度的轉動~ 轉動過程~ 兩前翅微微的向外擴張一些~ 這種行為相當特殊~   大家再仔細看看左右前翅的中央部位~ 各有一個黑色的眼點~ 這個眼點在牠向外微張前翅的過程~ 就像會動的眼睛~ 以人類的觀點~ 這似乎是驚嚇敵人的措施~ 但如果您是廣翅蠟蟬~ 您可否告訴我們 ~ 這樣的行為有何用意嗎 ?

來源:http://tw.myblog.yahoo.com/jw!gH ... --/article?mid=1577

回復

lammadick 發表於 2008-6-3 17:15:58 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-6-3 16:57 發表
吓... 咁大鑊?? 有無諗住收埋d農作物入屋先... 跟住噴殺蟲水呀??

呢個行唔通....老婆唔會比我咁做....同會比我仔親手破壞
回復

lammadick 發表於 2008-6-3 17:20:43 |顯示全部樓層
謝謝Tiger的詳細資料
但.....仲有冇人可以提供驅趕佢地既方法呀
最緊要係....佢地有冇害....如果冇害比佢地住下都得既
回復

maymay靚 發表於 2008-6-3 17:22:57 |顯示全部樓層
嘩﹏﹏  見到都頭痕...  我家花園都有,不過得 2 / 3隻, 係地面轉轉轉
咁你鄰居都是一樣 OR 你露台有植物, 所以特別多??
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-3 17:31:05 |顯示全部樓層
用其他 DIY殺/驅虫得唔得呀?咩煙絲水、定係蒜頭水、芫荽水個類有味但唔傷害植物嘅野得唔得?唔好話隻蛾對植物有冇害先,剩係數量咁多都好嚇人啫!
回復

NaNa 發表於 2008-6-3 17:40:05 |顯示全部樓層
近來對作物疏於照顧,雨水又多,天氣又濕,我的農田也被害蟲破壞得7788
回復

lammadick 發表於 2008-6-3 17:44:44 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-3 17:22 發表
嘩﹏﹏  見到都頭痕...  我家花園都有,不過得 2 / 3隻, 係地面轉轉轉
咁你鄰居都是一樣 OR 你露台有植物, 所以特別多??

我又冇留意人地喎....我從露台望出去都人地屋都睇唔清楚
只係都唔覺在街會見到呢d野囉.....唔通佢地來避雨
回復

lammadick 發表於 2008-6-3 17:47:29 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-3 17:31 發表
用其他 DIY殺/驅虫得唔得呀?咩煙絲水、定係蒜頭水、芫荽水個類有味但唔傷害植物嘅野得唔得?唔好話隻蛾對植物有冇害先,剩係數量咁多都好嚇人啫! ...

佢地個樣就唔得人驚....但係就真係好多囉
連薄荷有味都唔怕....張相就係貓薄荷
回復

maymay靚 發表於 2008-6-3 17:56:56 |顯示全部樓層
唔通佢地都覺你親切
回復

花園仔 發表於 2008-6-3 18:00:32 |顯示全部樓層
趕走佢唔係得囉!
日間迫佢上網拎去第二度放生!
夜晚熄曬露台D燈拉埋窗帘, 睇吓邊度最遠有燈就着咗佢, D蛾蛾就會飛去架啦!
回復

龍劍飛 發表於 2008-6-3 22:38:43 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-3 18:00 發表
趕走佢唔係得囉!
夜晚熄曬露台D燈拉埋窗帘, 睇吓邊度最遠有燈就着咗佢, D蛾蛾就會飛去架啦!

燈蛾撲火 ?
回復

Tony 發表於 2008-6-3 22:41:42 |顯示全部樓層
廣翅蠟蟬<--------成蟲唔靚,幼蟲好靚,好似一朵花仔
回復

Tony 發表於 2008-6-3 22:43:09 |顯示全部樓層

回復 1# lammadick 的帖子

你個度唔係好高有都唔出奇襲始終係開放ge露台),但我住廿幾樓都有(冇露台)

回復

lammadick 發表於 2008-6-3 23:02:17 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-3 18:00 發表
趕走佢唔係得囉!

好多.....唔知點足
今晚冇開過露台燈, 希望明天早上佢地走咁D啦
在露台對出十多尺有路燈....放狗時留意過果度D野草,都有見到佢地踪跡.....不過冇我露台咁多
回復

12下一頁