第一次下種子種野

作者: lammadick 發表于 2008-2-19 10:09:39
5800 32
還未開始種菜...老婆大人已在"永on"買了薄荷及洋芫荽回來
昨晚先分別放落蛋格...每格放入數至十數粒種子
在之前睇資料...知道要十數天至一個月先會發苗...希望成功吧
想請教大家我要放在什麼地方...有什麼需要注意增加機會呢??
曉文 發表於 2008-2-19 10:17:46 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-2-19 10:09 發表
還未開始種菜...老婆大人已在"永on"買了薄荷及洋芫荽回來
昨晚先分別放落蛋格...每格放入數至十數粒種子
在之前睇資料...知道要十數天至一個月先會發苗...希望成功吧
想請教大家我要放在什麼地方...有什麼需要注意增 ...

通常暖d既地方會發得快d
回復

hellohello 發表於 2008-2-19 11:13:18 |顯示全部樓層
我想種子發芽,水份和溫度較重要,陽光暫時不太重要。祝你成功!!!!
回復

everydayfan 發表於 2008-2-19 13:08:18 |顯示全部樓層
上面放塊保鮮紙封口丫~放室內廚房最好~
回復

lammadick 發表於 2008-2-19 17:28:54 |顯示全部樓層
多得三位意見...總之要暖...以呢幾日氣溫...應該是回暖吧
放在厨房真是一個好地方喎...我本來諗住放出露台呢
回復

lammadick 發表於 2008-2-20 16:35:28 |顯示全部樓層
昨天老婆又買了洋香瓜種子...又放了每格一粒種子
都係放在厨房...希望可以成功啦
回復

ayclui 發表於 2008-2-20 17:17:57 |顯示全部樓層
你太太好有興趣咁喎...
我剛剛都租咗康文署d園圃o黎玩下...希望種到o野食
回復

gtrnismo 發表於 2008-2-20 17:53:21 |顯示全部樓層

兩種都粗生

菜尼講呢兩種都10分粗生
正因為如此, 必須有足夠位置讓他們長大
我的建議是不要放太多種子, 如果吾系會不可收拾

發芽沒什麼難度, 問題是當你換大盆時, 不要加太肥的泥, 因為泥越肥, 香草越無味

a) 洋芫荽的根比薄荷長, 盆要遇高dd
b) 薄荷的生根速度很高, 如果落地的話必須與其他植物有1頂距離或"泥擋", 避免薄荷根攻擊其他植物的根部。
c) 兩樣種子發芽律都偏高, 不需要播很多種子, 最好有多放落雪櫃
回復

lammadick 發表於 2008-2-21 10:15:42 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-20 17:53 發表

發芽沒什麼難度, 問題是當你換大盆時, 不要加太肥的泥, 因為泥越肥, 香草越無味

a) 洋芫荽的根比薄 ...

多謝前輩高手指敎
但...深d既盆姐係要幾深呀...我d盆得5/6寸...得唔得呀
回復

besthaha 發表於 2008-2-21 13:36:49 |顯示全部樓層
可以同太太一齊種o野,難得大家都有咁o既興趣,
收成果陣一定更加開心呢!
回復

gtrnismo 發表於 2008-2-21 14:39:44 |顯示全部樓層

吾好太客氣

原帖由 lammadick 於 2008-2-21 10:15 發表

多謝前輩高手指敎
但...深d既盆姐係要幾深呀...我d盆得5/6寸...得唔得呀

不敢不敢, 我ya幾歲咋絕對不是前輩, 高手更加吾會係
我所有野都係0系網上人教我的

parsley, 如果5-6寸盆實制上可以生存, 不夠我覺得我自己8寸左右高盆都少少吾夠生
薄荷絕對可以矮d盆, 5-6寸高盆一定夠
回復

lammadick 發表於 2008-2-22 14:33:04 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-21 14:39 發表

不敢不敢, 我ya幾歲咋絕對不是前輩, 高手更加吾會係
我所有野都係0系網上人教我的

parsley, 如果5-6寸盆實制上可以生存, 不夠我覺得我自己8寸左右高盆都少少吾夠生
薄荷絕對可以矮d盆, 5-6寸高盆一定夠 ...

謝謝你...去買多個深D既盆先
回復

貓貓 發表於 2008-2-22 14:48:01 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-20 17:53 發表

a) 洋芫荽的根比薄 ...

我唔明白點解『泥越肥, 香草越無味』。請指教!
回復

lammadick 發表於 2008-3-5 14:29:38 |顯示全部樓層
很開心呢...第一次下的種子出牙了...
不過只係得"洋芫荽"有牙出...薄荷就...
不知要等到幾時先可以轉落盆呢
回復

hellohello 發表於 2008-3-6 10:42:16 |顯示全部樓層

我估可比D陽光佢啦!等佢強壯D!!!

薄菏我上次都無發芽,不過,可能我心急,應該要10-14日左右!
回復

mamajoe 發表於 2008-3-6 23:58:35 |顯示全部樓層
我d薄荷等左一個月,絕望既時候,佢先發芽
回復

曉文 發表於 2008-3-7 09:05:12 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2008-3-6 23:58 發表

薄荷發芽很慢
回復

lammadick 發表於 2008-3-7 09:17:24 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2008-3-6 23:58 發表

原來要等好耐...咁只有比耐性..等..等..等......
回復

arp 發表於 2008-3-7 09:56:05 |顯示全部樓層
旦格做苗盤真係既環保, 又實用
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-25 18:09:15 |顯示全部樓層

經驗所得

原帖由 貓貓 於 2008-2-22 14:48 發表

我唔明白點解『泥越肥, 香草越無味』。請指教!

所有網站書本都有講香草越多肥越無味道

我亦試過, 所以香草用堆肥我會選擇用植物堆
回復

12下一頁