設計花盆 (有草圖睇 , 來批評一下啦)

作者: lammadick 發表于 2008-7-15 14:16:51
5030 52
Final Project 做花盆
各位你地好.....我要設計一個花盆呀.....大家都來比比意見吖
現在只係在做 Research ..... 還未有一個大方向可以點做
導師話選擇一樣自己喜歡的做出來就唔會太差.....所以選花盆
而我心目中所定目標係一個在室內環境用的花盆
可以係塑膠 , 亦可以係陶瓷 , 可以美花家居
最重要其實係點先可以吸引一D未有種植人仕去用呢個花盆種植
其實導師話可以只係玩外觀 , 但佢又話咁唔係大好 .... 可以加點功能
有咩功能可以幫助人只用些少時間就可以打理好盆植物呢
例如自動加水器 ... 溫 / 濕度指示器 ... 閙鐘提你淋水
現在很亂 ... 希望大家比多點意見 ... 今我可以找到一個方向

阿晴 發表於 2008-7-15 14:27:50 |顯示全部樓層
係咪要整到出黎ga?
你諗下佢個用料~種乜野用~~美觀性~~
回復

lammadick 發表於 2008-7-15 14:51:14 |顯示全部樓層
現在唔駛一定要做出來
但可以做個實物出來就當然會高分點啦
睇番之前幾班同學都只係得約三四成人做個實物
回復

lammadick 發表於 2008-7-15 17:53:00 |顯示全部樓層
謝謝你呀.....兩個我都睇過了
第一個我都在報紙有見過....都算簡單易用....可以作為參考呢
第二個在吉吉睇過了.....設計都幾好....不過就係細咗點
回復

cuiyao 發表於 2008-7-15 21:51:41 |顯示全部樓層
我估,要吸引0的未種過花0既人種花,一係就個盆外形好靚好特別(例如係人形,頭上長草),一係就會自動加水包唔會種死。

不如整個長桶形上下分兩截0既花盆,上半身用0黎種0野,下半身用0黎ZIP0下便條紙呀,放下萬字夾0甘,唔知會唔會有OL買。
回復

lammadick 發表於 2008-7-15 22:51:33 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-7-15 21:51 發表
我估,要吸引0的未種過花0既人種花,一係就個盆外形好靚好特別(例如係人形,頭上長草),一係就會自動加水包唔會種死。

不如整個長桶形上下分兩截0既花盆,上半身用0黎種0野,下半身用0黎ZIP0下便條紙呀,放下萬字夾0甘,唔知會唔會 ...

呢D cross over 都幾好喎....可以加在考慮之列
導師要我地想一百幾十個 idea , 之後再同我講邊d最可以用
回復

C702 發表於 2008-7-15 23:02:36 |顯示全部樓層
可考慮組合式(可大可小)及抽象雕塑風格(呢期好多產品設計都走藝術風)
回復

lammadick 發表於 2008-7-15 23:16:52 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-15 23:02 發表
可考慮組合式(可大可小)及抽象雕塑風格(呢期好多產品設計都走藝術風)

組合式都 ok 喎.....不過藝術方面我非常弱.....我想我設計唔出
回復

cuiyao 發表於 2008-7-16 00:06:20 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-7-15 23:16 發表

組合式都 ok 喎.....不過藝術方面我非常弱.....我想我設計唔出

最衰我0的陶瓷坐緊船啦,唔係影0的相過你睇,我整整埋埋好多花盆,但始終都未整出最理想0既一個。
我試過整一組不同形狀0既,圓形..梯形.平衝四邊形.金字塔形.好睇唔好用.只可種bb草之類細葉細根0既植物,但成件事好鬼開心!
其實你個功課係主打設計定係咩呢? 如果係設計又要講求實用,真係唔易你要加油。
回復

chudaicheung 發表於 2008-7-16 08:08:38 |顯示全部樓層
你可以問吓d唔種花嘅人點解唔種花, 因應佢哋嘅feedback再design一款吸引佢哋種嘢嘅盆.  e.g. 我識得有d人怕"野"蚊, 又有d人怕要用好多空間等等...
回復

cross 發表於 2008-7-16 10:17:53 |顯示全部樓層
之前網友貼的例子不是不好但恐怕不用高分
畢竟是已有的東西
當然也有其參考價植
「吸引一D未有種植人仕去用呢個花盆種植」
世界上沒有一種東西係萬能
或者你先取一種或一類植物(特性需要等等相近)
建議係粗生類
因為吸引到人種唔夠一星期又瓜左也是會令興趣消失
回復

lammadick 發表於 2008-7-16 15:00:14 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-16 10:17 發表
之前網友貼的例子不是不好但恐怕不用高分
畢竟是已有的東西
當然也有其參考價植
「吸引一D未有種植人仕去用呢個花盆種植」
世界上沒有一種東西係萬能
或者你先取一種或一類植物(特性需要等等相近)
建議係粗生類
因為 ...

謝謝意見 , 現在正找資料是可以用小時間就可以打理的植物
其實我已經暫定了一份簡單的 "Project briefing" , 內容如下
項目名稱 : 花盆
針對用家 : 喜愛綠色生活人士
針對市場 : 年青 ~ 成年人
設計動機 : 越來越多人講求綠色生活 , 有機產品在市場廣受歡迎 , 在家中也能夠不用太多空間及時間可以達到以上的效果
設計目標 : 簡單易用花盆 , 不用太多時間打理 , 說明書介紹可以在室內種植的植物 , 植物可有功能 , 如美化家居 , 今空氣清新 , 或食物之調味料
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-16 15:49:45 |顯示全部樓層

重點...

如果要以此為重點"最重要其實係點先可以吸引一D未有種植人仕去用呢個花盆種植"
我建議設計以非種植為主題, 例如奧運花盆, 電腦花盆, 時裝花盆等...
更要脫離有關大自然既題目, 例如與體育有關, 汽車, 戰爭, 建築, 飲食等
回復

lammadick 發表於 2008-7-16 16:01:35 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-7-16 00:06 發表

最衰我0的陶瓷坐緊船啦,唔係影0的相過你睇,我整整埋埋好多花盆,但始終都未整出最理想0既一個。
我試過整一組不同形狀0既,圓形..梯形.平衝四邊形.金字塔形.好睇唔好用.只可種bb草之類細葉細根0既植物,但成件事好鬼開心!
...

點解坐緊船呀.....咁遅d會唔會番來你身邊呀
好想可以見到相呀.....我個project有排做....到十月先交
就算遅d有得睇都好呀
回復

lammadick 發表於 2008-7-16 16:07:15 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-16 15:49 發表
如果要以此為重點"最重要其實係點先可以吸引一D未有種植人仕去用呢個花盆種植"
我建議設計以非種植為主題, 例如奧運花盆, 電腦花盆, 時裝花盆等...
更要脫離有關大自然既題目, 例如與體育有關, 汽車, 戰爭, 建築, 飲 ...

謝謝你呀......見意好新.....我想唔明呀
係咪用呢d原素做 cross over 呀 , 但點先可以將佢地組合呢
奧運唔係好得....因為四年只有一次
電腦......唔係講緊虛擬花盆呀....咁唔得
時裝????
其實我唔係好明你講的....可以具體點嗎
回復

C702 發表於 2008-7-16 16:40:40 |顯示全部樓層
我諗gtrnismo想你設計唔好熟口熟面
最好係睇外形估唔到佢係花盆,但又好Work喎
仲有你可考慮針對不同性別作相關但不同的系列設計
回復

lammadick 發表於 2008-7-16 17:24:06 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-16 16:40 發表
我諗gtrnismo想你設計唔好熟口熟面
最好係睇外形估唔到佢係花盆,但又好Work喎
仲有你可考慮針對不同性別作相關但不同的系列設計

咁又可以試下喎 ... 反正我都要劃一百幾十個簡單線條既草圖
回復

cuiyao 發表於 2008-7-16 18:07:55 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-7-16 16:07 發表

謝謝你呀......見意好新.....我想唔明呀
係咪用呢d原素做 cross over 呀 , 但點先可以將佢地組合呢
奧運唔係好得....因為四年只有一次
電腦......唔係講緊虛擬花盆呀....咁唔得
時裝????
其實我唔係好明你講的.... ...

係呀我認同gtr呀,如果你個功課係產品設計,你要定個targer market先,即係先決定一個theme,然後先去設計。
如果要吸引唔種花0既人種花,除0左我之前提過0既兩大方向,都可以試0下搞gimmick(奧運就係一個gimmick了)。
另外,玩crossover都可以有排玩呀,方向1. 唔同外形0既花盆 (例︰開蓬車外形花盆、高跟鞋外形). 方向2. 將日常用品用途融入花盆 (例..可放便條紙0既花盆、花盆連相架)
橫掂都要一百幾十張圖,仲要長期作戰到十月,不如玩大佢諗多0的天馬行空0既0野,做都做得開心0的!
我0的陶瓷要八月先落船,如果佢0地唔穿唔爛我揀0的過你睇。:-)
回復

cross 發表於 2008-7-16 21:39:20 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-7-16 15:49 發表
更要脫離有關大自然既題目, 例如與體育有關, 汽車, 戰爭, 建築, 飲 ...

戰爭..配植物
用粗生植物配到好似盆景的效果種對比感應該幾正
回復

123下一頁