C.C的紀錄 - 蘆薈開花+露筍重生

作者: C.C 發表于 2010-11-10 00:59:26
18579 118
bunbun05 發表於 2011-5-12 21:29:45 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-11 22:10
小麥草我用paper towel+水種成日都生黑色霉, 我唔敢俾隻貓自己咬, 要剪D葉俾佢食, 因為怕佢食埋D霉. 想問下 ...

我都係因為污糟, 所以係剪葉佢地食, 唔敢成盆俾佢食呀, 不過我用泥種

原來你都有貓  佢唔偷番茄咩? 我有隻貓, 乜鬼植物都食, 屋企客廳只可放一盆假既觀葉植物
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-13 00:27:32 |顯示全部樓層
回復 bunbun05 的帖子

種貓草當係觀葉植物law!

我呢隻嘢真係超曳, 佢冇食D車厘茄, 不過就當波踢! D菜苗要揀位擺, 唔係就俾佢抓爛哂. 佢識得揀D對佢冇害嘅嘢嚟食嘅. 之前佢都有佢自己棵西洋菜, 我有幫佢淋水, 不過隻貓自己負責返收剪同埋擺位law!

回復

bunbun05 發表於 2011-5-13 00:31:14 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-13 00:27
回復 bunbun05 的帖子

種貓草當係觀葉植物law!  

好巴閉wor

冇計, 佢係波屎, 鍾意點就點!  發表於 2011-5-13 00:42
回復

C.C 發表於 2011-5-21 02:01:51 |顯示全部樓層
屋企既
圖像202 (Small).jpg 鬼椒11/5
圖像203 (Small).jpg 已經有花蕾
圖像213 (Small).jpg 20/5 又長左好多, 我都無擇頂, 佢自己變成Y型
圖像214 (Small).jpg 5棵都有花蕾lor
圖像215 (Small).jpg 圓翠玉瓜又係, 細細棵就有花蕾, 下面果幾朵擇走左
圖像216 (Small).jpg 留番上面幾朵, 要搵支竹先得, 而家長左挨住d鬼椒
圖像218 (Small).jpg 士多啤梨, 走莖放左落泥
圖像217 (Small).jpg 霸住我個燒烤爐
園圃既
圖像209 (Small).jpg 指天椒, 又大又肥, 點解人地果d向天, 我d唔係既
圖像208 (Small).jpg 茄子有3朵花花, 下面既側芽擇左, 留頂2-3個
圖像211 (Small).jpg 韮菜....剪埋唔夠炒蛋
圖像210 (Small).jpg 西薔花應該趕唔切下個月收田, 考慮到時帶番屋企
圖像212 (Small).jpg 花生葉有野咬tim, 不過見唔到兇手
圖像205 (Small).jpg 隔離田友果幾棵太陽花....何其壯觀呀

嘩...兩朵向日葵,睇相超過2米高喎 ^^  發表於 2011-5-21 10:54
回復

C.C 發表於 2011-6-11 01:08:42 |顯示全部樓層

圖像223 (Small).jpg 24/5棵橙椒先得咁細
圖像237 (Small).jpg 2個星期好似大左好多咁
圖像224 (Small).jpg 24/5杞子 圖像238 (Small).jpg 剩番5-6枝咋
圖像227 (Small).jpg 24/5鬼椒好多花 圖像236 (Small).jpg 雖然落左好多花, 不過覺得正常lor
圖像239 (Small).jpg 圓翠玉, 暫時淨係得仔花
圖像240 (Small).jpg 同花友換既無花果, 見到有塊新葉仔
圖像243 (Small).jpg 田既西蘭花又死左2棵, 淨番2棵開始打花啦
圖像244 (Small).jpg 指天椒成熟中
圖像232 (Small).jpg 收左d韮菜, 炒蛋好滑
圖像234 (Small).jpg 莧菜
圖像241 (Small).jpg 仲有幾條長大中
圖像233 (Small).jpg 第1條白茄子
圖像245 (Small).jpg 第2條白茄子+紅晒既指天椒
圖像248 (Small).jpg 外加訪客一位

好多靚相,靚植物.得意的白茄子.哈哈!!  發表於 2011-6-11 09:12
回復

C.C 發表於 2011-6-11 02:25:13 |顯示全部樓層

送種子:西蘭花, 白茄子, 露荀, 芥菜, 白通菜, 請去分享版登記
http://hkplants.com/forum.php?mo ... id=78595&extra=
回復

C.C 發表於 2011-6-12 00:52:07 |顯示全部樓層
圖像251 (Small).jpg 補番張露荀相先, 而家大個仔, 摸上手好軟棉棉
回復

C.C 發表於 2011-11-30 01:47:59 |顯示全部樓層

唔經唔覺由上次收田到而家5個幾月啦, 下個月又有得玩lu
係分享版有花友問露荀(蘆荀)大唔大棵.....睇相啦~

露荀20111130c.JPG 用地拖桶, 用晒深
其實拉直既話有5呎高, 不過我懶 無再整好d個架俾佢挨, 而家彎晒落黎睇落唔係好高
露荀20111130a.JPG d葉好軟屬, 毛神神好舒服架
露荀20111130b.JPG d莖越來越粗, 等我開左田就分盆(桶)先得, 仲要分俾個朋友.
本來想起過d苗俾佢, 不過原來之前分享晒俾大家, 一粒都無剩...哈哈哈

唔該哂呀!!! 讚~~  發表於 2011-11-30 09:18

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-30 07:17:55 |顯示全部樓層
就快又有露筍食喇~

我想試味我想試味~~~ 公主有無種過  發表於 2011-11-30 09:18
回復

小Con子 發表於 2011-11-30 09:10:35 |顯示全部樓層
露筍 要幾多日先發芽呢? 我落咗d種子成個月,都見唔到疑似物

咁耐架...  發表於 2011-11-30 09:18
回復

babycherry 發表於 2011-11-30 09:20:59 |顯示全部樓層
唔該哂C.C upload 露筍上黎呀~~~~
生得咁高,睇黎我要送哂d種子比人算喇~哈哈~
不過軟綿綿呢下真係.... 巧吸引呀!

聽講要種3年先食得 =.= 係唔係真呀 ??  發表於 2011-11-30 11:40
有,等陣放相~  發表於 2011-11-30 10:10
回復

C.C 發表於 2011-12-1 01:22:42 |顯示全部樓層

之前無睇資料, 唔識種, 所以差不多成年啦, 都唔算好粗, 未有耐有得食架
BABYCHERRY: 你可以落3幾粒玩吓架, 又唔阻地方, 係高d啫, 仲有, 我睇資料種得好既, 1年半左右開始就有得食咁話wor
小con子, 你睇番#55個 post, 1-2星期就發左啦, 不過個盆一定要深d, d根好長既.
印象中好似小寶用個發泡膠箱種左成2年, 唔知有無記錯呢
回復

C.C 發表於 2011-12-1 01:32:54 |顯示全部樓層
網上搵到台灣種植資料, 大家參考吓

育苗

(一)本省適合播種期以每年三月至四月及九月至十月最適宜,蘆筍苗圃需選擇排水良好,通氣佳,不曾栽培過蘆筍的沙質壤土。整地前先施用基肥(如表一),整理好的育苗地,做成 1.2公尺寬的高畦畦面需充分整平,以利灌水,畦溝要深,以期排水能順暢。

(二)種子浸種

播 種前應先用27℃的清水浸種24至48小時以提高發芽率並使發芽整齊,浸種時需換水2-3次,並除去浮在水面不充實的種子。行株距15公分 X10公分及深2.5公分左右,每一穴種一粒種子,並予覆蓋輕壓後,立即用溝灌方式灌水。苗期每20-30天施追肥一次,必要時再增加追肥次數,以促進生 長。

(三)選苗及掘苗

掘苗時苗圃土壤不可過乾,應有適當濕度,以減少斷根;蘆筍苗掘起後應儘快種植,以免影響成活率。蘆筍苗栽培前,地上莖應保留20公分左右,其餘部份切除。

(四)定植

整 地時,宜先用大型曳引機翻鬆全部土壤,再按所定的行距開溝,行距150公分(5尺),溝深 10-15公分。定植時期宜選春季的2月下旬至4月上旬,及秋季10月上旬至11月中旬,尤其2月下旬至4月上旬最為適宜。定植行株距150公分X 30公分。定植後約3-4個星期,植株即開始發根生長,同時也可以開始追肥,以後每隔一個月再施追肥 1次並順便除草培土,在初植剛成活時,植株尚小,第1、2次追肥量不宜太多,以免浪費肥料或傷及植株,每分地施用尿素4公斤和氯化鉀 2公斤,第3次以後追肥可視生長情形酌量增多,施追肥條施或穴施均可。隨著植株的生長,芽盤亦隨著長大,為促進芽盤的生長,需於每次追肥後進行培土,並順 便除草、灌水。最終培土高度不得超過15公分。

(五)培土和留母莖

留 母莖栽培法大致上可依據株齡決定留母莖數,白蘆筍 1-2年生植株,留 2-3株母莖,3-4年生留4-6株,5年生以上留5-8株,綠蘆筍田比照白蘆筍田留母莖數少一支母莖,以增加嫩筍接受日照量。為配合本省氣候條件和產 期,每年約需更新 2-3次母莖,第一次在春季,第二次在夏季,第三次在秋,秋筍採收完畢後,則不需要更新母莖,原來母莖和新長出的嫩莖需全數保留(但枯黃母莖仍應刈除), 以便在冬季休閒期,培育根盤,提高下年度產量。母莖摘莖後高度維持在80-110公分之間,在強風地區可立支柱及塑膠繩防倒網扶持母莖以防倒伏。

(六)灌溉及排水

蘆筍雖是極耐旱作物,但於採收期間每隔十天灌水 1次,可以提高產量和品質,但為節省灌水工時和水量可以隔畦輪流灌水,灌水量以不超過畦溝一半高度為原則。

貳、土壤與肥料管理

(一)採收時期

台灣一般採收期可自三月下旬開始至十一月上、中旬止,但如有保溫措施與產期調節者,全年圴可採收蘆筍,白蘆筍或綠蘆筍每天至少採收一次,。白蘆筍採收應於每日上午細察畦面,見有點狀潮濕處或裂縫處,下必有嫩莖可採收。

評分

查看全部評分

回復

C.C 發表於 2011-12-15 02:36:39 |顯示全部樓層
個朋友問幾時分露荀俾佢....見佢咁心急就今日啦 , 順便分桶同加番d肥
圖像329 (Small).jpg 成堆亂草咁, 打晒交好難分
圖像330 (Small).jpg 覺得有d似韮菜咁
圖像331 (Small).jpg 最長既差不多5呎
圖像332 (Small).jpg 分左桶
圖像328 (Small).jpg 俾人既
圖像333 (Small).jpg 禽晚芒果換左盆+番條長竹, 直晒
圖像334 (Small).jpg 棵無花果好高 , 過2日攞埋去園圃放田邊晒太陽先  

評分

查看全部評分

回復

C.C 發表於 2011-12-16 02:28:05 |顯示全部樓層
公主~ 你唔記得左自己講過會放d露荀相啦
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-16 07:09:05 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-12-16 02:28
公主~ 你唔記得左自己講過會放d露荀相啦

C.C

我梗記得啦~放咗喺babycherry活在窗台度~

再放一次吖~

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

我種過的露筍

C.C
泄漏左我無追babyCHERRY個貼tim >"<  發表於 2011-12-16 20:47
回復

C.C 發表於 2012-1-26 20:23:03 |顯示全部樓層
露筍(蘆筍)分盆後
枯緊
圖像337 (Small).jpg 圖像338 (Small).jpg
見到腳位開始標緊出黎
圖像339 (Small).jpg 圖像340 (Small).jpg
18/1 將d枯左既剪晒, 開始重生
圖像345 (Small).jpg 圖像346 (Small).jpg
回復

C.C 發表於 2012-1-26 20:30:59 |顯示全部樓層
蘆薈開花
17/12
圖像326 (Small).jpg 圖像327 (Small).jpg 圖像328 (Small).jpg
20/12
圖像330 (Small).jpg 圖像329 (Small).jpg
29/12
圖像335 (Small).jpg 圖像336 (Small).jpg
3/1
圖像342 (Small).jpg 圖像341 (Small).jpg
17/1
圖像343 (Small).jpg 圖像344 (Small).jpg
回復

C.C 發表於 2012-1-26 20:35:08 |顯示全部樓層
搵左好耐買唔到, 竟然係年29行完花市去食飯, 經過大坑無意中見到~ 哈哈哈哈
初初都唸緊無底洞好唔好買 ....最後盛惠150個大洋
圖像349 (Small).jpg 圖像348 (Small).jpg 圖像347 (Small).jpg
回復