C.C的紀錄 - 蘆薈開花+露筍重生

作者: C.C 發表于 2010-11-10 00:59:26
18578 118
C.C 發表於 2011-3-11 00:29:42 |顯示全部樓層
係咪好~~~大條呢
回復

C.C 發表於 2011-3-23 03:41:57 |顯示全部樓層
圖像098 (Small).jpg 露荀哥哥
圖像097 (Small).jpg 相差1星期既細佬
圖像100 (Small).jpg 花園仔老師送既鬼椒出芽
圖像103 (Small).jpg 士多啤梨淨出葉都無花既
圖像104 (Small).jpg 特寫
圖像099 (Small).jpg 附送肥貓2隻
回復

catw2 發表於 2011-3-23 17:12:20 |顯示全部樓層
兩隻貓貓好搶鏡啊~~好可愛~

士多啤梨還小啊~我的不知道正常不正常啦~~整整種了一年才有花結果 , 現在每天都能收到士多啤梨吃 一至兩個啦! 不大個 小小的 但不酸。

http://hkplants.com/home-space-u ... m-picid-113237.html
回復

swyyvonne 發表於 2011-3-23 17:17:25 |顯示全部樓層
哈哈!!!我都種緊花園老師的鬼椒,不過未出芽~
露荀好似要種成年喎,加油~
回復

小諸 發表於 2011-3-23 17:24:17 |顯示全部樓層
回復 C.C 的帖子

好羡慕你d士多啤梨生得咁快……
回復

C.C 發表於 2011-3-23 18:29:20 |顯示全部樓層
catw2: 種左一年, 咁夏天點呀? 唔係話越夏多數會死咩
swyyvonne: 露荀我當文竹種咋
小諸: 我睇番d相, 先覺得呢個月大左好多
回復

C.C 發表於 2011-4-2 02:11:59 |顯示全部樓層

圖像114 (Small).jpg 士多啤梨淨長葉
圖像115 (Small).jpg 越來越越大塊葉
圖像116 (Small).jpg 花老師的鬼椒有6枝嚕
圖像117 (Small).jpg 露荀都好長
圖像118 (Small).jpg 係咪發現d露荀有d無頭呢? 咁就要問o下我隻肥貓做過咩啦
圖像108 (Small).jpg 田裡的生菜
圖像110 (Small).jpg 田裡的白茄子
圖像112 (Small).jpg 種係屋企唔識大, 放左落田既指天椒
圖像107 (Small).jpg 西蘭花bb
圖像111 (Small).jpg 上手剩落既芫茜
圖像109 (Small).jpg 花生剩1棵
圖像106 (Small).jpg 薯仔好似想開花? 使唔使擇左佢呢?

西蘭花仲岩種咩?熱啦喎  發表於 2011-5-6 08:38
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-2 05:30:59 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-4-2 02:11
士多啤梨淨長葉
越來越越大塊葉
花老師的鬼椒有6枝嚕

薯仔好似想開花? 使唔使擇左佢呢?

唔好擇呀! 即係表示佢開花後結果, 結果就係根部開始生緊薯仔,
你要待佢全棵野開始枯黃, 再待一段時間, 先好掘開d泥攞薯仔出來~

我最近借左本書, scan左以下種薯仔方法~

可click入睇放大內容

可click入去睇放大內容

可click入睇放大內容

回復

C.C 發表於 2011-4-3 00:39:30 |顯示全部樓層

唔該晒青娃媽  而家越來越長, 成日爬過去d西蘭花bb度...如果唔cut我就綁起佢
TO GENDER: 我睇到其他人d大左既莖, 都唔係好粗咋wor, 我o念正常既
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-3 04:01:03 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-4-3 00:39
唔該晒青娃媽  而家越來越長, 成日爬過去d西蘭花bb度...如果唔cut我就綁起佢
TO GENDER: 我睇到其 ...

不用客氣!

我屋企個盆一粒薯仔芽, 生得好慢, 都係矮矮的~唔多長大

另外, 我家中都有一隻6歲的虎紋貓, 同你屋企兩隻貓差唔多顏色~

C.C
6歲好後生o者, 我家既肥貓已經11-12歲lu  發表於 2011-4-5 03:20
回復

crabcrab 發表於 2011-4-5 02:11:23 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-4-2 05:30
薯仔好似想開花? 使唔使擇左佢呢?

唔好擇呀!  即係表示佢開花後結果, 結果就係根部開始生緊薯仔,  ...

謝蛙媽的書
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-5 08:43:19 |顯示全部樓層

C.C  6歲好後生o者, 我家既肥貓已經11-12歲lu

我上年係6月11日領養佢返來ga! 佢果陣個主人同我講佢5歲~
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-5 08:45:08 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2011-4-5 02:11
謝蛙媽的書

不用客氣!
回復

C.C 發表於 2011-4-14 00:40:29 |顯示全部樓層
圖像125 (Small).jpg 唉...今年無得食啦
圖像128 (Small).jpg 走莖出左黎
圖像124 (Small).jpg 露荀出多左好多枝
圖像122 (Small).jpg 鬼椒(有棵脫殼衰左 )
圖像123 (Small).jpg 杞子發一1芽
圖像127 (Small).jpg 芒果出左腳
圖像120 (Small).jpg 將d西洋菜切出黎插(6/4)
圖像126 (Small).jpg 好似唔死得(11/4)
回復

C.C 發表於 2011-4-14 00:55:51 |顯示全部樓層
我算係半水種o掛....呢個盆係無底洞既, 而水就係個邊度淋落去, 唔想個面太濕惹蚊滋
回復

031504 發表於 2011-4-14 01:06:23 |顯示全部樓層
我前日食完士多啤利,,,
咁岩有d種子係個口入面,,我好順手拎左出黎丟落d泥到hea種,,出到話佢叻=,.=
回復

C.C 發表於 2011-4-28 22:51:05 |顯示全部樓層
圖像171 (Small).jpg 另一盆士多啤梨都出晒走莖lu
圖像167 (Small).jpg 圖像166 (Small).jpg 圖像168 (Small).jpg 有條好古怪既蟲
圖像169 (Small).jpg 芒果有3條枝
圖像170 (Small).jpg 鬼椒要分盆啦
圖像172 (Small).jpg 呢隻螳螂住係露荀度好多日都無走到
圖像142 (Small).jpg 田裡既白茄子都要疏咁d
圖像141 (Small).jpg 西蘭花d葉大到嚇死人
圖像140 (Small).jpg 韮菜好似亂草咁...
圖像139 (Small).jpg 收左d生菜, 花生都大棵左
圖像138 (Small).jpg 田裡既指天椒

西蘭花係超牙炸嘅植物,要預2尺x2尺位比佢就差唔多,hoho~  發表於 2011-4-30 03:05
回復

C.C 發表於 2011-4-28 22:56:26 |顯示全部樓層
呢排好悶熱潮濕, 好多唔知毛蟲定菜蟲, 啜到d士多啤梨葉同鬼椒菜1個2個窿 煩死人
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-28 23:46:51 |顯示全部樓層

你用咩方法對付D菜蟲架
回復

C.C 發表於 2011-4-29 05:14:22 |顯示全部樓層
一條一條捉lor 我每日既工作就係捉蟲啦

我之前種蘿蔔都係日日落田捉虫。哈哈!唸返起都好玩。  發表於 2011-5-6 08:45
回復