C.C的紀錄 - 蘆薈開花+露筍重生

作者: C.C 發表于 2010-11-10 00:59:26
18581 118
bbecky 發表於 2010-12-28 20:53:58 |顯示全部樓層
你地話難種, 有冇睇呢度呀:
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7010022700276
參考下啦!
我都打算種, 但唔見有種子賣既..
回復

grand 發表於 2010-12-29 16:14:27 |顯示全部樓層
我之前d士多啤梨發唔到牙,我去花墟買左一盆回家種.
回復

精靈星 發表於 2010-12-30 11:02:01 |顯示全部樓層
加油呀 c.c
而家d 草莓仲有冇蟲呀?
你果d 大得好快呀,,,我d 慢高長大 >..<

期待你 up date
回復

immro 發表於 2010-12-30 11:25:38 |顯示全部樓層
好厲害,好想嘗試用種子種士多啤梨啊
回復

hana 發表於 2010-12-30 15:49:22 |顯示全部樓層
都有睇過教種o既文章
不過實際操作起來總是強差人意
試過種到8片葉見佢總係長唔大
落D花生夫骨粉羊米田肥比佢
結果引左好多蟲蟲
最終還是不行

超市有時都見有售
不過自己種會開心點
回復

waterwaterpo 發表於 2010-12-30 16:41:57 |顯示全部樓層
hana 發表於 2010-12-30 15:49
都有睇過教種o既文章

me too~ 種到咁上下佢就唔識大.....
佢係咁出花, 但d花就超級迷你, 我係咁剪佢就佢咁生.....
但就唔識大....我已經放棄咗啦
回復

XXXYXXX 發表於 2010-12-30 17:49:51 |顯示全部樓層
我種左差2個月... 有5塊真葉....死到得番6棵....
E加一生出黎果D細葉開始枯...得番真葉係度...
回復

C.C 發表於 2010-12-31 04:55:50 |顯示全部樓層
洗過之後, 呢幾日唔覺有蟲, 不過死左好多棵
回復

威~ 發表於 2010-12-31 09:26:56 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2010-12-31 04:55
洗過之後, 呢幾日唔覺有蟲, 不過死左好多棵

梗係死啦,佢連根都未生好,你就拎佢出黎
回復

C.C 發表於 2010-12-31 23:56:07 |顯示全部樓層
太多蟲仔啦, 都捉唔到, 唔洗既話都會俾蟲仔咬晒
回復

C.C 發表於 2011-1-5 18:35:41 |顯示全部樓層

圖像041 (Small).jpg 死剩4棵(美國種)
圖像044 (Small).jpg 另一種唔知邊度既, 差唔多時間種但係又無蟲wor, 不過大得好慢, 要唔要分盆呢?
圖像042 (Small).jpg 生菜(14day)
圖像043 (Small).jpg 菜心(14day)
回復

精靈星 發表於 2011-1-6 11:15:01 |顯示全部樓層
加油呀!!!
回復

小諸 發表於 2011-1-6 12:48:29 |顯示全部樓層
我都打算由種子開始種士多啤梨﹐不過我家陣天氣太凍。
回復

joycewsm 發表於 2011-1-6 13:34:55 |顯示全部樓層
我原本都想種士多啤梨的
但見好多網友都話有好多蟲
都係唔好攪了
回復

C.C 發表於 2011-2-1 02:36:43 |顯示全部樓層

RE: 我種既士多啤梨(1/2更新)

圖像048 (Small).jpg 係個圓盆度分左出黎, 比較大少少既住係貢茶杯,
圖像049 (Small).jpg 細少少既做住擠迫戶先
圖像050 (Small).jpg 中間果泡葉開始開出黎啦

另外之前果4棵美國種死晒嚕
回復

C.C 發表於 2011-2-1 02:40:43 |顯示全部樓層
仲有上星期種落泥既北海道蕃薯, 今日撥開少少泥"裝"過, 有芽標緊出黎, 等大d再影相上黎
回復

夜魔 發表於 2011-2-1 06:18:46 |顯示全部樓層
hana 發表於 2010-12-30 15:49
都有睇過教種o既文章

所以我只會用無機肥種
蟲害方面....要留意 d 花有冇薊馬
http://news.cts.com.tw/cts/life/201004/201004170452853.html
http://www.hkwildlife.net/redire ... d=27&sid=k6ha4n
成蟲只有 2mm 左右大

........在開花期,薊馬會群集花器取食,造成花器受害而影響授粉。在幼果期,薊馬會以銼吸式口器刺破柑橘幼果表皮細胞吸取汁液,造成果皮粗糙或呈銹斑而無光澤,危害狀呈不規則形,隨果實長大而顯著,往往發現受害時已失去最佳防治時機。...........

如果新出既白色花瓣及嫰葉有啡黑色既痕跡, 就好有可能藏有薊馬
我早排就殺過三幾隻, 好彩唔多
回復

C.C 發表於 2011-2-2 02:21:12 |顯示全部樓層
睇番日期, 原來由落種子開始到而家已經3個月啦...幾時先會大呢
回復

C.C 發表於 2011-2-11 19:10:48 |顯示全部樓層

圖像058.jpg 住係貢茶杯既大左好多
圖像059.jpg 近鏡
圖像060.jpg 擠迫戶都大左少少
圖像053.jpg 蕃薯開始出芽
圖像055.jpg 黃色既, d芽綠綠地
圖像054.jpg 紫色既, d芽都係紫色
圖像056.jpg 菜心- 約50天
圖像057.jpg 生菜- 約50天唔知點解好似好軟身咁既
回復

C.C 發表於 2011-2-11 19:59:51 |顯示全部樓層
d生菜唔知點解每次淋水都訓低晒, 好似好軟身咁, 係咪唔夠肥呢? 不過我早幾日先俾左d花生麩水咋)
回復