C.C的紀錄 - 蘆薈開花+露筍重生

作者: C.C 發表于 2010-11-10 00:59:26
18580 118
C.C 發表於 2011-5-3 00:35:52 |顯示全部樓層
圖像181 (Small).jpg 田入面既花生有花啦, 仲見到有1條野伸向泥
圖像183 (Small).jpg 浸左3日既橙色燈籠椒種子同圓翠玉瓜都有腳lor, 今晚會放入苗盆
回復

mirry 發表於 2011-5-3 00:41:04 |顯示全部樓層
我第一次發橙椒失敗左, 冇浸水; 而家再落第2次, 都係冇浸水, 再唔得我都學你浸下先

但有d人又話唔可以浸d種子太耐, 會浸死佢
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-3 01:10:29 |顯示全部樓層

圖像168 (Small).jpg

有條好古怪蟲

唔知你張相個條係唔係鼻涕蟲?
睇TVB介紹元朗士多啤梨園, 個老闆話佢地鼻涕蟲好鐘意食士多啤梨, 要係晚上捉佢地~
回復

C.C 發表於 2011-5-3 02:47:36 |顯示全部樓層
蛙媽, 呢條野係乾身既, 唔係鼻涕蟲, 我捉起佢見佢2邊d腳(定係口?!) 擘下擘下咁嚇親我就跌番落d葉度, 又唔覺佢咬葉, 佢係用2邊腳(口)夾係d葉邊, 好得意架
mirry: 浸既意思唔係浸過晒wor, 係用廚房紙濕左佢蓋住, 保持濕but唔會浸住
回復

C.C 發表於 2011-5-4 22:51:52 |顯示全部樓層
圖像186 (Small).jpg 今日收左d日本薯仔, 都分左一大半俾人
圖像187 (Small).jpg 有d都好細粒, 不過一定要收, 落雨d莖爤晒
圖像184 (Small).jpg 圖像185 (Small).jpg 圓翠玉大得好快, 細條係橙燈籠椒
圖像189 (Small).jpg 芒果左邊果枝出番葉lor
圖像190 (Small).jpg 杞子要換盆啦
圖像191 (Small).jpg 鬼椒換左盆, 好靚仔
回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-5 16:54:52 |顯示全部樓層
乜有黑色薯仔架咩
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-5 19:18:05 |顯示全部樓層
回復 呀雞老豆 的帖子

我初頭仲以為係黑豆tim!

黑色薯仔?好特別呀.邊到買種子?  發表於 2011-5-6 15:52
我諗起黑色既蕃茄薯仔湯,就想........ *..*  發表於 2011-5-5 20:19
C.C
日本紫薯仔呀, 不過好頭痕點食><  發表於 2011-5-5 19:30
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-5 19:20:28 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-5-3 02:47
蛙媽, 呢條野係乾身既, 唔係鼻涕蟲, 我捉起佢見佢2邊d腳(定係口?!) 擘下擘下咁嚇親我就跌番落d葉度, 又唔覺 ...

今日有一段時間入唔到來,無端端燉左落去初登記花友,又發表唔到,arm arm先入到來咋~

C.C
hkplants好似做緊update, 我個級別都上上落落  發表於 2011-5-5 19:31
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-6 23:16:50 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2010-12-27 21:04
小麥草大得好快
菜心24/12
生菜24/12

你d小麥草又幾好wo, 唔駛用泥種~

今日我去左元朗陳平記買左6張黃色貼紙, 一包小麥草 $15,
我問左老闆, 佢話唔好再用有機雞屎肥, 佢話入面成份, 好易攪到有蚊滋~
回復

C.C 發表於 2011-5-7 02:44:29 |顯示全部樓層
我淨係知好臭jei
小麥草用水浸, 每日換水就得....唔換既話, d發唔起既種子爤左好臭架
回復

C.C 發表於 2011-5-7 02:53:01 |顯示全部樓層
雞爸 & 農夫: d紫薯仔我係日本旅行買架, 收左之後我都留番幾粒想再種
圖像192 (Small).jpg 煮熟搓左皮既樣...好詭異既顏色, 不過我偷食左一粒, 估唔到都好粉好香wor
圖像194 (Small).jpg 加d炒香既煙肉放焗爐焗香佢....正
回復

doncheng 發表於 2011-5-7 09:13:20 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-5-7 02:53
雞爸 & 農夫: d紫薯仔我係日本旅行買架, 收左之後我都留番幾粒想再種
煮熟搓左皮既樣...好詭 ...

你d薯好吸引啊...種薯仔要用多少泥?種多久?
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-7 12:18:17 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-5-7 02:53
煮熟搓左皮既樣...好詭 ...

係唔係焗完變左藍色?真係第一次見藍色薯蓉~

C.C
係紫藍色呀...我開白光管, 應該無咩色差o掛  發表於 2011-5-7 16:51
回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-7 14:40:56 |顯示全部樓層
紫紫藍藍既薯仔,我真係接受唔倒
但我又有D好奇,食完呢D薯仔,條利有無藍色架

C.C
所以我無用黎煲湯lor XDD  發表於 2011-5-7 16:50
回復

C.C 發表於 2011-5-7 16:56:24 |顯示全部樓層
doncheng: 我種係園圃咋, 11/2 出芽(p.2 #39), 大約2個月多d啦, 本來想種耐d, 不過條莖爤晒, 等唔到lu
回復

magichand 發表於 2011-5-11 00:22:36 |顯示全部樓層
回復 C.C 的帖子

可唔可以影花生條嘢嚟睇睇呀?
回復

bunbun05 發表於 2011-5-11 14:40:43 |顯示全部樓層
你d小麥草隔水種架? 冇泥既?

C.C
係呀, 係浸出黎既, d貓食一排枯左就唔要, 另外浸過d俾佢地lor^^  發表於 2011-5-11 18:15
回復

C.C 發表於 2011-5-11 18:20:05 |顯示全部樓層
圖像198 (Small).jpg 箭咀果幾支就係啦
圖像199 (Small).jpg 另一個角度
圖像200 (Small).jpg 成棵花生
圖像201 (Small).jpg 白茄子疑似有花...棵野好細咋wor 要唔要擇側芽呢?
圖像195 (Small).jpg 早幾日隻螳螂仔脫左皮
圖像197 (Small).jpg 禽晚噴藥, 放左佢lu
圖像196 (Small).jpg 快高長大呀, 886
回復

bunbun05 發表於 2011-5-11 18:23:37 |顯示全部樓層
個底舖乜野浸呀?我用泥種,好多蚊滋。我都係俾貓食呀!

C.C
我而家用3層, 最底係裝水既盆/兜, 中間1個密d窿既筲箕, 最上係一個疏d窿既筲箕, 種子放係2個筲箕中間, 到時d業就穿過上面既筲箕窿伸上黎, 貓咬時唔會拉亂晒   發表於 2011-5-11 18:33
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-11 22:10:57 |顯示全部樓層
小麥草我用paper towel+水種成日都生黑色霉, 我唔敢俾隻貓自己咬, 要剪D葉俾佢食, 因為怕佢食埋D霉. 想問下你用筲箕種會唔會有霉㗎?

C.C
D葉唔會有, 但係個種子殼會黑黑地, 不過每日換水就唔會臭啦^^  發表於 2011-5-12 00:46
回復