香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 陳皮鴨
返回列表 發新帖

陳皮鴨

作者: BanbieChan 發表于 2010-9-20 16:58:16
20352 29
花園仔 發表於 2010-9-21 19:05:59 |顯示全部樓層

斑比好!

好簡單同樣用google以<文昌鴨>查尋得3,020,200個結果.
但到咗46條後變咗<文昌雞>呢!

仲有你問過嗰間上水<維康>係咪供應<文昌鴨>呢! 嘻嘻!

你提出嘅資料:

海南農墾綜合推介項目     時間:2008-11-27 19:21     來源:海南招商局

一、項目背景

海南農墾創建於1952年,是全國四大墾區之一。轄有國有農場90個,直屬工商企業23家,土地總面積8546平方公里,佔海南的四分之一,資產總額131億元。全墾區現有橡膠面積396萬畝,年產幹膠20萬噸左右,面積和產量佔全國的40%以上;現有熱帶經濟作物面積180萬畝,主要生產芒果、檳榔、椰子、茶葉、胡椒、香蕉、瓜菜等熱帶農產品。2007年,海南農墾實現地區生產總值81.27億元,比上年增長11.1%。

海南農墾系統經過長期的投入和積累,具備了較好的發展基礎。與全省其他農村地區相比,農墾系統農業生產的組織化和產業化程度較高,多數農產品具有一定的國內比較優勢和國際競爭力。此外,以農業旅遊、生態旅遊和房地產為主的第三產業迅速崛起,成為墾區經濟新的增長點。

二、項目建設規模、內容  

農墾是海南當前和今後一個時期改革重點領域,為突出農墾在海南現代農業建設中的示範和帶動作用,我們將農墾部分優勢產業進行了整合,努力使農墾成為海南發展的新亮點。在本次活動中,海南農墾推出了畜禽養殖加工、水產養殖加工、果蔬加工及物流、旅遊房地產項目,投資總額約48億元。

(一)橡膠加工項目

2005年,海南農墾成立了海南天然橡膠產業集團股份有限公司,統籌規劃墾區的橡膠種植、加工、行銷,目前公司已在全省建立了10家大型橡膠初加工廠、81家橡膠基地、3家科研機構。十一五期間,公司將加快由橡膠初加工向深加工過渡的步伐,大力發展以橡膠新材料製品、橡膠木加工為主的橡膠深加工業,研發濃縮乳膠和高等級專用膠,適度開發橡膠新材料品種,打造科研、種植、深加工一條龍產業鏈。歡迎國內外投資者參與海南農墾橡膠加工業發展。

(二)畜禽養殖加工項目

近年來,墾區充分發揮海南作為國家無規定動物疫病示範區的優勢,大力發展畜禽養殖,使之成為了墾區的又一支柱產業。目前墾區生豬年飼養量83萬頭,牛存欄數12萬頭,羊飼養量40萬隻,家禽年飼養量1446萬隻。為了更進一步推進墾區畜禽產業建設,2008年,海南農墾組建了海南農墾畜牧集團股份有限公司。未來3-5年,畜牧集團將加大投入,建設一批畜禽養殖、加工項目,逐步形成“市場—加工—生產” 一體化的現代農業發展模式。

畜禽養殖加工招商項目表

序號1
項目名稱: 海口生豬屠宰加工項目
建設內容: 新建生產廠房,引進國際先進的生豬屠宰工藝和設備,建成年屠宰加工能力100萬頭生豬的屠            宰分割工廠和低溫冷藏庫。
建設地點: 海南省海口市

桂林洋經濟開發區

序號2
項目名稱: 海南農墾畜牧集團種豬擴繁場項目
建設內容: 建設3個擴繁種豬場,生產優良的父母代種豬5萬頭,滿足商品仔豬場的種豬需求。
建設地點: 瓊海市東紅農場、萬寧市東和農場、保亭縣三道農場

序號3
項目名稱: 東紅農場1000萬隻嘉積鴨產業體系建設項目
建設內容: 建設嘉積鴨種鴨場及配套孵化廠、肉鴨示範場、肉鴨加工廠、肉鴨專用飼料廠等。
建設地點: 海南省瓊海市國營東紅農場

序號4
項目名稱: 海南農墾畜牧集團商品仔豬場項目
建設內容: 建設19個共22000頭的商品仔豬場,年產商品仔豬44萬頭。預計年產值達到5520萬元。
建設地點: 瓊海東紅農場、萬寧東和農場、保亭三道農場等19個農場

序號5
項目名稱: 海南農墾畜牧集團規模化養雞場項目
建設內容: 重點在文昌、瓊海等市縣農場建設年產500萬隻的規模養雞場。
建設地點: 海南文昌、瓊海

資料來源:
http://big5.chinataiwan.org/loca ... 20081127_787945.htm

嗱! 有冇提過<文昌鴨>三個字亞!
回復

cklife 發表於 2010-9-21 23:06:09 |顯示全部樓層
回復  cklife

cklife好!

唔好意思! 我係想同體呢個課題上互動吓咋!
花園仔 發表於 2010-9-21 14:12

我明白架....不過拋舊磚睇下引唔引到你D玉之嘛....(以為你有秘密架部係香港買到靚鴨咩....)
回復

cklife 發表於 2010-9-21 23:08:04 |顯示全部樓層
未結婚的少女們最好不要吃太多鴨。
八王爺 發表於 2010-9-21 14:25

我依個問題師奶又要問呀....

點解呀?
回復

fianfumy 發表於 2010-9-22 02:18:58 |顯示全部樓層
我好掛住冢八寶鴨啦,  而家這道菜真係差不多絕種啦...
回復

muitau 發表於 2010-9-22 10:10:22 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2010-9-22 02:18

不過唔絕果啲...唔好食....
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-23 15:02:12 |顯示全部樓層
斑比好!

好簡單同樣用google以<文昌鴨>查尋得3,020,200個結果.
但到咗46條後變咗<文昌雞>呢!

仲有你問過嗰間上水<維康>係咪供應<文昌鴨>呢! 嘻嘻!

你提出嘅資料:

海南農墾綜合推介項目     時間:2008-11-27 19:21     來源:海南招商局

一、項目背景

海南農墾創建於1952年,是全國四大墾區之一。轄有國有農場90個,直屬工商企業23家,土地總面積8546平方公里,佔海南的四分之一,資產總額131億元。全墾區現有橡膠面積396萬畝,年產幹膠20萬噸左右,面積和產量佔全國的40%以上;現有熱帶經濟作物面積180萬畝,主要生產芒果、檳榔、椰子、茶葉、胡椒、香蕉、瓜菜等熱帶農產品。2007年,海南農墾實現地區生產總值81.27億元,比上年增長11.1%。

海南農墾系統經過長期的投入和積累,具備了較好的發展基礎。與全省其他農村地區相比,農墾系統農業生產的組織化和產業化程度較高,多數農產品具有一定的國內比較優勢和國際競爭力。此外,以農業旅遊、生態旅遊和房地產為主的第三產業迅速崛起,成為墾區經濟新的增長點。

二、項目建設規模、內容  

農墾是海南當前和今後一個時期改革重點領域,為突出農墾在海南現代農業建設中的示範和帶動作用,我們將農墾部分優勢產業進行了整合,努力使農墾成為海南發展的新亮點。在本次活動中,海南農墾推出了畜禽養殖加工、水產養殖加工、果蔬加工及物流、旅遊房地產項目,投資總額約48億元。

(一)橡膠加工項目

2005年,海南農墾成立了海南天然橡膠產業集團股份有限公司,統籌規劃墾區的橡膠種植、加工、行銷,目前公司已在全省建立了10家大型橡膠初加工廠、81家橡膠基地、3家科研機構。十一五期間,公司將加快由橡膠初加工向深加工過渡的步伐,大力發展以橡膠新材料製品、橡膠木加工為主的橡膠深加工業,研發濃縮乳膠和高等級專用膠,適度開發橡膠新材料品種,打造科研、種植、深加工一條龍產業鏈。歡迎國內外投資者參與海南農墾橡膠加工業發展。

(二)畜禽養殖加工項目

近年來,墾區充分發揮海南作為國家無規定動物疫病示範區的優勢,大力發展畜禽養殖,使之成為了墾區的又一支柱產業。目前墾區生豬年飼養量83萬頭,牛存欄數12萬頭,羊飼養量40萬隻,家禽年飼養量1446萬隻。為了更進一步推進墾區畜禽產業建設,2008年,海南農墾組建了海南農墾畜牧集團股份有限公司。未來3-5年,畜牧集團將加大投入,建設一批畜禽養殖、加工項目,逐步形成“市場—加工—生產” 一體化的現代農業發展模式。

畜禽養殖加工招商項目表

序號1
項目名稱: 海口生豬屠宰加工項目
建設內容: 新建生產廠房,引進國際先進的生豬屠宰工藝和設備,建成年屠宰加工能力100萬頭生豬的屠            宰分割工廠和低溫冷藏庫。
建設地點: 海南省海口市

桂林洋經濟開發區

序號2
項目名稱: 海南農墾畜牧集團種豬擴繁場項目
建設內容: 建設3個擴繁種豬場,生產優良的父母代種豬5萬頭,滿足商品仔豬場的種豬需求。
建設地點: 瓊海市東紅農場、萬寧市東和農場、保亭縣三道農場

序號3
項目名稱: 東紅農場1000萬隻嘉積鴨產業體系建設項目
建設內容: 建設嘉積鴨種鴨場及配套孵化廠、肉鴨示範場、肉鴨加工廠、肉鴨專用飼料廠等。
建設地點: 海南省瓊海市國營東紅農場

序號4
項目名稱: 海南農墾畜牧集團商品仔豬場項目
建設內容: 建設19個共22000頭的商品仔豬場,年產商品仔豬44萬頭。預計年產值達到5520萬元。
建設地點: 瓊海東紅農場、萬寧東和農場、保亭三道農場等19個農場

序號5
項目名稱: 海南農墾畜牧集團規模化養雞場項目
建設內容: 重點在文昌、瓊海等市縣農場建設年產500萬隻的規模養雞場。
建設地點: 海南文昌、瓊海

資料來源:
http://big5.chinataiwan.org/loca ... 20081127_787945.htm

嗱! 有冇提過<文昌鴨>三個字亞!   
花園仔 發表於 2010-9-21 19:05

老師

謝謝老師指正~

那間上水「 維康」太遠了,希望有住附近的農友及花友化可以查証一下吧~
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-23 15:04:13 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2010-9-22 02:18

不過唔絕果啲...唔好食....
muitau 發表於 2010-9-22 10:10

八寶鴨~製作中~

回復

花園仔 發表於 2010-9-23 18:16:17 |顯示全部樓層
回復 26# BanbieChan
花園仔老師
謝謝老師指正~
那間上水「 維康」太遠了,希望有住附近的農友及花友化可以查証一下吧~
===========================

斑比好!
千祈唔好講指正, 分享就好嘞!
飲食係文化嘅一環, 體網上嘅食譜真係多如牛毛,
好多時嗰啲所謂美食家體現時商業性嘅社會上,
對貼出嘅食譜唔多唔少有啲保留或作出特定推介嘅,
所以當複製人地佳饌之時盡可能印証思考一下,
我睇到<文昌鴨>就會諗到多個有名嘅種鴨, 尤其係海南品牌嘅考証,
<維康>黃生好熱誠講咗佢地嘅出品並推介試食,
原來佢地公司出產嘅<黃頭鴨>係東山嶺種鴨,
體文昌嘅農場飼養, 佢話幾成功喎並推介試食添,
仲話數量唔多, 最好預訂噉話喎, 好吖揾日試吓囉,
睇吓係咪真係咁好食啦, 嘻嘻!

即係話: 唔係<文昌鴨>, 應叫<文昌飼養嘅黃頭鴨>就對嘞!
其實叫乜名都冇所謂啦 -- 最緊要係好食啫!
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-23 18:31:26 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan
花園仔老師
謝謝老師指正~
===========================

斑比好!
千祈唔好講指正, 分享就好嘞!
飲食係文化嘅一環, 體網上嘅食譜真係多如牛毛,
我睇到<文昌鴨>就會諗到多個有名嘅種鴨, 尤其係海南品牌嘅考証,
<維康>黃生好熱誠講咗佢地嘅出品並推介試食,
原來佢地公司出產嘅<黃頭鴨>係東山嶺種鴨,
體文昌嘅農場飼養, 佢話幾成功喎並推介試食添,
仲話數量唔多, 最好預訂噉話喎, 好吖揾日試吓囉,
睇吓係咪真係咁好食啦, 嘻嘻!

即係話: 唔係<文昌鴨>, 應叫<文昌飼養嘅黃頭鴨>就對嘞!
其實叫乜名都冇所謂啦 -- 最緊要係好食啫!
花園仔 發表於 2010-9-23 18:16

老師

晚上好~老師真的很厲害啊~

處事嚴謹、博學多聞~小的衷心佩服,並以老師為榜樣呢~
回復

cklife 發表於 2010-9-24 07:25:09 |顯示全部樓層

花園仔 發表於 2010-9-23 18:16

====================
當然啦....唔多唔少會有商業因素嘛....

多謝晒呀....家下清楚好多囉....
搵日去買先...不過佢好似無網頁...叫人要訂左先...請問有無人有佢電話呢?
回復