香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 陳皮鴨

陳皮鴨

作者: BanbieChan 發表于 2010-9-20 16:58:16
20316 29
江獻珠前輩嘅食譜~好美味嘅陳皮鴨~

材料:

冰鮮鴨 1隻 (約重1.7kg)
鹽 1茶匙

油 1茶匙

陳年果皮 3塊
乾蔥頭 2粒 (拍扁)
蒜 2瓣

薑 1塊 約20g (磨茸榨汁)
青蔥 4條

糖 2茶匙

清雞湯 500ml

紹酒 1/4杯

醃料(1):

頂上頭抽 3湯匙

薑汁 (從上面)

醃料(2):

頂上頭抽 3湯匙

薑汁 (從上面)

準備:

1. 從鴨頸開口處,在皮下剪斷鴨頸,再在近胸骨剪出全條,抽出氣管。

2. 在鴨腿下剪出雙腳,然後切去鴨臊(pat pat)。

3. 放鴨在大碗內,用鹽擦勻內腔,以醃料(1)掃勻表面,醃約 2小時,當中翻面兩次。

4. 果皮浸軟,刮去底瓤,留浸汁。
燜法:

1. 用中火燒熱鑊下油 1茶匙,放下鴨子,以木杓插入鴨腔以固定位置,煎至四面金黃,移出用廚紙抹去表皮上的油分,倒去餘油,鑊面餘油留用。

2. 置鑊回中火上,先把蒜和乾蔥爆香,後在中央下糖,炒至糖溶,加入紹酒,下醃料(2)、果皮汁、青蔥及鴨。

3. 加入清雞湯,蓋起,每面燜約 15-20分鐘至軟嫩為止,裝盤前收汁至 1杯,原隻上碟 ~ 完成

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-9-20 16:59:33 |顯示全部樓層
呢個我至愛~~ (好多個至愛添~)
正呀~~ 成隻拿上手咬~~
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-20 17:14:30 |顯示全部樓層
呢個我至愛~~ (好多個至愛添~)
正呀~~ 成隻拿上手咬~~
jellyfishy 發表於 2010-9-20 16:59

陳皮鴨昨晚獲得票數是最多的~
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-20 17:24:15 |顯示全部樓層
是不是冰鮮鴨?
還是去雞擋買?
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-20 17:26:17 |顯示全部樓層
照路徑看來, 今晚2am最接近本港~~
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-20 17:33:46 |顯示全部樓層
是不是冰鮮鴨?
還是去雞擋買?
jellyfishy 發表於 2010-9-20 17:24

係冰鮮鴨喺佳寶凍肉有得賣~
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-20 17:35:38 |顯示全部樓層
照路徑看來, 今晚2am最接近本港~~
jellyfishy 發表於 2010-9-20 17:26

2am~沒關係~睡夢中呢~
回復

cklife 發表於 2010-9-21 07:53:02 |顯示全部樓層
我係雜誌睇到都好想做...不過我想買佢講果隻鴨試....公主...本雜誌仲係度嗎?

可唔可以比佢買鴨個部份既資料我呀....本雜誌我老公拎左去比我地個二手回收站喇....
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-21 11:00:47 |顯示全部樓層
我係雜誌睇到都好想做...不過我想買佢講果隻鴨試....公主...本雜誌仲係度嗎?

可唔可以比佢買鴨個部份既資料我呀....本雜誌我老公拎左去比我地個二手回收站喇....
cklife 發表於 2010-9-21 07:53

cklife

早晨呀~我抄咗一小段,希望你啱用啦~

節錄自 ~ 珠璣小館家饌

在香港吃鴨的日子

大埔街市的禽鳥店介紹買一種肉鴨,個子不錯是較大的了,肉也厚了,但質感粗糙,且帶臊味,不甚滿意。直至在上水找到一家叫「維康」專賣海南文昌飼養的鴨子,活運至深圳,星夜屠宰,清晨便抵港發售,雖仍稱冰鮮,但比市場上硬冰冰的優勝得多了。文昌鴨分三級:米鴨、燜鴨和燒鴨三種,下面食譜用的是燜鴨,肉厚味足,大致來說可以接受。

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-9-21 11:30:39 |顯示全部樓層
公主真體貼~~~ 真讚~~~add6icon
上水咁遠, 都幾難買到靚鴨~~
回復

花園仔 發表於 2010-9-21 12:37:57 |顯示全部樓層

回復 9# BanbieChan

在香港吃鴨的日子

大埔街市的禽鳥店介紹買一種肉鴨,個子不錯是較大的了,肉也厚了,但質感粗糙,且帶臊味,不甚滿意。直至在上水找到一家叫「維康」專賣海南文昌飼養的鴨子,活運至深圳,星夜屠宰,清晨便抵港發售,雖仍稱冰鮮,但比市場上硬冰冰的優勝得多了。文昌鴨分三級:米鴨、燜鴨和燒鴨三種,下面食譜用的是燜鴨,肉厚味足,大致來說可以接受。
=================================

斑比及大家好!

海南四大名菜 -- 文昌雞, 東山羊, 和樂蟹及嘉積鴨.
點解嗰度產嘅專屬食材咁正, 地利係主要原因, 其他唔想多講嘞!
我諗地緣關係文昌點出得到好似嘉積咁優質嘅鴨子亞? 查清楚先啦! 嘻嘻!
回復

cklife 發表於 2010-9-21 13:55:26 |顯示全部樓層
cklife

早晨呀~我抄咗一小段,希望你啱用啦~

在香港吃鴨的日子

大埔街市的禽 ...
BanbieChan 發表於 2010-9-21 11:00

謝謝
回復

cklife 發表於 2010-9-21 13:57:24 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan

在香港吃鴨的日子

大埔街市的禽鳥店介紹買一種肉鴨,個子不錯 ...
花園仔 發表於 2010-9-21 12:37

當然唔係佢最靚啦....不過係香港又要買得到...算係無辦法中既辦法啦....
係咪真係好食D....盡信書不如無書....當然要買番黎試過先知喇....評審當然唔係我...我把口唔係咁尖......要應負既只係我BOSS姐....
回復

花園仔 發表於 2010-9-21 14:12:01 |顯示全部樓層
回復 13# cklife

cklife好!

唔好意思! 我係想同<斑比>體呢個課題上互動吓咋!
回復

八王爺 發表於 2010-9-21 14:25:20 |顯示全部樓層
未結婚的少女們最好不要吃太多鴨。
回復

孖吉 發表於 2010-9-21 15:32:00 |顯示全部樓層
陳彼duck add4icon

屋企人少,好耐冇食過美味的炆鴨喇~ 下次食飯一於叫鴨食 add10icon
回復

oneonewe 發表於 2010-9-21 16:09:09 |顯示全部樓層
陳彼duck

屋企人少,好耐冇食過美味的炆鴨喇~ 下次食飯一於叫鴨食  ...
marcuslee 發表於 2010-9-21 15:32

糯米鴨都正架
回復

孖吉 發表於 2010-9-21 16:16:35 |顯示全部樓層
糯米鴨都正架
oneonewe 發表於 2010-9-21 16:09

糯米鴨 真係未食過喎~ (記住佢先)

荔芋鴨又係美味咖!
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-21 18:37:30 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan
斑比及大家好!

海南四大名菜 -- 文昌雞, 東山羊, 和樂蟹及加積鴨.
點解嗰度產嘅專屬食材咁正, 地利係主要原因, 其他唔想多講嘞!
文昌點出到優質嘅鴨子亞? 查清楚先啦! 嘻嘻!
花園仔 發表於 2010-9-21 12:37

老師

午安~可能我節錄得唔好,所以詞不達意啦,以下係足本版~

珠璣小館家饌

在香港吃鴨的日子

地產商無情收購新界農地,不始自今日,只是於今尤烈而已。

2003年,一早聽元朗榮華酒家的梁文韜師傅告我,供應活米鴨和烏頭魚的魚塘,被收回有日。我們知道了,一行12立即前往。很記得那晚我們品嚐了豉油皇浸米鴨、古法蒸大鯿魚、圍村客家銅盤蒸走地雞、還有好幾道圍村菜,印象殊深,吃活宰米鴨便止於此了。

在香港吃鴨,應自1979年我們從美國回港定居起,我和菲傭會到沙田瀝源商場二樓的街市,有一家叫文鳴雞鴨的,可以請檔主精挑細選,現場宰殺,加多一點錢,還可以請他把鴨子代為出骨成「全鴨」。此店又售鵪鶉、鷓鴣等滋補禽類,我一直光顧她。聽說文鳴現時仍在原址,但我無法上樓梯,便轉去大埔街市了。

那時買了米鴨回家,最愛做洋蔥鴨,但會嫌煎鴨去油太麻煩,多時會做啤酒紅米鴨。把鴨切淨,煮半鍋啤酒湯,加入小袋紅米、川椒和八角,整隻放下,中火燜腍四面為止,每轉鴨身一次便去一次油,是簡便而家常的好菜,我早已介紹過了。

自從港府全面禁宰活鴨後,市上只售冰鮮的,所謂米鴨,養了多少天,飼料是甚麼,並無透明度,我買過幾次都覺肉薄無味,一煮便塌在鍋中,賣相奇劣,殊為失望。

在家外吃鴨,現時「八寶全鴨」已成名菜,要特訂,也只有幾間店子供應。鴨子菜饌處理需時,酒樓多不賣,較常見的就只有片皮鴨了。曾經在洲際酒店的欣圖軒吃過,用的是澳洲鴨,除了皮,其他部分一無是處,是最浪費的食法。又在凱悅酒店的沙田18吃過北京大董式的瘦身片皮鴨,優劣言人人殊,我覺得皮下脂肪不多,肉也嫩,但有人嫌它不夠油潤。

當然還有不少店家炮製的片皮鴨,囿於個人識見,不能盡列。至於在家,我早已不烹鴨了。

陳皮鴨 // 為了要詮釋特級校對的「陳皮鴨腿麵」,得先做一隻陳皮鴨,趁着中秋節將屆,為大家做個鴨子菜,請不要嫌它麻煩。

另外,我在網上搵到一d資料~

不過我都唔識架,有錯請大家指正,謝謝~

海南農墾綜合推介項目     時間:2008-11-27 19:21     來源:海南招商局

一、項目背景

海南農墾創建於1952年,是全國四大墾區之一。轄有國有農場90個,直屬工商企業23家,土地總面積8546平方公里,佔海南的四分之一,資產總額131億元。全墾區現有橡膠面積396萬畝,年產幹膠20萬噸左右,面積和產量佔全國的40%以上;現有熱帶經濟作物面積180萬畝,主要生產芒果、檳榔、椰子、茶葉、胡椒、香蕉、瓜菜等熱帶農產品。2007年,海南農墾實現地區生產總值81.27億元,比上年增長11.1%。

海南農墾系統經過長期的投入和積累,具備了較好的發展基礎。與全省其他農村地區相比,農墾系統農業生產的組織化和產業化程度較高,多數農產品具有一定的國內比較優勢和國際競爭力。此外,以農業旅遊、生態旅遊和房地產為主的第三產業迅速崛起,成為墾區經濟新的增長點。

二、項目建設規模、內容  

農墾是海南當前和今後一個時期改革重點領域,為突出農墾在海南現代農業建設中的示範和帶動作用,我們將農墾部分優勢產業進行了整合,努力使農墾成為海南發展的新亮點。在本次活動中,海南農墾推出了畜禽養殖加工、水產養殖加工、果蔬加工及物流、旅遊房地產項目,投資總額約48億元。

(一)橡膠加工項目

2005年,海南農墾成立了海南天然橡膠產業集團股份有限公司,統籌規劃墾區的橡膠種植、加工、行銷,目前公司已在全省建立了10家大型橡膠初加工廠、81家橡膠基地、3家科研機構。十一五期間,公司將加快由橡膠初加工向深加工過渡的步伐,大力發展以橡膠新材料製品、橡膠木加工為主的橡膠深加工業,研發濃縮乳膠和高等級專用膠,適度開發橡膠新材料品種,打造科研、種植、深加工一條龍產業鏈。歡迎國內外投資者參與海南農墾橡膠加工業發展。

(二)畜禽養殖加工項目

近年來,墾區充分發揮海南作為國家無規定動物疫病示範區的優勢,大力發展畜禽養殖,使之成為了墾區的又一支柱產業。目前墾區生豬年飼養量83萬頭,牛存欄數12萬頭,羊飼養量40萬隻,家禽年飼養量1446萬隻。為了更進一步推進墾區畜禽產業建設,2008年,海南農墾組建了海南農墾畜牧集團股份有限公司。未來3-5年,畜牧集團將加大投入,建設一批畜禽養殖、加工項目,逐步形成“市場—加工—生產” 一體化的現代農業發展模式。

畜禽養殖加工招商項目表

序號1
項目名稱: 海口生豬屠宰加工項目
建設內容: 新建生產廠房,引進國際先進的生豬屠宰工藝和設備,建成年屠宰加工能力100萬頭生豬的屠            宰分割工廠和低溫冷藏庫。
建設地點: 海南省海口市

桂林洋經濟開發區

序號2
項目名稱: 海南農墾畜牧集團種豬擴繁場項目
建設內容: 建設3個擴繁種豬場,生產優良的父母代種豬5萬頭,滿足商品仔豬場的種豬需求。
建設地點: 瓊海市東紅農場、萬寧市東和農場、保亭縣三道農場

序號3
項目名稱: 東紅農場1000萬隻嘉積鴨產業體系建設項目
建設內容: 建設嘉積鴨種鴨場及配套孵化廠、肉鴨示範場、肉鴨加工廠、肉鴨專用飼料廠等。
建設地點: 海南省瓊海市國營東紅農場

序號4
項目名稱: 海南農墾畜牧集團商品仔豬場項目
建設內容: 建設19個共22000頭的商品仔豬場,年產商品仔豬44萬頭。預計年產值達到5520萬元。
建設地點: 瓊海東紅農場、萬寧東和農場、保亭三道農場等19個農場

序號5
項目名稱: 海南農墾畜牧集團規模化養雞場項目
建設內容: 重點在文昌、瓊海等市縣農場建設年產500萬隻的規模養雞場。
建設地點: 海南文昌、瓊海

資料來源:
http://big5.chinataiwan.org/local/hainan/zhaoshangguangchang/200811/t20081127_787945.htm

文昌及瓊海市縣.bmp
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-21 18:48:33 |顯示全部樓層
公主真體貼~~~ 真讚~~~add6icon
上水咁遠, 都幾難買到靚鴨~~
jellyfishy 發表於 2010-9-21 11:30

謝謝
cklife 發表於 2010-9-21 13:55

回復  cklife

cklife好!

唔好意思! 我係想同體呢個課題上互動吓咋!
花園仔 發表於 2010-9-21 14:12

未結婚的少女們最好不要吃太多鴨。
八王爺 發表於 2010-9-21 14:25

八王爺~

請問是因為激素嗎~

糯米鴨都正架
oneonewe 發表於 2010-9-21 16:09

糯米鴨 真係未食過喎~ (記住佢先)

荔芋鴨又係美味咖!
marcuslee 發表於 2010-9-21 16:16

我都好鍾意喺度同大家交流架~

可以學多d嘢嘛~
回復

12下一頁