返回列表 發新帖

你地屋企有無羅更/經係處呀?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-5 16:34:13
5518 47
mr_k 發表於 2010-6-5 17:19:37 |顯示全部樓層
回復 1# tommysze8

電器會影響指南針/羅盤的運作的,佢地度坐向時係用間屋ge平面圖在沒電器會影響下度方位,or 古人係先度坐向才起屋...
回復

tommysze8 發表於 2010-6-10 14:38:00 |顯示全部樓層
回復 41# mr_k

電器會影響指南針/羅盤的運作的,佢地度坐向時係用間屋ge平面圖在沒電器會影響下度方位,or 古人係先度坐向才起屋...

同意電器會影響指南針/羅盤的運作,剩係喇吧已經影響到啦!
先度坐向才起屋係合理D,但係宜家點度? 就算吉屋都不易啦,都唔知D鋼筋有無磁化。
咁D風水叔叔點定屋嘅坐向呀!唔好話 24山中的卦象, 24山都易錯啦!
回復

mr_k 發表於 2010-6-12 19:25:23 |顯示全部樓層
回復 42# tommysze8

前面 提過..用間屋ge"平面圖"在沒電器會影響下度間屋 坐向..我諗咋 四面八方廿四山六拾四卦 ..老兄你係有料之人wor..
回復

無啦啦 發表於 2010-6-14 12:24:03 |顯示全部樓層
回復 1# tommysze8

羅庚好d 你為你會睇到廿四山 正兼盤
   正常度法 先度坐向後起星盤 用事實証明星盤有沒有起錯
   (風水玩吓無問 不要沉迷)
回復

tommysze8 發表於 2010-6-18 00:28:45 |顯示全部樓層

回復 44# 無啦啦
兼盤 又係另一個好的理由去用羅庚,多謝指教。
非常同意,一個好的方法係問當事人嘅過去,印証番有沒有起錯盤。 如果個叔叔唔問嘢,行兩個圈又話ok,小心、小心。

(風水乃茶餘飯後之事, 不要沉迷)
回復

tommysze8 發表於 2010-6-18 00:48:17 |顯示全部樓層
回復 43# mr_k

我非有料之人, 四面八方廿四山六拾四卦 乃風水書第1章第一節第一句。
我正在遠觀風水之道,不明所以,連入門也談不上,故不恥求教,每事問, 請不惜賜教、
回復

carlo 發表於 2010-6-25 22:20:37 |顯示全部樓層
我有 羅更呀 !
回復

mr_k 發表於 2010-6-26 20:34:38 |顯示全部樓層
回復 47# carlo

教下我dim用..請你飲茶..
回復