你地屋企有無羅更/經係處呀?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-5 16:34:13
5517 47
kwanyeehui 發表於 2010-1-6 16:26:56 |顯示全部樓層
我有買李居明既家用小羅盤, 使用方便.
每年老婆都會去銅鑼灣購買李居明的風水擺設, 我認為心理作用居多,
不過聽他介紹的每件風水物品, 設計上也頗具心思.
例如買過代表'豐衣足食'的, 是在一隻黑色的腳上加上一隻蜜蜂.
真佩服他想得到.
回復

比得大帝 發表於 2010-1-6 16:39:59 |顯示全部樓層
例如買過代表'豐衣足食'的, 是在一隻黑色的腳上加上一隻蜜蜂.

俾黃蜂叮咗隻腳, 就真係黃腫腳不消提嘞 add12icon
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-1-6 16:42:11 |顯示全部樓層
我有買李居明既家用小羅盤, 使用方便.
每年老婆都會去銅鑼灣購買李居明的風水擺設, 我認為心理作用居多,
...
kwanyeehui 發表於 2010-1-6 16:26

我覺得佢已經走火入魔,但5知點解甘多人信佢
回復

kwanyeehui 發表於 2010-1-6 16:43:37 |顯示全部樓層
哈哈! 退休了, 來這裡消閒一下.
回復

corina 發表於 2010-1-6 17:05:50 |顯示全部樓層
我覺得佢已經走火入魔,但5知點解甘多人信佢
wendy_choy_hk 發表於 2010-1-6 16:42

同意,相由心生,佢個樣真係越嚟越衰...add12icon
回復

cross 發表於 2010-1-6 18:50:31 |顯示全部樓層
我聽過一個哲學博士說過,佢最怛係論文上寫 (因為……所以……  ),因為佢老師會問3OOO個問題問點樣從 ...
tommysze8 發表於 2010-1-6 14:58

中國有中國的所謂「迷信」
不同國家也有
這個智慧太大了吧
然而不同地區的迷信定必有相衝的地方
而大家都是源遠流長
那麼從何認定中國或是我們一直所說的風水是五確之說而其他是歪理?
回復

tommysze8 發表於 2010-1-12 00:42:12 |顯示全部樓層
中國有中國的所謂「迷信」
不同國家也有
這個智慧太大了吧
然而不同地區的迷信定必有相衝的地方
而大家都 ...
cross 發表於 2010-1-6 18:50

不同地區的迷信係有機會有相衝的地方,因為大家背景習俗唔同。例如白色乃中國人之素服,不吉。日本人則反之。

但定論 是於 特定條件,環境和用邏輯推斷出來,那麼,只要 條件,環境一致,和係用邏輯推斷出來,咁不同地區的定論是一致。

(放隻大笨象响某個位就可以吸到財) 是否係迷信,但唔可以引伸出風水是或不是迷信 。
回復

cross 發表於 2010-1-12 00:50:20 |顯示全部樓層
不同地區的迷信係有機會有相衝的地方,因為大家背景習俗唔同。例如白色乃中國人之素服,不吉。日本人則反 ...
tommysze8 發表於 2010-1-12 00:42

一致是指.?
回復

tommysze8 發表於 2010-1-12 01:39:15 |顯示全部樓層
一致是指.?
cross 發表於 2010-1-12 00:50

一致 = 一樣。

例如 阿媽係女人,  我地要先定 阿媽 的意思和女人 的意思,才可下一步。  女人   可以係生物上的女性,A君心目中的女性、、、、。。 ; 阿媽係 、、、、、、
跟據唔同阿媽、女人的定義,可以訂出唔同 結論,例如 阿媽係女人,阿媽唔係女人,阿媽唔知係唔係女人、、、、

如果  阿媽、女人的定義 係相同,結論都会相同。
回復

cross 發表於 2010-1-12 01:50:36 |顯示全部樓層
一致 = 一樣。

例如 阿媽係女人,  我地要先定 阿媽 的意思和女人 的意思,才可下一步。  女人   可以係 ...
tommysze8 發表於 2010-1-12 01:39

我就麻麻而且我相人3世界上不會有一致的風水
回復

比得大帝 發表於 2010-1-14 16:44:16 |顯示全部樓層
不同地區的迷信係有機會有相衝的地方,因為大家背景習俗唔同。例如白色乃中國人之素服,不吉。日本人則反之。

但定論 是於 特定條件,環境和用邏輯推斷出來,那麼,只要 條件,環境一致,和係用邏輯推斷出來,咁不同地區的定論是一致。

(放隻大笨象响某個位就可以吸到財) 是否係迷信,但唔可以引伸出風水是或不是迷信 。tommysze8 發表於 2010-1-12 00:42

邏輯?
truth is: 放大笨象係風水

if: 放大笨象係迷信
=> 風水係迷信  

at least, part of 風水 is 迷信
回復

tommysze8 發表於 2010-1-14 21:38:29 |顯示全部樓層
邏輯?
truth is: 放大笨象係風水
if: 放大笨象係迷信
=> 風水係迷信  
at least, part of 風水 is 迷信 ...
比得大帝 發表於 2010-1-14 16:44

'at least, part of 風水 is 迷信 ...'   IF AND ONLY IF    '放大笨象係風水'
請參考:  正如大家對拜佛燒香是迷信與否?有否可討論的空間?但如果將拜佛燒香的儀式減去,枝枝葉葉都減去,剩下的是佛學,佛學是中國的哲學思想之一,中心思想是虛空,何來佛像烟火。中間的落差,我地要考慮定下條件而分開定案。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-14 21:53:08 |顯示全部樓層

IF AND ONLY IF ,
ok, 即係 '放大笨象唔係風水'啦
咁即係叫人放笨象嘅風水佬呃人
or即係叫人放笨象嘅風水佬唔夠道行

1. define咗李x明係唔係風水佬先
2. 再define埋"犯太歲要帶類似甚麼生肖嘅動物東西" 係唔係迷信

咁又可唔可以推算到風水係唔係迷信呀

"果將拜佛燒香的儀式減去,枝枝葉葉都減去,剩下的是佛學"
係唔係意思話今天的風水, 其中好多枝枝葉葉呃人的東西呀
回復

tommysze8 發表於 2010-1-15 12:52:05 |顯示全部樓層
IF AND ONLY IF ,
ok, 即係 '放大笨象唔係風水'啦
咁即係叫人放笨象嘅風水佬呃人
or即係叫人放笨象嘅風水 ...
比得大帝 發表於 2010-1-14 21:53

"果將拜佛燒香的儀式減去,枝枝葉葉都減去,剩下的是佛學"
係唔係意思話今天的風水, 其中好多枝枝葉葉呃人的東西呀

無錯,就係咁嘅意思。 今天的風水, 其中好多枝枝葉葉呀,真真假假 ,各家各說都有秘訣,知D唔知D又話秘訣、、、、。  有人話 風鈴招鬼, 另一人話 風鈴驅鬼。  風鈴驅鬼之說-話先有鬼、至掛風鈴驅鬼;風鈴招鬼 之說-話先有風鈴、乃招鬼。 邊個啱,兩個都錯?
唔同於佛學,風水難於證明。未証明風水是真之前,不可說風水是假。 吹水嘅話,大家可以用含糊講  風水是迷信,風水好靈、、、、、 但係比較邏輯的討論,最小要 define 風水,迷信,最後要在什麽情況下結論。 我地要解决 什麽是真正風水,then 風水是否迷信, then 大笨象係唔係風水,then 至可証:
真正風水是呃人,迷信、、、、、;
真正風水是真的有用,唔迷信、、、、、;
放大笨象唔係風水, 咁即係叫人放笨象嘅風水佬呃人!
放大笨象唔係風水、即係叫人放笨象嘅風水佬 連目自己都呃埋!
放大笨象係風水, 但係叫人放笨象嘅風水佬唔夠道行!
放大笨象係風水, 放笨象嘅風水佬夠道行!
...........................................
單就  拜佛燒香 去定佛學是迷信 是有問題的,之於
        放大笨象係迷信  去定風水係迷信        是一樣。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-15 15:26:13 |顯示全部樓層

吾, 我地漸漸統一到思想嘞

你這句 "未證明風水是真之前,不可說風水是假。", 我覺得不合邏輯.

我相信你哩句係想話: 未証明風水是真之前,不可說風水是假。

如果堅持原文, 則要加多句: 未証明風水是真之前不可說風水是真, 亦不可說風水是假。

不過可否反過來說: 未証明風水不是假之前,不可說風水是真

無論如何, 按兩個解法, 還是未可以說風水是真, 當然也不可以說風水是假
回復

tommysze8 發表於 2010-1-15 17:00:47 |顯示全部樓層
吾, 我地漸漸統一到思想嘞

你這句 "未證明風水是真之前,不可說風水是假。", 我覺得不合邏輯.

我相信你哩 ...
比得大帝 發表於 2010-1-15 15:26

其實錯唔哂嫁 ,如果我"未證明風水是真之前",你也 "不可說風水是假。"。
當然啦,"未証明風水不是真之前,不可說風水是假。" 是比較正接。

不過,這正正說明了 "我地漸漸統一到思想嘞"  真係 NICE TO MEET YOU 啦!
回復

比得大帝 發表於 2010-1-15 17:17:33 |顯示全部樓層
其實錯唔哂嫁 ,如果我"未證明風水是真之前",你也 "不可說風水是假。"。

tommysze8 發表於 2010-1-15 17:00

唔係囉
證實唔到風水係真,  但也可以已經證實咗風水係假
所以
未證明風水是真之前,你也 不可說風水是假。
是不能成立的
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-15 17:25:03 |顯示全部樓層
你地玩緊文字的哲學喎~add9icon
回復

比得大帝 發表於 2010-1-15 17:51:42 |顯示全部樓層
係邏輯推理

推吓推吓就有真理嫁嘞
回復

tommysze8 發表於 2010-1-15 18:28:35 |顯示全部樓層
你地玩緊文字的哲學喎~
jellyfishy 發表於 2010-1-15 17:25

我地唔係玩緊文字哲學, 背後係D  AND呀, OR呀, NOR呀, IF呀, IF AND ONLY IF 呀,好邏輯嫁,同捉字失唔同。
回復