你地屋企有無羅更/經係處呀?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-5 16:34:13
5501 47
今朝想度吓間屋嘅坐向,用左全屋4個指南針去量,包括行山用的,電子的...... 就係無羅更/經。
結果4個指南針都唔同度數,差好遠。當然東南西北都知,但係差3、4O度也有。 度屋外如是,度室內更加亂,當然啦,電線,啦吧,電器會影響指南針,前一步同後一步都唔同。請問你地屋企有無羅更/經呀?知唔知D羅更係唔係會好D嫁。如果唔係好D,咁D風水叔叔點定屋嘅坐向呀?
corina 發表於 2010-1-5 17:15:54 |顯示全部樓層
我屋企度都唔同,不過客廳會望到日落,所以我當向西,幾多度就唔知.
其實風水叔叔d...唉...最緊要自己覺得舒服!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-1-5 17:19:51 |顯示全部樓層

用羅更睇坐向未必準,好似風水auntie都調轉來睇.

比人笑到而家(包括我)
回復

corina 發表於 2010-1-5 17:27:44 |顯示全部樓層
我覺得如果個羅更準會好d,(當然,有d羅更係唔準).風水auntie係直頭睇錯羅更,唔關羅更準唔準問題.
回復

tommysze8 發表於 2010-1-5 17:40:44 |顯示全部樓層
回復 2# corina

我都係貪得意。
睇日落都唔係好準,一年四季日出日落都有出入。
就羅更/經的刻度上,風水坐向對方位要求很細密,差D就差D。如果基本做唔到,會唔會搞出D相反嘢出來。小心小心。
回復

corina 發表於 2010-1-5 17:49:55 |顯示全部樓層
回復 5# tommysze8
多謝提醒,不我我冇擺風水陣,所以冇理.如果依足來做,過1 度已經唔同方位了.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-1-5 17:55:22 |顯示全部樓層
其實每間屋都有一個長久風水陣,而每年都有每一年的風水陣.
回復

tommysze8 發表於 2010-1-5 21:45:11 |顯示全部樓層
回復 7# wendy_choy_hk
係呀,仲有永遠風水陣。

仲有仲有,今年2010虎年 流年吉凶位同2O年大運吉凶位重疊,吉者愈吉,凶者倍凶,小心。

註:風水非正統科學,只作參考。
回復

cross 發表於 2010-1-5 22:14:10 |顯示全部樓層
-.- COME ON 我不怕
回復

比得大帝 發表於 2010-1-6 09:46:48 |顯示全部樓層
我唔信哩家嘢

不過我都識好多迷信的主內兄弟姊妹
回復

corina 發表於 2010-1-6 12:05:09 |顯示全部樓層
我唔信哩家嘢

不過我都識好多迷信的主內兄弟姊妹
Peter 發表於 2010-1-6 09:46

版主,點解你會對中國古人的智慧用'迷信'去形容,請問你對'迷信'的定義是什麼?
中國文化博大精深,古人對宇宙大自然有佢一種洞察及理解,現在我們不明白,不相信,但亦不能鄙視古人的智慧.
回復

比得大帝 發表於 2010-1-6 12:23:54 |顯示全部樓層
OK, 用到哩兩個字得罪好多人
如果解釋到哩兩個字又要人認同, 唔係我嘅能力範圍

不過我唔相信放隻大笨象响某個位就可以吸到財, 放塊鏡又可以擋到剎......, 哩d對我嚟講就係迷信囉

我又唔覺得我係 "鄙視古人的智慧", 只可以話我唔認同古人的講法, 古人連個地球係圓嘅都唔知, 佢地對宇宙大自然"洞察"到嘅嘢, 我覺得唔會比今日嘅人多.
回復

claudiatang 發表於 2010-1-6 13:59:19 |顯示全部樓層
現在的房子連那個才算正式大門都攪不清楚,怎麼去算方位等等呢....
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-6 14:08:35 |顯示全部樓層
現在的房子連那個才算正式大門都攪不清楚,怎麼去算方位等等呢....
claudiatang 發表於 2010-1-6 13:59

哈哈~ 又係喎, 睇電視, 有d 師父話屋企大廈門口先係正門, 有d 就話家門向屋的方向, 都唔知邊個啱.
仲有, 有d 師父話桃花解人緣, 有d 又話桃花和人緣係分開睇的, 桃花旺唔代表人緣好~
回復

cross 發表於 2010-1-6 14:10:42 |顯示全部樓層

不過我唔相信放隻大笨象响 ...
Peter 發表於 2010-1-6 12:23

握個手先
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-6 14:19:48 |顯示全部樓層

不過我唔相信放隻大笨象响 ...
Peter 發表於 2010-1-6 12:23

x 2~
回復

tommysze8 發表於 2010-1-6 14:58:39 |顯示全部樓層

我聽過一個哲學博士說過,佢最怛係論文上寫 (因為……所以……  ),因為佢老師會問3OOO個問題問點樣從所以,去到因為。 定論是需要定下條件,環境和用邏輯推斷出來。 風水是迷信 仍有可討論的空間,可惜我地無能力定案。

正如大家對拜佛燒香是迷信與否?有否可討論的空間?但如果將拜佛燒香的儀式減去,枝枝葉葉都減去,剩下的是佛學,佛學是中國的哲學思想之一,中心思想是虛空,何來佛像烟火。中間的落差,我地要考慮定下條件而分開定案。   現今世界太多人為的建築和發出電磁波的東西,遠離大自然。相反以前是比較原始,古人對宇宙大自然的洞察及理解,一定比我們強。易經是一本好好的書,表現出古人的智慧。 在我們未了解中國前人的’智慧’前,或未正案前,不可以用迷信或神蹟去形容,可能用 未定案、UFO …..之類北較好罷。

(放隻大笨象响某個位就可以吸到財)可能只是同拜佛燒香一樣,減去枝枝葉葉之後,剩下的可能是真正的風水,跟大笨象是風馬牛。風水可能並非真是 風、水,只是古人對宇宙大自然另一種的洞察及理解罷。
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-6 15:07:23 |顯示全部樓層
我聽過一個哲學博士說過,佢最怛係論文上寫 (因為……所以……  ),因為佢老師會問3OOO個問題問點樣從 ...
tommysze8 發表於 2010-1-6 14:58

好用腦~
係呀~ 大家開心討論, 增進知識又增進友誼, 太客氣有時好像見"呆"~
回復

tommysze8 發表於 2010-1-6 15:31:56 |顯示全部樓層
哈哈~ 又係喎, 睇電視, 有d 師父話屋企大廈門口先係正門, 有d 就話家門向屋的方向, 都唔知邊個啱.
...
jellyfishy 發表於 2010-1-6 14:08

係呀係呀,如果你住88樓個間仲煩,88樓 係幾多樓?  用88去計?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-6 15:38:16 |顯示全部樓層
又有人咁講, 風水其實係室內設計, 間屋住得人舒服d自然病痛少d, 個人精神d, 自然搵錢多d,
不過話擺個乜嘢响邊度又會點樣, 擺個乜嘢像响牀頭又會生到仔....., 哩d真係切底唔信
回復

123下一頁