Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92311 1047
小白 發表於 2011-3-18 18:18:59 |顯示全部樓層
粉蝶花---黑幣... 我都有呢個 我 (冇買過).. 唔知係咪係 d 雜花種子裡
回復

fnv234 發表於 2011-3-18 21:06:20 |顯示全部樓層
回復 小白 的帖子

邊隻雜花度有?
回復

fnv234 發表於 2011-3-18 21:08:17 |顯示全部樓層
回復 mandywowo 的帖子

我有好多花都係第一次種咋
不過今年秋播嫌種得唔夠多
有幾隻又種得唔夠好(唔夠泥&肥)
回復

小白 發表於 2011-3-18 21:36:42 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-3-18 21:06
回復 小白 的帖子

邊隻雜花度有?

Royalfleur: Fleurs ďÉté pour Massifs et Bouquets
回復

小白 發表於 2011-3-18 22:45:37 |顯示全部樓層
原來應錯了.. d 葉唔同
IMG_1989 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2011-3-23 21:15:45 |顯示全部樓層
三色堇
20110317906 [1024x768].JPG
20110321958 [1024x768].JPG
20110321959 [1024x768].JPG
圓葉節節菜
20110317907 [1024x768].JPG
20110317908 [1024x768].JPG
花環菊
20110318927 [1024x768].JPG
20110318928 [1024x768].JPG
勳章菊
20110318930 [1024x768].JPG
泡桐
20110318931 [1024x768].JPG
麥仙翁/梅花石竹
20110321946 [1024x768].JPG
20110321947 [1024x768].JPG
麥稈菊
20110321948 [1024x768].JPG
山字草
20110321950 [1024x768].JPG
藍雛菊
20110321953 [1024x768].JPG
紫雪蔓
20110321957 [1024x768].JPG
牽牛
播得太多,冇盆種
20110321961 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2011-3-23 21:25:11 |顯示全部樓層
六倍利
20110321966 [1024x768].JPG
紫薯仔
20110321972 [1024x768].JPG
白矮瓜
20110322982 [1024x768].JPG
琉璃苣
20110322983 [1024x768].JPG
花展買嘅海石竹
20110322984 [1024x768].JPG
虎紋車厘茄 from積媽
20110323001 [1024x768].JPG
紫藤
今年得一串花
下年要加油
20110323990 [1024x768].JPG
紅葉幸運草開花
我仲以為係白色
花有清香
20110323994 [1024x768].JPG
20110323995 [1024x768].JPG
囊距花
20110323997 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2011-3-23 21:29:58 |顯示全部樓層
回復 小白 的帖子

有D似百日草Zinnia
回復

vincentma 發表於 2011-3-23 21:50:02 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-3-23 21:25
六倍利

紫薯仔

Billy, 你有好多品種啊!好多都唔識!
回復

fnv234 發表於 2011-3-23 22:01:15 |顯示全部樓層
回復 vincentma 的帖子

花墟嚟嚟去去都係得幾種花
所以上年買咗好多特別嘅秋播種子試種
我諗下年可能仲多
回復

mandywowo 發表於 2011-3-28 10:34:50 |顯示全部樓層
紫薯仔 係邊買架??
紅葉幸運草咁快有花嗱, 我都要加油啦
朵花係咪開盡左架啦?

回復

Aalon 發表於 2011-3-28 14:17:56 |顯示全部樓層
花環菊顏色好豐富, 去年我冇播, 今年期待睇你果d
回復

fnv234 發表於 2011-3-28 20:49:12 |顯示全部樓層
回復 mandywowo 的帖子

紫薯仔喺City超市買架
不過今年種得唔好,得幾粒細嘅
三葉草應該係呢個時間開
佢係由一朵朵細花組合成架
回復

fnv234 發表於 2011-3-28 20:50:11 |顯示全部樓層
回復 Aalon 的帖子

呢隻花今年第一次種
之前都生得好慢,係呢排先快番D
好期待佢開花
回復

fnv234 發表於 2011-4-1 23:00:06 |顯示全部樓層
長筒花
花瓣有缺口,變咗櫻花形
20110324009 [1024x768].JPG
藍雛菊
20110324010 [1024x768].JPG
20110330079 [1024x768].JPG
20110329060 [1024x768].JPG
柳穿魚
20110325029 [1024x768].JPG
20110328046 [1024x768].JPG
20110328047 [1024x768].JPG
海石竹
20110325031 [1024x768].JPG
車厘茄
20110325034 [1024x768].JPG
紫羅蘭
20110327039 [1024x768].JPG
小麗花
20110327040 [1024x768].JPG
琉璃苣
20110328050 [1024x768].JPG
大波斯菊
20110328051 [1024x768].JPG
20110328052 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2011-4-1 23:11:33 |顯示全部樓層
矮牽牛
20110330062 [1024x768].JPG
20110330064 [1024x768].JPG
矢車菊
20110330068 [1024x768].JPG
紋辦波斯菊
紋唔夠深色
20110330077 [1024x768].JPG
四葉草
20110330080 [1024x768].JPG
紫雪蔓
20110331096 [1024x768].JPG
20110331097 [1024x768].JPG
勳章菊
20110401108 [1024x768].JPG
花貓
20110401112 [1024x768].JPG
紫藤
20110401113 [1024x768].JPG
香豌豆
20110401110 [1024x768].JPG
20110401115 [1024x768].JPG
20110401116 [1024x768].JPG
回復

蕙蕙 發表於 2011-4-1 23:17:39 |顯示全部樓層
回復 fnv234 的帖子

冇睇你既post一排, 又多左咁多靚花o既, 羨慕ing……
最鍾意你既cherry rose 旱金蓮、蝴蝶花、千鳥草同囊距花Blue Gem, 非常靚&特別, 而家行花墟已經冇哂驚喜, 賞你d花好過
回復

fnv234 發表於 2011-4-1 23:20:45 |顯示全部樓層
回復 蕙蕙 的帖子

thx
呢幾隻都好易種架,你秋天都種啦
花墟D靚野通常都好貴
回復

蕙蕙 發表於 2011-4-1 23:21:10 |顯示全部樓層

原來粉蝶花---黑幣同雙距花都咁正架~
我播左你俾我d粉蝶花、虞美人同其他種子, 但佢地生d小苗, 出出下就c左lu, 可能太弱
回復

蕙蕙 發表於 2011-4-1 23:28:24 |顯示全部樓層

如果你有種子, 可以留幾粒俾我嗎?
回復