Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92328 1047
fnv234 發表於 2011-4-11 00:03:12 |顯示全部樓層
回復 mandywowo 的帖子

呢個盆一棵咋
地果度仲有兩三棵苗
琴日喺花墟好似見到有紅白混合?
好似係森記
回復

mandywowo 發表於 2011-4-11 00:08:33 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-4-11 00:03

呢個盆一棵咋

好彩唔係白色, 我尋日無睇到
回復

fnv234 發表於 2011-4-11 00:10:31 |顯示全部樓層

我星期二會去,記得嘅話幫你睇下
回復

mandywowo 發表於 2011-4-11 00:16:44 |顯示全部樓層
回復 fnv234 的帖子

唔該晒
回復

theresagood 發表於 2011-4-11 22:30:35 |顯示全部樓層
唔知今年櫻花有冇開呢?
回復

fnv234 發表於 2011-4-11 23:01:57 |顯示全部樓層
回復 theresagood 的帖子

暫時都未見呀,不過葉就開始出
我記得上年都係四月初開
可能仲適應緊啦
回復

fnv234 發表於 2011-4-29 19:58:24 |顯示全部樓層
果樹
水蜜桃
110417306 [1024x768].JPG
110417308 [1024x768].JPG
鳳眼果(蘋婆)
110425418 [1024x768].JPG
110425420 [1024x768].JPG
芒果
110409201 [1024x768].JPG
110409202 [1024x768].JPG
羅馬生菜
校工幫我分咗
@20110421352 [1024x768].JPG
@20110428451 [1024x768].JPG
@20110428445 [1024x768].JPG
回復

caca8j 發表於 2011-4-29 20:04:23 |顯示全部樓層
回復 fnv234 的帖子

水蜜桃好似咁矮嘅?係咁0架?
甜唔甜呀?
回復

fnv234 發表於 2011-4-29 20:04:25 |顯示全部樓層
玫瑰
20110411220 [1024x768].JPG
20110412258 [1024x768].JPG
20110412259 [1024x768].JPG
20110421362 [1024x768].JPG
花環菊
20110413266 [1024x768].JPG
20110418313 [1024x768].JPG
六倍利
20110411233 [1024x768].JPG
家樂花
20110411234 [1024x768].JPG
香堇菜
20110412246 [1024x768].JPG
粉蝶花
20110412255 [1024x768].JPG
長萼瞿麥
20110413270 [1024x768].JPG
囊距花
20110413271 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2011-4-29 20:07:22 |顯示全部樓層
回復 caca8j 的帖子

種咗唔係好耐咋
幾年後應該會大好多
果未熟呀
回復

fnv234 發表於 2011-4-29 20:14:29 |顯示全部樓層
矢車菊Black Ball
20110414275 [1024x768].JPG
花貓
An's Nagging Macaws
20110414277 [1024x768].JPG
Lucky Lucifer
20110425410 [1024x768].JPG
毋忘我
20110417297 [1024x768].JPG
蝴蝶蘭
20110418315 [1024x768].JPG
立鶴花
20110420335 [1024x768].JPG
大波斯菊-黃色花園
20110421355 [1024x768].JPG
千鳥草
20110421357 [1024x768].JPG
花葵
20110422372 [1024x768].JPG
勳章菊
20110425404 [1024x768].JPG
天竺葵-天使之眼
20110426433 [1024x768].JPG
20110426434 [1024x768].JPG
藍馬格麗特
20110428438 [1024x768].JPG
夾竹桃
20110428443 [1024x768].JPG
萬壽菊-香草淡黃
20110428444 [1024x768].JPG
櫻花
20110428447 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2011-4-29 20:27:34 |顯示全部樓層
天宮石斛(瀑布石斛)
From Alex
20110429459 [1024x768].JPG
20110429461 [1024x768].JPG
20110429462 [1024x768].JPG
美花石斛(蟠龍石斛)
有清香
20110429463 [1024x768].JPG
20110429464 [1024x768].JPG
20110429465 [1024x768].JPG

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2011-4-29 20:54:19 |顯示全部樓層
玉帶鳳蝶
幾日就大咗咁多
#20110417305 [1024x768].JPG
#20110422371 [1024x768].JPG
石牆蝶
#20110413267 [1024x768].JPG
石龍子
#20110417311 [1024x768].JPG
回復

caca8j 發表於 2011-4-29 22:46:19 |顯示全部樓層
上面呢張相...驚驚...
D蝴蝶名咁多種,未成型喎?!你又識?乜你識咁多嘢0架
回復

fnv234 發表於 2011-4-30 01:42:25 |顯示全部樓層

蟲同花都係,養/種過就會識架啦
回復

vincentma 發表於 2011-4-30 08:21:36 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-4-30 01:42

蟲同花都係,養/種過就會識架啦

Billy, 你真叻!花/蟲一齊養!
回復

fnv234 發表於 2011-4-30 18:45:01 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2011-4-30 08:21
Billy, 你真叻!花/蟲一齊養!

所以D花草比蟲咬到一個個窿
回復

mandywowo 發表於 2011-4-30 21:26:19 |顯示全部樓層
真係日日都有驚喜
回復

karisv3v 發表於 2011-5-1 00:03:24 |顯示全部樓層
你種D花真係好靚呀@@ !
回復

小白 發表於 2011-5-1 00:06:41 |顯示全部樓層
比我見到石龍子.... 就
回復