Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92321 1047
fnv234 發表於 2011-5-19 21:16:56 |顯示全部樓層

班葉到手香
20110502505 [1024x768].JPG
勳章菊
20110503511 [1024x768].JPG
鞠翠花
20110503512 [1024x768].JPG
毋忘我
20110504520 [1024x768].JPG
白蟬
20110505522 [1024x768].JPG
牽牛:
濱之錦
20110507531 [1024x768].JPG
20110508551 [1024x768].JPG
濱之雪
20110511580 [1024x768].JPG
藍天?
20110511581 [1024x768].JPG
莫內花園
20110507533 [1024x768].JPG
美花石斛
20110507536 [1024x768].JPG
中國鳳仙
20110507540 [1024x768].JPG
萬壽菊
20110507541 [1024x768].JPG
棉花
20110507543 [1024x768].JPG
斷崖女王
20110507550 [1024x768].JPG
人地種嘅巴西鳶尾
20110508554 [1024x768].JPG
水蜜桃
細細個,不過都算甜
20110508564 [1024x768].JPG
20110508565 [1024x768].JPG
20110508566 [1024x768].JPG
大岩桐
20110509571 [1024x768].JPG
捕蟲瞿麥
20110509575 [1024x768].JPG
玫瑰
20110511587 [1024x768].JPG
黃香岩?
20110511589 [1024x768].JPG
新買嘅蘭花
白拉索
20110511592 [1024x768].JPG
腋唇
20110511594 [1024x768].JPG

評分

查看全部評分

回復

caca8j 發表於 2011-5-20 20:14:20 |顯示全部樓層
尋晚到而家都睇唔到D圖嘅??
回復

spinnet 發表於 2011-5-20 20:47:43 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-5-20 20:14
尋晚到而家都睇唔到D圖嘅??

我啱啱都upload到相,但睇唔到, 要download先睇到....
回復

vincentma 發表於 2011-5-20 21:16:26 |顯示全部樓層
Billy, 我都睇唔到啊
回復

fnv234 發表於 2011-5-20 22:04:44 |顯示全部樓層
我都唔知點解呀
再貼過都係咁
所以遲D先再試
回復

fnv234 發表於 2011-5-21 23:33:45 |顯示全部樓層
一年生皮草
20110501471 [1024x768].JPG
睡蓮
20110501474 [1024x768].JPG
勳章菊
20110512600 [1024x768].JPG
紫羅蘭
20110512602 [1024x768].JPG
白香岩
20110513606 [1024x768].JPG
20110513609 [1024x768].JPG
醉蝶花
20110514611 [1024x768].JPG
矢車菊
20110514616 [1024x768].JPG
西番蓮
有香味
20110514619 [1024x768].JPG
莫內花園
變咗色
20110514622 [1024x768].JPG
朝顏(牽牛花)
威尼斯狂歡節旋轉牽牛花
20110516631 [1024x768].JPG
巧克力異變
原來就係上年種嘅「日本牽牛」
20110516632 [1024x768].JPG
T&M牽牛
20110517636 [1024x768].JPG
20110517637 [1024x768].JPG
不知名
20110517639 [1024x768].JPG

評分

查看全部評分

回復

mandywowo 發表於 2011-5-22 12:36:47 |顯示全部樓層
睡蓮我以為得紫藍色, 你棵好靚呀
白香岩感覺好高貴又香
不過唔知點解我棵結唔到種子, 好難結的嗎?
回復

fnv234 發表於 2011-5-22 15:48:05 |顯示全部樓層
回復 mandywowo 的帖子

睡蓮好多顏色架,不過好難買到,種佢地又要大缸
白香岩我上次都結唔到呀,不過靠球根都得啦
回復

caca8j 發表於 2011-5-22 17:31:20 |顯示全部樓層
D水蜜桃實在太誘人啦,咁多個放埋一齊,真係想搶一個走
係呢?BILLY你D毛地黃開未呀?我嗰棵今日開始見顏色,好似白色,原來有白色嘅?係嘛?
回復

vincentma 發表於 2011-5-22 18:01:58 |顯示全部樓層
水蜜桃都種到,好勁呀!Billy, 你有無巴西鳶尾呀?(你話人地種既 !) 你如果要,我可以俾 d 你!
回復

fnv234 發表於 2011-5-22 19:02:04 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-5-22 17:31
D水蜜桃實在太誘人啦,咁多個放埋一齊,真係想搶一個走
係呢?BILLY你D毛地黃開未呀?我嗰棵今日開始見顏色, ...

分晒比人啦,自己留咗四個比屋企人
毛地黃花蕾都未有
有白色架
回復

fnv234 發表於 2011-5-22 19:04:10 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2011-5-22 18:01
水蜜桃都種到,好勁呀!Billy, 你有無巴西鳶尾呀?(你話人地種既 !) 你如果要,我可以俾 d 你!
...

好細個咋,我以為會生大D
我睇人地種嘅花就得啦,唔駛自己種仲好
不過有D人要自己有先得,攞咗我棵迷你蝴蝶蘭
到開完花,缺水缺到好似菜乾咁就放番喺度
比我知邊個嘅話就…
回復

ylee 發表於 2011-5-22 20:30:45 |顯示全部樓層
班葉到手香都有花,勁
回復

fnv234 發表於 2011-5-22 21:34:21 |顯示全部樓層
回復 ylee 的帖子

到手香全部都係呢個季節開花架
我見到人地種果D都開咗好多
不過呢棵太細,開花開到棵野樣衰晒
回復

fnv234 發表於 2011-5-25 22:55:39 |顯示全部樓層
西洋牽牛花
20110525695 [1024x768].JPG
20110518646 [1024x768].JPG
白香岩
20110519655 [1024x768].JPG
20110519657 [1024x768].JPG
白苦瓜
雌雄花唔係同時開
20110523671 [1024x768].JPG
20110524691 [1024x768].JPG
節瓜花
20110523685 [1024x768].JPG
花貓Lucky Lucifer
20110523679 [1024x768].JPG
回復

花草之家 發表於 2011-5-26 17:06:04 |顯示全部樓層
B版種ge品種超多,真係大開眼界。
回復

fnv234 發表於 2011-6-11 00:34:23 |顯示全部樓層
Sinn. 'Flair'
From Mandy
20110526715 [1024x768].JPG
唔知咩品種
20110526716 [1024x768].JPG
K. 'Tane'
20110530748 [1024x768].JPG
花王種嘅節瓜
不過比果蠅蛀咗
20110531752 [1024x768].JPG
夜牽牛
啱啱開花好香
20110531754 [1024x768].JPG
20110601762 [1024x768].JPG
20110601767 [1024x768].JPG
20110601768 [1024x768].JPG
三色牽牛
20110601755 [1024x768].JPG
20110601756 [1024x768].JPG
20110601757 [1024x768].JPG
南薑
會引到竹蜂
20110601758 [1024x768].JPG
20110601759 [1024x768].JPG
原來萍蓬草已經開花
我仲以為會係純黃
20110601760 [1024x768].JPG
20110601761 [1024x768].JPG
大樹波蘿
20110601766 [1024x768].JPG
黃色大波斯菊
種得太遲
下年再種過
20110601772 [1024x768].JPG
向日葵
大花種,不過唔夠光
有花已經好好
20110601775 [1024x768].JPG
回復

031504 發表於 2011-6-11 00:45:34 |顯示全部樓層
正~連生果都有~
不過個大樹菠羅個皮好恐怖,,,,睇到我雞皮
回復

fnv234 發表於 2011-6-11 01:25:08 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-6-11 00:45
正~連生果都有~
不過個大樹菠羅個皮好恐怖,,,,睇到我雞皮

更恐怖嘅野都有
回復

fnv234 發表於 2011-6-11 01:28:45 |顯示全部樓層
勳章菊
20110602776 [1024x768].JPG
苦瓜花
20110602778 [1024x768].JPG

20110603785 [1024x768].JPG
今年第一朵夏堇
20110604788 [1024x768].JPG
濱之雪
20110604789 [1024x768].JPG
20110604790 [1024x768].JPG
棉花---咖啡
20110606829 [1024x768].JPG