Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92601 1047
金盞花 發表於 2011-2-7 23:58:20 |顯示全部樓層
回復 fnv234 的帖子

我宜家都有種呢隻櫻桃鼠尾草, 佢開好多花之後又花落, 想請教你留種子係咪喺每朵花搵到1粒定無數粒? 因見佢花型小小, 真係要搵顯微鏡至搵到
回復

fnv234 發表於 2011-2-8 00:23:11 |顯示全部樓層
回復 金盞花 的帖子

呢類花一個花萼會有4粒種子
不過好多時未收就跌咗啦
搞到周圍都係苗
回復

金盞花 發表於 2011-2-8 11:18:09 |顯示全部樓層
原來係咁~ 試吓可唔可以留種子先

謝謝解答
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-10 22:47:48 |顯示全部樓層
回復 金盞花 的帖子

我個棵都好易收種子, 佢開完花後過一段時間, 見個托變乾左(啡色)就收得~
回復

金盞花 發表於 2011-2-10 23:51:36 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-2-10 22:47
回復 金盞花 的帖子

我個棵都好易收種子, 佢開完花後過一段時間, 見個托變乾左(啡色)就收得~   ...

呵! 明白, 不過好多時見佢落花好多, 等我以為執番佢就收到種子, 等我留意吓先!  唔該晒
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-10 23:53:13 |顯示全部樓層
回復 金盞花 的帖子

祝你收"子"成功!
回復

金盞花 發表於 2011-2-11 00:02:53 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-2-10 23:53
回復 金盞花 的帖子

祝你收"子"成功!

好呀 謝謝你
回復

fnv234 發表於 2011-2-13 18:36:34 |顯示全部樓層

香堇菜
呢2朵係同一棵
=20110209481 [1024x768].JPG
=20110212529 [1024x768].JPG
呢朵隻色唔錯
=20110209483 [1024x768].JPG
學校種嘅茶花
查到叫「天香」
半重瓣,清香
=20110210508 [1024x768].JPG
=20110210507 [1024x768].JPG
蝴蝶花
=20110212527 [1024x768].JPG
農展買嘅
佢叫「馬騮葉」
=20110209495 [1024x768].JPG
車厘茄「Black Cherry」
=20110209484 [1024x768].JPG
胡蘿蔔「彩虹」
種出嚟白色嘅?
冇用黃泥種都開叉
=20110210509 [1024x768].JPG
=20110212528 [1024x768].JPG

正呀  發表於 2011-2-14 09:39
回復

spinnet 發表於 2011-2-15 13:21:37 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-2-13 18:36
香堇菜
呢2朵係同一棵

馬騮葉幾靚幾特別喎...係唔係一年生嫁?
回復

fnv234 發表於 2011-2-15 20:15:45 |顯示全部樓層
回復 spinnet 的帖子

啱啱查資料,查到個名啦,叫紫葉蘆莉草Ruellia devosiana
我之前只係知佢係爵床科,原來係蘆莉嘅一種
網上睇到仲有幾隻色,不過香港都應該幾難買到
原產巴西,不過好似唔怕凍,係多年生植物
回復

vincentma 發表於 2011-2-15 20:55:28 |顯示全部樓層
蝴蝶花好靚喎!
回復

spinnet 發表於 2011-2-15 21:31:24 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-2-15 20:15

啱啱查資料,查到個名啦,叫紫葉蘆莉草Ruellia devosiana

多謝你的資料, 我係花墟都未見過佢.
回復

fnv234 發表於 2011-2-15 21:49:45 |顯示全部樓層
回復 vincentma 的帖子

thx,呢隻花今年第一次種,估唔到原來都幾容易
回復

fnv234 發表於 2011-2-15 21:51:05 |顯示全部樓層

呢隻花之前喺嘉道理農場見過有
呢棵係喺林錦公路果邊嘅一間花場買
之前花展都見到佢有賣D特別嘅草花
回復

fnv234 發表於 2011-2-19 21:30:43 |顯示全部樓層
香豌豆
=20110214550 [1024x768].JPG
白&紫雪蔓
=20110214551 [1024x768].JPG
加咗吊勾
=20110217575 [1024x768].JPG
=20110217576 [1024x768].JPG
=20110218609 [1024x768].JPG
粉蝶花---黑幣
生得好慢…
=20110214552 [1024x768].JPG
旱金蓮---阿拉斯加
斑葉種嘅旱金蓮
=20110214553 [1024x768].JPG
釣鐘柳
=20110214555 [1024x768].JPG
波斯菊
冇乜位,今年唔係種咗好多
=20110214556 [1024x768].JPG
野生嘅
韓信草
=20110217577 [1024x768].JPG
=20110217578 [1024x768].JPG
新買嘅水蜜桃
=20110217579 [1024x768].JPG
=20110217580 [1024x768].JPG
=20110217582 [1024x768].JPG
=20110217583 [1024x768].JPG
=20110217585 [1024x768].JPG
團購矮牽牛
好似叫椰子奶油?
=20110217586 [1024x768].JPG
=20110217587 [1024x768].JPG
石鹼花
=20110218602 [1024x768].JPG

評分

查看全部評分

回復

corina 發表於 2011-2-19 22:06:37 |顯示全部樓層
胡蘿蔔咁細就摘,仲可以種耐d架~
回復

fnv234 發表於 2011-2-19 22:49:23 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

我唔記得幾時開始種
而且第一次種,有D野收下就夠
回復

fnv234 發表於 2011-2-25 00:19:30 |顯示全部樓層
我又貼下D「芥菜」
生得唔齊,有D大有D細
=20110220631 [1024x768].JPG
=20110220632 [1024x768].JPG
斑葉旱金蓮
=20110220635 [1024x768].JPG
朋友種嘅石鹼花
=20110224707 [1024x768].JPG
楓香出葉啦
見到又諗起秋天有排掃
=20110224709 [1024x768].JPG
圓葉當歸
D葉越嚟越「令」
唔知幾時食得
=20110224711 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2011-2-28 21:34:23 |顯示全部樓層

香堇菜
感覺三色堇難種好多
=20110225735 [1024x768].JPG
sammy分享嘅堇菜
=20110228743 [1024x768].JPG
薯仔
提早咗挖,又冇乜點落肥
不過都係諗住玩下
=20110228761 [1024x768].JPG
=20110228762 [1024x768].JPG
生菜
=20110228769 [1024x768].JPG
大花滿天星
比較鐘意白色果種,不過上年D苗死晒
=DSC_0151 [1024x768].JPG
=DSC_0172 [1024x768].JPG
千鳥草
以前唔係好識分佢同飛燕草
原來呢隻好易種,一串串花好靚
=DSC_0171 [1024x768].JPG
回復

cherrylwy 發表於 2011-3-1 02:14:16 |顯示全部樓層
旱金蓮怕唔怕熱架?
回復