Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92325 1047
caca8j 發表於 2011-6-11 18:33:34 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-6-11 01:28
勳章菊

苦瓜花

好彩張圖細細,
睇唔清楚
回復

fnv234 發表於 2011-6-11 19:09:05 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-6-11 18:33
好彩張圖細細,
睇唔清楚

咁落去可以放大架
回復

caca8j 發表於 2011-6-11 19:17:25 |顯示全部樓層
唔該晒BILLY,我都唔知咁樣可以放大添,
呃...蟲仔們...OK啦...夠白夠多,想殺佢
哈哈
回復

fnv234 發表於 2011-7-7 22:14:56 |顯示全部樓層
倒地鈴
20110610846 [1024x768].JPG
向日葵Taiyo
20110610848 [1024x768].JPG
Sunburst
20110617901 [1024x768].JPG
20110630089 [1024x768].JPG
Vanilla Ice
20110623976 [1024x768].JPG
蚯蚓打結
20110610849 [1024x768].JPG
桔梗
20110613861 [1024x768].JPG
20110613862 [1024x768].JPG
月見草
20110615893 [1024x768].JPG
菊花
20110618917 [1024x768].JPG
20110618918 [1024x768].JPG
紫色長筒
20110620971 [1024x768].JPG
橙色扶桑
From積媽
20110621971 [1024x768].JPG
夾竹桃
20110623977 [1024x768].JPG
苦瓜
包咗袋都有蟲
20110624983 [1024x768].JPG

20110703105 [1024x768].JPG
棉花
20110705113 [1024x768].JPG
回復

caca8j 發表於 2011-7-8 20:21:55 |顯示全部樓層
BILLY兄 <---- 扮下細先
乜桔梗唔怕熱0架咩?
我以為只可以秋播?
回復

fnv234 發表於 2011-7-8 21:52:27 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-7-8 20:21
BILLY兄

係秋天播架,不過佢而家先開花
呢幾棵係第2年架啦,上年年咗好多
野生嘅我見8月都有花開
回復

caca8j 發表於 2011-7-8 22:52:17 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-7-8 21:52
係秋天播架,不過佢而家先開花
呢幾棵係第2年架啦,上年年咗好多
野生嘅我見8月都有花開 ...

我鍾意佢呀!
居然唔係得一年命,太好啦!
回復

fnv234 發表於 2011-7-8 22:58:16 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-7-8 22:52
我鍾意佢呀!
居然唔係得一年命,太好啦!

得一年命就冇得攞根做藥材
不過網上睇資料話通常夏天會熱死
我上年夏天就咁放喺度冇理
所以熱死咗幾盆
回復

whlolo 發表於 2011-7-9 00:37:36 |顯示全部樓層

B 版,之前見你有張相係蜂巢,而家有桔梗,咁有無川貝同枇杷呀?

不過真係好羡慕有一個咁大嘅花園比你種花。
回復

fnv234 發表於 2011-7-9 01:11:03 |顯示全部樓層
whlolo 發表於 2011-7-9 00:37
B 版,之前見你有張相係蜂巢,而家有桔梗,咁有無川貝同枇杷呀?

不過真係好羡慕有一個咁大嘅花園比 ...

枇杷樹有呀,不過唔識結果,淨係識食肥
好想斬咗佢
川貝係高山植物,香港應該種唔到?
回復

fnv234 發表於 2011-7-28 22:55:59 |顯示全部樓層
Achimenes 'Glory'
From Sammy
今年係第2年啦
20110713135 [1024x768].JPG
Achimenes
20110715160 [1024x768].JPG
沙薑開咗花
不過影唔到個靚樣
20110715161 [1024x768].JPG
Ipomoea 'Caprice'
20110716165 [1024x768].JPG
朱槿From積媽
20110718171 [1024x768].JPG
Episcia 'Chocolate Cream'
20110718175 [1024x768].JPG
白薔薇
20110718180 [1024x768].JPG
藍雪花
20110718182 [1024x768].JPG
新翻好嘅地
不過D泥好似冇乜營養咁
20110718183 [1024x768].JPG
毬蘭Hoya cummingiana
20110719202 [1024x768].JPG
20110719203 [1024x768].JPG
報春苣苔Primulina dryas
20110719204 [1024x768].JPG
20110719206 [1024x768].JPG

20110719207 [1024x768].JPG
生喺石罅
20110720211 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2011-7-28 23:08:31 |顯示全部樓層
岩桐
20110721214 [1024x768].JPG
Tinkerbells
20110721215 [1024x768].JPG
木槿
20110721220 [1024x768].JPG
20110721221 [1024x768].JPG
鐵線蓮
比蟲咬咗去
20110721222 [1024x768].JPG
20110721223 [1024x768].JPG
橘子貓
20110721226 [1024x768].JPG
Manchu
20110721229 [1024x768].JPG
Lucky Lucifer
20110721233 [1024x768].JPG
藍蝴蝶
20110721230 [1024x768].JPG
向日葵
20110722238 [1024x768].JPG
勳章菊
20110723244 [1024x768].JPG
鐵線蓮
20110723248 [1024x768].JPG
草蛉卵
20110725268 [1024x768].JPG
蝶豆
20110727273 [1024x768].JPG
回復

蕙蕙 發表於 2011-7-28 23:14:37 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-7-28 23:08
岩桐

Tinkerbells

Billy, 第時橘子貓如果有蟲, 可以俾條我嗎? 我從未成功種到佢開花
回復

fnv234 發表於 2011-7-28 23:16:22 |顯示全部樓層
種咗2年嘅紫藤
上星期仲生得好好
呢幾日好似缺水咁
挖出嚟睇下,D泥已經枯晒
花王話可能比白蟻蛀咗
今日附近嘅木本繡球都死埋
!20110716164 [1024x768].JPG
!20110726269 [1024x768].JPG
!20110727274 [1024x768].JPG
!20110727275 [1024x768].JPG
回復

whlolo 發表於 2011-7-28 23:16:46 |顯示全部樓層
嘩,有我喜愛嘅藍蝴蝶!!  

我諗啲菇唔係你種掛...
回復

karisv3v 發表於 2011-7-28 23:17:51 |顯示全部樓層

藍雪花同藍蝴蝶好靚呀, 藍色花好特別
回復

fnv234 發表於 2011-7-28 23:18:07 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-7-28 23:14
Billy, 第時橘子貓如果有蟲, 可以俾條我嗎? 我從未成功種到佢開花

2號果陣你過嚟我剪比你啦
我都種咗好耐先開花
回復

fnv234 發表於 2011-7-28 23:19:20 |顯示全部樓層
whlolo 發表於 2011-7-28 23:16
嘩,有我喜愛嘅藍蝴蝶!!  

我諗啲菇唔係你種掛...

D菇係落完雨先出
隔一兩日就唔見晒
不過生喺咁奇怪嘅地方真係第一次見
回復

fnv234 發表於 2011-7-28 23:19:56 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2011-7-28 23:17
藍雪花同藍蝴蝶好靚呀, 藍色花好特別

thx
夏天見到佢地都覺得涼D
回復

whlolo 發表於 2011-7-28 23:26:37 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-7-28 23:19
thx
夏天見到佢地都覺得涼D

我like!
回復