鄰居撒鹽落天台農作物

作者: coacoa 發表于 2009-9-24 02:49:28
10488 114
jack872184 發表於 2009-10-2 22:59:57 |顯示全部樓層
.......天道昭昭,
天will [Ko]them la
Don't be so down,it's not your false..
回復

coacoa 發表於 2009-10-3 06:06:57 |顯示全部樓層
樓主,
你千其唔好搬,
搬屋好灑錢架!!
你做人要做得惡dd,
要令到你隔離屋果隻低能怕左你,
最好迫佢走,
你知唔知佢係好想搶你間屋?
你要小心d佢~
佢連你D植物都唔放過呀!
仲打你隻狗,
記住要影低佢,
報警拉佢!!
支持到 ...
lamszehon 發表於 2009-10-2 22:36

講真. 呢間屋係舊d. 但其他野我都好喜歡
不過...唉
植物無左再種過還可以
狗狗有事真的不知道怎麼辦

這件事發生以後困擾了我很久
到這一兩天感覺才好像好了點

還有3個月
希望眼仔裝了以後可以好些
不過個program有問題. 要花些時間
好驚呢兩日又出事
回復

llaus 發表於 2009-10-3 06:35:05 |顯示全部樓層
裝好眼仔後,有無大吹大鑼咁,等佢知妳想捉佢地痛腳呢?
program 有問題星可以慢慢解決
等佢地處於不利(扮)才有多d 時間去解決 program 一事啵
回復

lamszehon 發表於 2009-10-3 18:52:28 |顯示全部樓層
樓主~
你千其唔好同鄰居講你裝左眼仔~
佢地知道左~
會上天台搵眼仔
回復

llaus 發表於 2009-10-3 20:17:41 |顯示全部樓層
樓主~
你千其唔好同鄰居講你裝左眼仔~
佢地知道左~
會上天台搵眼仔
lamszehon 發表於 2009-10-3 18:52

佢地搵就中計啦!
回復

coacoa 發表於 2009-10-4 04:19:09 |顯示全部樓層
而家個眼仔都未用到...好煩

一部電腦用緊vista 個software 唔support
點知另一部 pocket pc 個 resolution 又唔夠大 support 唔到個 software
而家要將2部 pc一齊駁
用pocket pc 個windows + desktop 個mon

遲d去買個細細地既mon 先可以解決所有問題...一個字..煩
回復

coacoa 發表於 2009-10-4 04:20:35 |顯示全部樓層
佢地搵就中計啦!
llaus 發表於 2009-10-3 20:17

我都lum 住影到佢地行過黎d片會留起晒 再去報警.
話見到佢幾時過過黎. 佢實唔認. 再ling d片出黎.
回復

coacoa 發表於 2009-10-10 06:26:07 |顯示全部樓層
佢地間天台屋真係犯法的
上星期疑見有人黎check```不過沒怎麼放在心上
今天收到電話確認是 ubw
再交屋宇署跟進```
回復

llaus 發表於 2009-10-10 09:25:24 |顯示全部樓層
哈哈!
惡人自有天收囉
回復

coacoa 發表於 2009-10-11 04:06:46 |顯示全部樓層
今日check 番呢幾日d片
見到個女人成日上黎裝我d植物 (係路口)
今日個大仔大模c樣咁行入黎食煙 !!!!!!
佢老豆間天台屋就係隔離``開晒門咁
但都係要過黎!!
雖然佢對我d植物一d興趣都無
但個度係我屋企. 佢可以隨時走入黎的嗎?????

不過亦因為佢行左入黎. 所以發現了眼仔
我亦唔介意佢發現
因為我無做任何特別措施去收埋
大大方方找個最佳位置去放

但真係好唔明. 點解要裝我個天台?? 點解要入我天台???
回復

mimichui 發表於 2009-10-11 19:18:36 |顯示全部樓層
好同情你, 有個癲鄰居真係好慘, 我都遇唔少,最擔心 d 狗狗
不過你先要攪清楚個天台係唔係入契, 如果唔係入契, 你所有 " 証據 " 都無用.
我之前買樓專搵村屋, 新式舊式都睇唔少, 其中有間地下連花園, 樓上都係另外門口上, 個經紀話入契花園仲連 1/3 個入契天台, 好似好吸引, 但住地下都可以走上天台, 樓上都唔會高興啦, 到時又可以發生不愉快事情......
嗰時先知唔係頂樓一定連天台囉, 天台可以係公共地方,之後搵樓睇得好小心
其實做人最緊要開心, 住得咁唔開心, 唔使錢就話同佢鬥啫, 搬唔係因為怕佢, 係為自己好
我好慶幸自己搵到依家呢間屋, 上天台條樓梯喺自己間屋入面, 而呢條村都好少原居民, 多數都係買同租, 最緊要個個都好  nice
祝你早日搵到安樂窩
回復

Kiann 發表於 2009-10-12 14:00:08 |顯示全部樓層
好同情你, 有個癲鄰居真係好慘, 我都遇唔少,最擔心 d 狗狗
不過你先要攪清楚個天台係唔係入契, 如果唔係入契, 你所有 " 証據 " 都無用.
我之前買樓專搵村屋, 新式舊式都睇唔少, 其中有間地下連花園, 樓上都係另外門 ...
mimichui 發表於 2009-10-11 19:18

又學到野,我都係第一次知道原來有d屋買地下會有1/3個天台.好有用的資料.多謝您.

我在想,會否間村屋最開始時是三兄弟夾錢起,又或者是地下的一戶出資較多,所以屋契註明享有1/3天台呢?自己兄弟共享,應該唔會有問題,只是後期陸續各自賣出單位,就給新業主帶來困擾了.

以後真係要睇清楚d張契,也有可能地下花園與1/F及2/F共享哦!
回復

coacoa 發表於 2009-10-16 04:36:09 |顯示全部樓層
呢d真係唔知呢!!!
不過呢排好靜
除左佢兩老每日都會去裝下我2個 foam boxes 之外都無特別

而家佢地連衫都唔敢long係走廊```
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-16 09:16:00 |顯示全部樓層
呢d真係唔知呢!!!
不過呢排好靜
除左佢兩老每日都會去裝下我2個 foam boxes 之外都無特別

coacoa 發表於 2009-10-16 04:36

佢地似乎真係欺善怕惡,加埋你有道理,希望佢地以後唔再攪你~
回復

Ulrica 發表於 2009-10-16 13:56:19 |顯示全部樓層
呢d真係唔知呢!!!
不過呢排好靜

coacoa 發表於 2009-10-16 04:36

驚你整返佢地轉頭啦! 睇死呢d人得個惡字.
回復