鄰居撒鹽落天台農作物

作者: coacoa 發表于 2009-9-24 02:49:28
10527 114
coacoa 發表於 2009-9-24 10:39:16 |顯示全部樓層
下次你要冷靜d,同police話,d泥係你的,但你回到家就發現俾人將泥擺晒出來,仲放晒鹽,你都好傷唔知點好,仲發現有人偷入你屋攪你d野,最好所有野都落晒警個薄度,有證有據.
唉~ 你太好人喇,對住d惡人, ...
jellyfishy 發表於 2009-9-24 10:34

佢無入屋偷d乜既. 因為天台係open area> 只係佢自己有間屋 lor
好鍾意行過黎我個邊唔知做乜

我都唔lum住同佢有乜仇口. 我唔放d狗出黎佢就打唔到
但d瓜一定係種個度. 唔可以放入屋.
下下嘈 自己都唔開心
成日都想多一事不如少一事
最衰我屋企無個師奶.....唔係應該好好多  ><
回復

coacoa 發表於 2009-9-24 10:47:30 |顯示全部樓層
多謝大家關心 n 意見喲
卑差人叔叔 問完之後訓唔著
個心好唔舒服
如果早d裝 cam 可能唔會有事....
好唔開心.

趁未番工 要上床睡一睡先.
再感謝各位.

人情冷暖 !!!!!!!!!!!!
回復

擔泥 發表於 2009-9-24 10:55:21 |顯示全部樓層
佢間天台屋係犯法的,不如你試下嚇佢話如果佢再咁落去就去信地政署舉報及要求署方立即行動。佢咁喜歡留喺間天台屋可能會有點怕。
其實佢買你租,照計佢應該怕你多d。因為大不了你可以搬但佢唔可以。
回復

juju0268 發表於 2009-9-24 11:00:28 |顯示全部樓層
點解尼個世界有咁多令人頭痕既鄰居架?
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-24 11:10:28 |顯示全部樓層
佢間天台屋係犯法的,不如你試下嚇佢話如果佢再咁落去就去信地政署舉報及要求署方立即行動。佢咁喜歡留喺間天台屋可能會有點怕。
其實佢買你租,照計佢應該怕你多d。因為大不了你可以搬但佢唔可以。 ...
擔泥 發表於 2009-9-24 10:55

係喎,你咪俾佢知你報串,應該係向屋宇署報串?

補充一句,水母唔係 c 9~ 我就係俾人蝦得多,所以迫住學下扮惡~
回復

擔泥 發表於 2009-9-24 11:12:15 |顯示全部樓層
又其實大家有沒有俾個機會大家平心靜氣傾過?
可能,換個角度佢又覺得你有問題。

有時真係要軟硬兼施。
回復

avery 發表於 2009-9-24 11:12:18 |顯示全部樓層
係喎,你咪俾佢知你報串,應該係向屋宇署報串?
jellyfishy 發表於 2009-9-24 11:10

Exactly YES ~
回復

擔泥 發表於 2009-9-24 11:20:51 |顯示全部樓層
...... 應該係向屋宇署報串?
jellyfishy 發表於 2009-9-24 11:10

如果村屋(非一般樓宇)天台屋問題應該係地政署管而非屋宇署。因為天台屋違反地契。但如果你覺得間天台屋影響建築物安全你亦可向屋宇署求助。當然如果有即時危險就梗係打999啦!
回復

claudiatang 發表於 2009-9-24 11:27:11 |顯示全部樓層
住村屋就是有這種麻煩。我家村口都有家原居民。以前移居英國,每年回來我們馬上知道。因為她會搞事。現在回流仲慘。一天到晚在偷窺我們在做什麼。前兩年毒狗。我和鄰居們剷到佢翻轉又翻轉。但仍死性難改。試過將門口的路據為己有。大肆修改。最後讓差人捉還原。活該.....。不要怕他們。有事時潑婦罵街都要了。顧不得形象啦﹗
回復

擔泥 發表於 2009-9-24 11:27:54 |顯示全部樓層
...... 你咪俾佢知你報串......

其實目的都係想嚇佢吧!就算真係搞到佢俾人拆左間天台屋自己都唔會開心。呢個只係手段而唔係目的呢。
回復

孖吉 發表於 2009-9-24 11:31:42 |顯示全部樓層
佢無問準入我屋,已經可以報警拉佢,佢偷入我屋整傷左,咪試下民事索償囉.
嘻~ 香口膠呢d提議當然唔係咁好啦,容易出事.
jellyfishy 發表於 2009-9-24 10:36

唔係 "戶主" 就大哂架!如果個賊入你屋,唔通你可以殺死佢都得咩?
而且文事唔係講絶對的啱同唔啱,而係講雙方要負多少的責任。如果佢話佢唔少心踩過界俾你的釘整傷,咁佢唔小心佢有責任,但係你放置啲釘傷人,你也有部份責任。例如:佢以後失去工作能力損失 $300 萬,佢自己要負責 67% 咁計,你都要賠 33% 即係 $100 萬 俾佢。
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-24 11:36:27 |顯示全部樓層
唔係 "戶主" 就大哂架!如果個賊入你屋,唔通你可以殺死佢都得咩?
而且文事唔係講絶對的啱同唔啱,而係講雙方要負多少的責任。如果佢話佢唔少心踩過界俾你的釘整傷,咁佢唔小心佢有責任,但係你放置啲釘傷人,你 ...
marcuslee 發表於 2009-9-24 11:31

我家下直頭當佢係小偷入我屋呀! 小偷入屋,佢自己失足跌落街唔通仲要我賠?! 
你個假設有問題,我放釘係自己屋企,我都可以話我唔小心放左响度,無主動傷人;好似我係屋企跌爛玻璃無掃一樣,跟住小偷入屋佢自己傷到自己,我都唔洗賠俾佢.
回復

孖吉 發表於 2009-9-24 12:09:23 |顯示全部樓層
我家下直頭當佢係小偷入我屋呀! 小偷入屋,佢自己失足跌落街唔通仲要我賠?! 
你個假設有問題,我放釘係自己屋企,我都可以話我唔小心放左响度,無主動傷人;好似我係屋企跌爛玻璃無掃一樣,跟住小偷入屋佢自 ...
jellyfishy 發表於 2009-9-24 11:36

我個 例子 係針對你講 "放大頭釘係個boundary 位" 個 CASE 黎答,只係想說明唔好以為自己係 "戶主" 便可以做乜都得。

另外,你講果 D 太似電視情節喇,唔想批評。你要考慮的是:只有警察才被授權使用 "適當" 武力捉賊,佢地用多於需要的武力都要負責,而巿民則不能使用武力,如果唔係隨時要上身,好以 coacoa 天台呢 D 在警察眼中可能只係 "糾紛",未必會爭你架!但係如果佢受傷,呢個係事實,你要甩身真係難好多架!
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-24 12:24:39 |顯示全部樓層
我個 例子 係針對你講 "放大頭釘係個boundary 位" 個 CASE 黎答,只係想說明唔好以為自己係 "戶主" 便可以做乜都得。

另外,你講果 D 太似電視情節喇,唔想批評。你要考慮的是:只有警察才被授權使用 "適當" 武力 ...
marcuslee 發表於 2009-9-24 12:09

話到尾我地都唔知樓主個實際環境係點,好難定斷放釘傷到人呢個行為責任誰屬.
我都剛問左我個律師朋友,佢都話要睇實際情況,如果係正boundary line 放釘,當然有得拗;但係自己個邊放釘,而又有明顯界線分隔(如已放置告示,警告行人勿進入私人範圍, 或有欄柵圍開,etc)的話,一般情況下責任不在屋主.

所以你無錯,我都未必錯,要睇實際環境和動機.
回復

avery 發表於 2009-9-24 12:26:58 |顯示全部樓層
話到尾我地都唔知樓主個實際環境係點,好難定斷放釘傷到人呢個行為責任誰屬.
我都剛問左我個律師朋友,佢都話要睇實際情況,如果係正boundary line 放釘,當然有得拗;但係自己個邊放釘,而又有明顯界線分隔(如 ...
jellyfishy 發表於 2009-9-24 12:24

但你而家揚左喎 ....
回復

Ulrica 發表於 2009-9-24 12:33:41 |顯示全部樓層
除左裝眼仔之外, 我都會去報串佢間天台屋問題, 之後一樣在佢地曬晾的外衣內衣都會灑鹽, 天台個d灑唔到就灑樓梯個d. 但只能做一次, 你識整眼仔, 可能佢都識整.
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-24 12:35:53 |顯示全部樓層
但你而家揚左喎 ....
avery 發表於 2009-9-24 12:26

我都唔係住個度~
而且樓主都無咁做.
如果呢度真係旺度樓主個對頭都來, 咁就真係可喜可賀喇~
回復

擔泥 發表於 2009-9-24 13:19:43 |顯示全部樓層
......之後一樣在佢地曬晾的外衣內衣都會灑鹽, 天台個d灑唔到就灑樓梯個d. 但只能做一次......
Ulrica 發表於 2009-9-24 12:33

我覺得這樣做不太恰當,可能我老套,始終認為"己所不欲,勿施於人"。做這傷人不利己的事,心裡不會平安吧!而這種有仇報仇的心態,只會讓你的生活變得更加黑暗。要當心!做那麼多無非都是讓生活快樂吧!
回復

孖吉 發表於 2009-9-24 13:20:33 |顯示全部樓層
除左裝眼仔之外, 我都會去報串佢間天台屋問題, 之後一樣在佢地曬晾的外衣內衣都會灑鹽, 天台個d灑唔到就灑樓梯個d. 但只能做一次, 你識整眼仔, 可能佢都識整. ...
Ulrica 發表於 2009-9-24 12:33

嗱~ 我玩下玩架咋,平衡一吓心理架咋,唔好做呀 .....

我會洒 囉~  add4icon
回復

孖吉 發表於 2009-9-24 13:25:21 |顯示全部樓層
我覺得這樣做不太恰當,可能我老套,始終認為"己所不欲,勿施於人"。做這傷人不利己的事,心裡不會平安吧!而這種有仇報仇的心態,只會讓你的生活變得更加黑暗。要當心!做那麼多無非都是讓生活快樂吧! ...
擔泥 發表於 2009-9-24 13:19

同意,真實好多糾紛都係分唔開邊個絶對啱,邊個錯哂o既 ..... 我地通常只可以分 處理得好d 同埋 處理得冇咁好 o既啫~
回復