鄰居撒鹽落天台農作物

作者: coacoa 發表于 2009-9-24 02:49:28
10528 114
Kiann 發表於 2009-9-24 13:35:25 |顯示全部樓層
我都係住孖屋,真係好煩,就算唔係共用樓梯,個天台只是一牆之隔,人地都可以撩事鬥非.
我有一次忘記將裝有乾水苔的小花盆收好,半夜吹左落隔離屋,個女主人第二日就鬧到七彩,我己經一連說了三次sorry,佢都係要不停咁鬧.話d水苔整污糟佢天台,又話影晒相,會報警,又話個花盆跌落黎會整死佢隻狗,可以告我"蓄意殺害小動物的罪名"(您睇佢幾誇張,但佢地又將間狗屋放係西斜位,可以想像係幾有愛心),又話自己係原居民,叫我落樓下搵村長,我莫明其妙,咁少事都搵村長,仲有佢地又唔係姓嗰條村的村民姓,我後來先知原來佢地係十萬百千里以外一條村的原居民,嗰個女戶主仲用粗口鬧我亞媽.d人幾冇品,我媽咪話"睇你個樣應該讀過下書,好有教養,點解會用粗口鬧人?"個男人就話我亞媽鬧佢地冇教養,d人就係鐘意扭曲事實.我決定買村屋前,都上網睇過資料,話佢地原村的原居民都幾煩幾霸道,果然係名不虛傳囉.
對於呢d人,我只能理解現今香港人壓力太大,佢地的行為係病態,如果佢地係原居民,點解唔住自己本村,要走去十萬百千里外人地條村買樓居住,好明顯就係佢地係本村已經同人鬧到臭晒,無法住在自己的原村.對於d有病的人,我們只能體諒佢囉!
不過,植物都有生命,他們在您的植物上灑鹽,手法真是很鄙劣,但人在做,天在看,您不用介懷,老天爺一定會幫您處理他們,您不一定會即時見到他們受到懲罰,但這一天一定會出現,縱然到時或者您已經搬家,但又有乜所謂呢?最重要是他們最終都受到上天的懲罰.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-24 13:39:42 |顯示全部樓層
我就會電話不離身,熟習錄影功能,萬一再遇到佢又發神經,有理冇理開機錄左先,總之要同佢有對話就錄!唔一定要個 cam 隊到正佢個頭錄住佢,但萬一佢講 d 有威脅性嘅說話,或者有小動作,錄低左對你會有 d 保障,或者都阻到佢唔再亂黎!
回復

irishuen 發表於 2009-9-24 13:57:10 |顯示全部樓層
乜你個鄰居咁衰既~
如果佢夠膽打我隻狗, 我真係同佢死過!

下次唔好拉住隻狗, 等佢向鄰居吠多幾野, 佢拎野打既話就同佢講,  "你拎野我驚捉唔住隻狗, 佢一陣咬到你, 我好難幫到你喎"

佢放野入你天台到, 你叫佢拎返走, 唔拎既話就掉左佢/報失, 最好用野錄底佢證明你同佢講過, 總之有乜事, 都拎野出黎錄, 影底相, 影埋鄰居個樣, 有晒證據, 唔洗驚喎~
(好似捉姦咁....)

有次我鄰居俾人淋野(透明水)入晒屋既, 佢走黎問我地係唔係我地淋~
仲叫我地隻狗唔好係度柯尿~佢都痴鬼線~我都唔會係門口放狗既
又話報警, 咪報囉~我驚你咬我食咩~

對於鄰居千祺唔好客氣~如果唔係佢地會得寸進尺
回復

擔泥 發表於 2009-9-24 14:13:12 |顯示全部樓層
我相信養寵物,特別係養狗,好多時都會成為和鄰居不和的因素。我本身曾經養過狗,亦明白很多時狗狗對其他不喜歡(甚至怕)狗的人所帶來的影響。因此我覺得養狗的要先做好自身來避免不滿甚或衝突。要保護心愛狗狗,就千萬不要把它成為他人所惡或害怕的東西。
回復

黑仔天 發表於 2009-9-24 17:01:30 |顯示全部樓層

呢個case我以前同人合租種天台起花架時~試過
好彩果時係玩d唔太貴既野...你呢次係鹽...我以前係打草水=.=
果時仲細..真係激到啤一聲...後期係天台加圍欄...佢就係度玩屎....
拎晒d垃圾上天台...攪到烏煙障氣.又多蟲....
係呢個時候...我地拆左花架...因為仲有三個月左右就約滿...
我地就玩野..去地政投訴佢天台屋..再去食環投訴佢既垃圾造成環境衛生
個幾月後..最終..佢要拆屋..食環睇左幾次都唔改要佢賠錢...
我同我個fd不知幾咁心涼...
呢d野..佢唔衰先..就唔會有呢d問題...呢d叫抵_死!

仲有呀..佢打你d狗..即時拍低...死都要報紙話佢虐畜...另外
如果你隻狗係買既..又有留起張單...可以話佢意圖或破壞他人財物不果...
釘唔釘得入..都有排佢受!
(不過呢一招...你要拍到係佢攻擊你隻狗先..唔係你隻狗攻勢佢..如果唔係小心佢反告你
如果你隻狗狗有接受過服從命令訓練.有埋合格證,同埋可以證明到唔係有攻擊性傾向去攻勢你鄰居.咁佢就死硬!!)
回復

coacoa 發表於 2009-9-24 23:49:41 |顯示全部樓層
原居民...我隔離屋今日就係咁樣話自己 !!!!!
我bf 係天台同佢嘈起上黎```我即刻帶左相機上去拍video
佢想打我. 推我落樓梯. 不過佢老婆阻止佢.

不過睇得出佢地係無文化既人
但我有個懷疑
呢件事未必係佢兩公婆做. 因為佢兩個真係激動到不得了
我係度lum. 會唔會係佢d仔女做左. 唔知會咁大獲. 而家報晒警唔敢同屋企人講

我有屋企人做地政 and 相關 部門. 而家問緊d程序.
另外佢係樓梯放左2罐石油氣係度```聽日會去消防投訴.

裝眼仔會照做```
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-24 23:53:40 |顯示全部樓層
啊~你男友為你向人地發火喎~ 你係咪好 sweet 呀?add6icon
回復

coacoa 發表於 2009-9-25 00:12:25 |顯示全部樓層
啊~你男友為你向人地發火喎~ 你係咪好 sweet 呀?add6icon
jellyfishy 發表於 2009-9-24 23:53

佢唔係發火.
係卑人鬧...嘩哈哈.
好彩我上去救佢. 佢唔識鬧交架.

不過投訴天台屋. 石油氣那些反而是家人主動提出的
回復

avery 發表於 2009-9-25 08:37:35 |顯示全部樓層
Keep going ~~~ 加油 ~~~
回復

擔泥 發表於 2009-9-25 09:06:02 |顯示全部樓層
喺咁o既環境同氣氛生活真係辛苦你啦
回復

黑仔天 發表於 2009-9-25 21:05:34 |顯示全部樓層
一句講晒..你租屋都係頂到約滿..佢買屋有前科又落埋薄..
原居民又點...人地見你起屋本薄咁花...想申請重建同埋起屋..
地政同消房都會check得緊d..到時佢仲煩過你
回復

sammy 發表於 2009-9-25 21:39:16 |顯示全部樓層
睇黎佢地係欺善怕惡的人. 對付呢種人, 只能硬不能軟, 而且畀佢地一個shock,  靜靜佈好陣, 等敵方深入, 然後幾路兵一齊殺上, 咁先有震懾力!  如果唔係, 一招招咁出, 打草驚蛇, 你話佢個天台時, 佢可能醒目地收番石油氣罐
回復

coacoa 發表於 2009-9-26 01:36:17 |顯示全部樓層
件事發生以來我未有一晚可以好好訓
晚晚都有d野lum
第一晚激氣訓唔到
第二晚訓落床無耐到佢報警我又無覺好訓
第三晚即係琴晚同佢吵完之後一路好唔安樂
我覺得佢兩老雖然係大大聲. 粗口滿天飛. 無乜文化的粗人 (不是貶他們. 就是這種感覺)
佢地唔似d做小動作既人. 要打都明刀明槍咁.

我成晚係度lum. 如果唔係佢兩老. 咁一定係佢d仔女.
如果係佢d仔女. 咁就慘. 因為佢同d仔女關係都唔係好好. 算係一齊住個種.
但間天台屋就係老豆養老之地. 而且有乜都應該係業主受--我估都係老豆
咁就好慘
我lum呢樣又lum個樣. 眼光光望天光.

唉...投訴的事我家人更緊張. 他們都覺得太過份了.
我唔知點啦.

聽日去買眼仔架啦.
仲會快快手手上去再種過d豆豆.
希望真兇快d出現
我真係唔想冤枉人.
回復

coacoa 發表於 2009-9-26 01:38:59 |顯示全部樓層
喺咁o既環境同氣氛生活真係辛苦你啦
擔泥 發表於 2009-9-25 09:06

我覺得而家呢種精神折磨真係好辛苦
回復

coacoa 發表於 2009-9-26 01:50:48 |顯示全部樓層
其實狗狗既問題 我自己都知
我家有一隻狗狗是有一點問題的
vet也說牠過份緊張, 可以吃藥但會短命d~
3年前領養回來的. 之前被人虐待過.

牠在比較人少的地方一見陌生人會狂吠 (包括屋企. 樓梯. 樓下等)
但在公園. 沙灘等人多地方則無問題
佢會衝埋人到. 跳呀跳. 緊張得滯會"及"到人d手指手背. 但絕唔係用力咬, 基半上係唔痛既
你唔識佢真係會好驚. 但只要你卑1min耐性. 佢就會冷靜下來. 被你抱都仲得.
所以我唔平時都唔會係隔離屋出入時卑個隻狗出黎. 個次出左去真係意外.

我屋企人個時好急咁搬屋. 我地唔知係孖屋.
知個時已經落左訂lu
之前一梯一伙 佢地可以自己跑上跑落 好好多.
回復

coacoa 發表於 2009-9-26 02:07:27 |顯示全部樓層
滅亡前幾天影的. 之後還大了幾個size
南瓜

滅亡了...   ><

還有青瓜+苦瓜都滅亡了...
回復

avery 發表於 2009-9-26 06:33:38 |顯示全部樓層
P  佢個 K ~~~ 可怒也 ~~~

支持你搞佢 ~~
回復

八王爺 發表於 2009-9-26 08:32:29 |顯示全部樓層
租屋啫,慢慢搵過第二度。
唔好訓唔到覺,咁樣自己啲皮膚會好差,精神又唔好。
仲要成日買護膚品,提神食品,傷神又傷身。
回復

miku 發表於 2009-9-26 11:29:09 |顯示全部樓層
我都係住孖屋,真係好煩,就算唔係共用樓梯,個天台只是一牆之隔,人地都可以撩事鬥非.
我有一次忘記將裝有乾水苔的小花盆收好,半夜吹左落隔離屋,個女主人第二日就鬧到七彩,我己經一連說了三次sorry,佢都係要不停咁鬧.話 ...
Kiann 發表於 2009-9-24 13:35

(((不過,植物都有生命,他們在您的植物上灑鹽,手法真是很鄙劣,但人在做,天在看,您不用介懷,老天爺一定會幫您處理他們,您不一定會即時見到他們受到懲罰,但這一天一定會出現,縱然到時或者您已經搬家,但又有乜所謂呢?最重要是他們最終都受到上天的懲罰.)))

呢句好認同呀!~我係果d多一事不如少一事既人, 同人嘈又自己訓唔著果d, 之前都曾經試過咁發生d咁既事, 唔係我想嘈, 道歉晒都無用, 係人地咬住我唔放,  搞到我精神困擾, 仲要報警, 我仲成為以為自己有問題, 足足一年未開心過, 仲好大壓力, 後來, 原來個天真係開眼, 衰人係會比天收, 佢之前用咩方法對人, 最終全部自己受番, 我都釋懷了, 終於解開左心結.

你都唔好成日諗, 休息唔夠好易病ka, 如果果度係租既, 住得唔開心咪滿約再搬, 搵間住得開心d, 雖然搬屋係會洗多左錢, 但起碼唔洗有精神壓力.
回復

sammy 發表於 2009-9-26 11:43:25 |顯示全部樓層
非常同意"植物都有生命", 我當我D花係仔女看待, 佢地生得幾差, 自己幾咁忙都會去照顧佢地, 有病有蟲亦唔會隨便放棄. 佢咁做, 同之前西貢毒狗案的兇徒一樣歹毒
回復