花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 發表于 2009-3-6 19:02:46
93920 1051
yuwaiman 發表於 2009-6-17 09:38:30 |顯示全部樓層
敏敏, 粉紅色大紅花花墟有呀,
(花草之家, 5好介意我post相啊)...
Ahgrey 發表於 2009-6-16 23:57

thank you, 我星期一去昅吓先
回復

fnv234 發表於 2009-6-17 14:33:46 |顯示全部樓層
#389係假酸漿
日本石竹生得好好呀,我上年種嘅都開唔到花
回復

hk88688 發表於 2009-6-17 15:45:59 |顯示全部樓層
花草, 好多花花呀add6icon
你幫我修剪嗰棵好似叫雪花木add4icon, 不過正確嚟講, 係幫雲雲修剪
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 16:06:19 |顯示全部樓層
Fanny,我同格子今次都未盡全力修剪再有機會我地(拖格子落水)會盡剪多dadd4icon
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 16:34:14 |顯示全部樓層
花草,你第一幅係未藍蝴蝶黎架? Billy 俾果棵石竹都有 lum 喇,不過太遲摘心,攪到一 "arm"一"忽"添!
vincentma 發表於 2009-6-16 20:28

vincentma,個棵唔係藍蝴蝶,係六倍利。
棵石竹我冇摘心,但係見佢生到成支竹咁,想剪短佢當摘芯架喇 好彩睇清楚d見到有LUM乍。
你有摘芯咪叻囉!起碼多分枝就會開多d花丫馬
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 16:42:45 |顯示全部樓層
花草, 藍蝴蝶好靚, 收到種子留一份給我可以嗎?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(51).gif
我見到重瓣海棠啦!青出於藍, 比我天台種的靚呀!我的一係晒紅了, 一係近日浸壞了.http://shieh ...
Agnes 發表於 2009-6-16 22:47

Agnes,個棵唔係藍蝴蝶,係六倍利,如果收到種子就留俾你啦!
重瓣海棠我放佢係露台,淨係晨早晒到太陽,冇烈日暴晒、雨淋,真係好d架!
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 16:54:23 |顯示全部樓層
花草, 粉紅大紅花好正呀, 我流緊口水了
yuwaiman 發表於 2009-6-16 23:43

敏敏,尼棵我都好鐘意,唔使流口水,等秋天我試吓扦插,如果成功就俾棵你丫。
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 17:06:44 |顯示全部樓層
花草,389樓第一張好似係中國桔梗, 觀葉個棵係....佛手蓮?
echowong 發表於 2009-6-16 20:56

echowong,唔似係桔梗,同埋我都冇桔梗種子,Billy話係假酸漿,都似係,我有播過尼隻種子。
觀葉個棵係執返黎ge,執個棵係用水栽,後尾我用泥種佢就大得好快,佛手蓮?等我去查吓先add10icon
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 17:11:52 |顯示全部樓層
敏敏, 粉紅色大紅花花墟有呀,
(花草之家, 5好介意我post相啊)...
Ahgrey 發表於 2009-6-16 23:57

Ahgrey,有靚相分亨,梗係唔介意啦!
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 17:16:44 |顯示全部樓層
#389係假酸漿
日本石竹生得好好呀,我上年種嘅都開唔到花
fnv234 發表於 2009-6-17 14:33

Billy,我春播個陣係有假酸漿架!唔該晒
你種石竹ge位置,會唔會唔夠光,所以開唔到花?
回復

Agnes 發表於 2009-6-17 17:43:31 |顯示全部樓層
Agnes,個棵唔係藍蝴蝶,係六倍利,如果收到種子就留俾你啦!
重瓣海棠我放佢係露台,淨係晨早晒到太陽,冇烈日暴晒、雨淋,真係好d架!
花草之家 發表於 2009-6-17 16:42

六倍利, 個名好好意頭呀!希望花草做乜都有六倍利.
回復

格子 發表於 2009-6-17 18:07:20 |顯示全部樓層
Fanny,我同格子今次都未盡全力修剪再有機會我地(拖格子落水)會盡剪多dadd4icon
花草之家 發表於 2009-6-17 16:06

加多一句: 由於當時落大雨關係, 所以未盡全力
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-17 18:33:21 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2009-6-17 16:06

唔該下次預埋我呀
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 18:44:51 |顯示全部樓層
唔該下次預埋我呀
yuwaiman 發表於 2009-6-17 18:33

好呀!人多好辦事
回復

花草之家 發表於 2009-6-17 18:47:45 |顯示全部樓層
六倍利, 個名好好意頭呀!希望花草做乜都有六倍利.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif
Agnes 發表於 2009-6-17 17:43

望就咁望啦
回復

vincentma 發表於 2009-6-17 20:04:32 |顯示全部樓層
唔該下次預埋我呀
yuwaiman 發表於 2009-6-17 18:33
唔好漏左我呀!
回復

hk88688 發表於 2009-6-18 04:14:19 |顯示全部樓層
等我落閘放9先, 你哋要問過啲99先啊, 佢哋係護花使者add4icon
回復

vincentma 發表於 2009-6-18 08:47:20 |顯示全部樓層
vincentma,個棵唔係藍蝴蝶,係六倍利。
棵石竹我冇摘心,但係見佢生到成支竹咁,想剪短佢當摘芯架喇 好彩睇清楚d見到有LUM乍。
你有摘芯咪叻囉!起碼多分枝就會開多d花丫馬 ...
花草之家 發表於 2009-6-17 16:34
啊!原來叫六倍利,成日聽到呢個名!又試過種,但發唔到芽!
回復

hk88688 發表於 2009-6-18 10:57:10 |顯示全部樓層
Vincent媽, 六倍利我仲有種子, 洗唔洗拎俾你?
我見佢都幾易發芽, 不過啲苗啱啱出世時好細棵, 要小心呵護, 就嚟可以秋播喇add14icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-18 11:20:50 |顯示全部樓層
等我落閘放9先, 你哋要問過啲99先啊, 佢哋係護花使者add4icon
hk88688 發表於 2009-6-18 04:14

放狗呢招對我冇效架
回復