花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 發表于 2009-3-6 19:02:46
93922 1051
花草之家 發表於 2009-7-16 16:35:44 |顯示全部樓層

Newbie分享ge矮牛,好靚!
009 272.jpg 009 233.jpg
百日草
009 250.jpg 009 251.jpg 009 280.jpg

彩星花
009 281.jpg
垂花長春
009 253.jpg
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-16 16:47:29 |顯示全部樓層
我d矮牛一早升天了, 秋天先可以再播
回復

花草之家 發表於 2009-7-16 16:50:46 |顯示全部樓層

夏天最佳花卉(我話ge )

茉莉花

009 240.jpg

紫薇

009 268.jpg 009 270.jpg 009 308.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-7-16 16:55:32 |顯示全部樓層
我d矮牛一早升天了, 秋天先可以再播
yuwaiman 發表於 2009-7-16 16:47

我放矮牛係露台,唔知係咪冇咁晒會好d呢!
回復

花草之家 發表於 2009-7-16 17:04:27 |顯示全部樓層
鐵線蓮Proteus同埋Ernest Markham,第二次鬨開花喇!不過d花就細朵d。

Proteus
009 210.jpg
009 236.jpg

Ernest Markham

009 237.jpg

009 255.jpg
回復

vivi2009 發表於 2009-7-16 21:36:08 |顯示全部樓層
lee 度禁多靚花 睇咗一個鐘有多 路過都好唔得閒[img]http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/penguin/penguin%20(33).gif[img] 你好有心機照顧D靚女
回復

vincentma 發表於 2009-7-16 21:50:46 |顯示全部樓層
花草,你 D 矮牛咁靚既,我仲以為過唔到夏天,所以唔敢種添!茱莉真係夏天至正既花,不過我唔會俾佢係樹上開花,一有 lum就剪落黎插係屋企,茱莉而家就係我前面,一路打字一路享受清香撲鼻既茱莉花香!
回復

花草之家 發表於 2009-7-17 12:14:05 |顯示全部樓層
lee 度禁多靚花http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/penguin/penguin%20(52).gif 睇咗一個鐘有多 路過都好唔得閒http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/penguin/penguin%20(33).gif 你好有心機照顧D靚女http://s ...
vivi2009 發表於 2009-7-16 21:36

vivi,路過都停留左個幾鐘賞花,多謝欣賞
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-17 12:15:04 |顯示全部樓層
花草, 花靚不特止, 連相框嘅士多啤梨都好吸引啊add6icon
回復

格子 發表於 2009-7-17 12:15:15 |顯示全部樓層
又到龍眼、芒果、黄皮、楊桃成熟ge時候,即係好多小偷出現喇!
過去1個月之內俾我發現左4次有人想偷摘我d生果(其中一個住係我樓上高層單位),但係好多偷左我都唔知
第一次見到樓上ge住户企左係棵黃皮樹度(種果樹g ...
花草之家 發表於 2009-7-16 16:15

花草, 我提早去你度報到, 我都要去摘
回復

格子 發表於 2009-7-17 12:19:54 |顯示全部樓層
我最鐘意食龍眼, 仲要係本地出產既
回復

花草之家 發表於 2009-7-17 12:25:37 |顯示全部樓層
花草,你 D 矮牛咁靚既,我仲以為過唔到夏天,所以唔敢種添!茱莉真係夏天至正既花,不過我唔會俾佢係樹上開花,一有 lum就剪落黎插係屋企,茱莉而家就係我前面,一路打字 ...
vincentma 發表於 2009-7-16 21:50

vincentma,我都估唔到矮牛唔怕熱,不過我就放佢係露台,上午晒3小時太陽。

我都有剪茉莉花返入屋架!不過佢咁大棵,唔使剪晒,留返d花係樹上,等個花園都香噴噴丫馬add4icon
回復

vincentma 發表於 2009-7-17 13:42:28 |顯示全部樓層
花草,你盆茱莉種左幾多年呀?好大棵!我種左一年,D 花剛剛夠我每日剪左黎插係屋內!我都希望種大佢!
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 11:02:02 |顯示全部樓層
花草, 我提早去你度報到, 我都要去摘
格子 發表於 2009-7-17 12:15

咁我要去買定d龍眼、黄皮掛上樹先 7f706a0d116ec827bf.gif 我d巳經食晒喇 9fdf90590bca875481.gif
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 11:14:45 |顯示全部樓層
花草,你盆茱莉種左幾多年呀?好大棵!我種左一年,D 花剛剛夠我每日剪左黎插係屋內!我都希望種大佢!
vincentma 發表於 2009-7-17 13:42

vincentma,尼棵又係上業主ge(可能有3-5年),又係種左係樹下冇太陽晒到ge位置,唔死都算好彩 舊年將佢挖出黎用盆種,好勤力咁摘心,今年終於開好多花俾我睇add4icon
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 11:24:04 |顯示全部樓層

用低B班相機影ge日偏蝕。

2009-07-22 014.jpg

2009-07-22 016.jpg
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-22 11:51:44 |顯示全部樓層
多謝花草, 仲諗要要一陣睇電視先有得睇呀
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 11:57:16 |顯示全部樓層
敏敏,唔使客氣啦!唔好笑我影得差呀
回復

Agnes 發表於 2009-7-22 14:01:38 |顯示全部樓層
咁我要去買定d龍眼、黄皮掛上樹先138938我d巳經食晒喇138936
花草之家 發表於 2009-7-22 11:02

上年咁嘅時候你 d 龍眼多到引人犯罪 wor, 花草, 你唔使呃我哋啦!
回復

亞實 發表於 2009-7-22 14:06:47 |顯示全部樓層
夏天最佳花卉(我話ge )

茉莉花

紫薇

花草之家 發表於 2009-7-16 16:50

我好鍾意紫薇
回復