花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 發表于 2009-3-6 19:02:46
93956 1051
花草之家 發表於 2009-6-4 16:16:32 |顯示全部樓層
俾個戰場睇下更生動
格子 發表於 2009-6-4 11:30

狂風暴雨,部相機o岩o岩至整好,容乜易壯烈犧牲架add7icon 個戰場就冇得睇喇!劫後餘生就有ge
09 782.jpg
雲雲ge朱朱,個盆打爛左,d葉斷成咁,臨時安置。
09 783.jpg
格子ge朱朱,好彩用膠盆種,不過都跌到露根同埋斷葉。
09 785.jpg
威尼斯狂歡節牽牛花本來爬晒係竹棚,依家就得返咁多。
09 779.jpg
黑眼蘇珊就好d,佢生滿尼個花架先至比佢爬上竹棚,都冇咁傷。
09 780.jpg
尼個棚散得唔係好嚴重,尋日即刻雨中維修,比玫瑰擋雨。
09 781.jpg
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-4 16:27:45 |顯示全部樓層
趁住呢2日好天, 要快d搞返掂佢呀
香港噚晚半夜又黃雨又紅雨呀, 你要唸唸計睇吓要點捱過風季, 好似話今年都會多風架
回復

格子 發表於 2009-6-4 16:47:07 |顯示全部樓層
你D蘇珊都仲係咁靚, 我嗰棵好耐之前已經俾風吹死咗啦
回復

格子 發表於 2009-6-4 16:54:00 |顯示全部樓層
香港噚晚半夜又黃雨又紅雨呀, 你要唸唸計睇吓要點捱過風季, 好似話今年都會多風架
yuwaiman 發表於 2009-6-4 16:27

噚晚有落大雨呀? 我一D都唔知, 今朝起身已見到太陽 上天台又好似無事發生, 係花盆底多咗D水
回復

花草之家 發表於 2009-6-4 17:10:07 |顯示全部樓層
你D蘇珊都仲係咁靚, 我嗰棵好耐之前已經俾風吹死咗啦
格子 發表於 2009-6-4 16:47

黑眼蘇珊起初都好弱,以為c得,唔知佢點解特然發力,生玔baba聲。
你有留種子嫁,再播種咪得囉!
回復

花草之家 發表於 2009-6-4 17:12:15 |顯示全部樓層
yuwaiman 發表於 2009-6-4 16:27

真係要諗吓點安置至得。
回復

雲雲 發表於 2009-6-4 18:32:13 |顯示全部樓層
花草先生要加班了,敏敏說得對,棚架要做加固工程。
花草們很頑強的,不用太擔憂,注意家居安全為上。
我家幾天都落得天昏地暗,勒杜鵑滿地都係,繡球花就台不起頭了。

花草你的牛牛,努力地向上爬。

快開花了。
回復

花草之家 發表於 2009-6-4 19:09:05 |顯示全部樓層
雲雲,你D落比雨係咁淋都咁靚GE,我D牽牛花D葉比蟲咬到好肉酸。
個竹棚頂唔住咁大風架!唯有大風個陣個棚就走鬼,D植物就留係原位。
回復

vincentma 發表於 2009-6-4 19:42:56 |顯示全部樓層
噚晚有落大雨呀? 我一D都唔知, 今朝起身已見到太陽 上天台又好似無事發生, 係花盆底多咗D水
格子 發表於 2009-6-4 16:54
我都係 "訓"到隻死豬咁,乜都唔知呀!
回復

雲雲 發表於 2009-6-4 19:43:26 |顯示全部樓層
雲雲,你D落比雨係咁淋都咁靚GE,我D牽牛花D葉比蟲咬到好肉酸。
個竹棚頂唔住咁大風架!唯有大風個陣個棚就走鬼,D植物就留係原位。
花草之家 發表於 2009-6-4 19:09

因為落雨,想落藥都唔得,比較麻煩,理解, 理解。
如果個棚有燈泡仲似走鬼。
回復

vincentma 發表於 2009-6-4 20:11:29 |顯示全部樓層
狂風暴雨,部相機o岩o岩至整好,容乜易壯烈犧牲架add7icon 個戰場就冇得睇喇!劫後餘生就有ge
雲雲ge朱朱,個盆打爛左,d葉斷成咁,臨時安置。
格子ge朱朱,好彩用膠盆種,不過都跌到露根同埋斷葉 ...
花草之家 發表於 2009-6-4 16:16

都唔係好差喎!
回復

vincentma 發表於 2009-6-4 20:16:27 |顯示全部樓層
花草先生要加班了,敏敏說得對,棚架要做加固工程。
花草們很頑強的,不用太擔憂,注意家居安全為上。
我家幾天都落得天昏地暗,勒杜鵑滿地都係,繡球花就台不起頭了。
http://lh4.ggpht.com/_kYI66B-UM4o/SieafPj ...
雲雲 發表於 2009-6-4 18:32
雲雲,繡球花好靚呀!仲有排開呀!不過,背景仲有味道,雲南真係好地方!
回復

雲雲 發表於 2009-6-4 20:20:29 |顯示全部樓層
雲雲,繡球花好靚呀!仲有排開呀!不過,背景仲有味道,雲南真係好地方!
vincentma 發表於 2009-6-4 20:16

謝謝Vincentma, 有香土味~
回復

vincentma 發表於 2009-6-4 20:40:03 |顯示全部樓層
原始香土味好難得呀!
回復

Agnes 發表於 2009-6-4 21:13:37 |顯示全部樓層
336# 花草之家
謝謝花草, 真係好感激, 仍有希望 keep 住一款小玲, 我現在心情好 d 了.
回復

花草之家 發表於 2009-6-5 10:23:02 |顯示全部樓層
都唔係好差喎!
vincentma 發表於 2009-6-4 20:11

因為係及時搶救先至係咁,如果我唔係屋企,咁傷亡就會好嚴重,由其是係露台d植物,包括小玲在內肯定會全軍覆沒。
尋日睇報紙先至知,個陣狂風係東莞市內ge一排花檔都比佢掃低。
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-5 12:12:13 |顯示全部樓層
而家d天氣真係越嚟越怪呀, d風有時仲勁過8號波
回復

花草之家 發表於 2009-6-5 18:58:57 |顯示全部樓層
而家d天氣真係越嚟越怪呀, d風有時仲勁過8號波
yuwaiman 發表於 2009-6-5 12:12

係呀!真係好得人驚。
回復

花草之家 發表於 2009-6-8 10:59:07 |顯示全部樓層

今年春播都有d成功開花,不過有3個品種共廿幾棵証實係野花,巳經做左堆肥。另外有3個品種唔知係乜野花,請问有冇人知佢地叫乜野名?
尼棵d葉好大塊,下過唔知係乜名。
09 793.jpg

尼棵唔知係咪好好味?蟲蟲好鐘意食佢d葉。  唔知乜名。
09 794.jpg

唔知乜名。
09 814.jpg

09 815.jpg

09 820.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-6-8 11:06:43 |顯示全部樓層
播種成功ge六倍利、滿天星。

六倍利
09 819.jpg

滿天星

09 810.jpg

09 808.jpg
回復