花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 發表于 2009-3-6 19:02:46
93964 1051
花草之家 發表於 2009-6-3 13:24:47 |顯示全部樓層
306# 花草之家
見到亞婆摘花花, 我記起你 d 龍眼呀, 小心, 小心.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif
Agnes 發表於 2009-6-2 21:04

如果佢舊年巳經係尼度住,應該有份偷龍眼(佢咁貪心),今年留意吓佢先。
回復

vincentma 發表於 2009-6-3 13:36:54 |顯示全部樓層
317# 花草之家
見到D雞蛋花令我諗起D好笑既, 之前我同d fd去有機農場參觀, 路上都有雞蛋花,
其中一個小朋友(5歲)知道係雞蛋花之後就問:"雞蛋花係咪用黎做雞蛋仔架??" ...
RIO 發表於 2009-6-3 13:17
童言無忌,仲好有創意添!
回復

RIO 發表於 2009-6-3 15:18:22 |顯示全部樓層
322# vincentma
係啊.都幾搞笑, 我仔都成日問我酢醬草係咪可以攞黎整酢醬面~
回復

pauline 發表於 2009-6-3 16:14:04 |顯示全部樓層
花草, 我的小玲同你的生長得一樣.
回復

花草之家 發表於 2009-6-3 18:40:51 |顯示全部樓層
好大風呀!狂風掃花園呀
5點幾特然間個天黑晒,跟住就好大風,"拿拿聲"將露台d植物搬返埋d,不過都有2盆搬唔切,吹左落花園,諗住停左雨至執,點知特然聽到"兵兵砰砰",即刻出花園睇睇,一睇  2個竹棚吹左去後院,散左,棚下面ge植物,"訓低"晒 太陽傘連抬"訓低",抬面ge植物跌晒落地,盆爛得ge都爛晒,植物折斷晒!真係暈得一陣陣 兩公婆即刻出去搶救植物,實在太大雨,唯有將d植物執埋一邊先,搬完都巳經全身濕晒。
回復

花草之家 發表於 2009-6-3 18:54:21 |顯示全部樓層
317# 花草之家
見到D雞蛋花令我諗起D好笑既, 之前我同d fd去有機農場參觀, 路上都有雞蛋花,
其中一個小朋友(5歲)知道係雞蛋花之後就問:"雞蛋花係咪用黎做雞蛋仔架??" ...
RIO 發表於 2009-6-3 13:17

小朋友真係好可愛,佢地諗到乜野就講乜野,我鐘意呀
回復

花草之家 發表於 2009-6-3 18:56:57 |顯示全部樓層
花草, 我的小玲同你的生長得一樣.
pauline 發表於 2009-6-3 16:14

回復

Agnes 發表於 2009-6-3 20:57:29 |顯示全部樓層
327# 花草之家

我的小鈴已全軍覆沒了.
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-3 23:34:18 |顯示全部樓層
花草棵重瓣海棠種得好靚, 咁敏敏你嘅又如何呢?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(65).gif
Agnes 發表於 2009-6-2 22:13

早幾日落大雨, dup 到好樣衰, 而家插緊一盆, 不過未知生死呀
以為可以幫佢繼後香燈, 唔知係咪撇雨呢, d葉仔同佢阿媽一樣收場呀
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-3 23:35:50 |顯示全部樓層
花草, 物咁大煲啊, 呢幾日天氣都唔係幾好, 要小心啊
回復

Agnes 發表於 2009-6-4 07:47:38 |顯示全部樓層
早幾日落大雨, dup 到好樣衰, 而家插緊一盆, 不過未知生死呀
yuwaiman 發表於 2009-6-3 23:34

唔使擔心,唔得嘅話下次再拎棵給你。
回復

vincentma 發表於 2009-6-4 08:23:12 |顯示全部樓層
好大風呀!狂風掃花園呀
5點幾特然間個天黑晒,跟住就好大風,"拿拿聲"將露台d植物搬返埋d,不過都有2盆搬唔切,吹左落花園,諗住停左雨至執,點知特然聽到"兵兵砰砰",即刻出花園睇睇,一睇  2個竹棚吹左去後院 ...
花草之家 發表於 2009-6-3 18:40
雨季呢 D 情況真係成日都會發生,手腳慢 D 都傷亡慘重!非常同情!
回復

格子 發表於 2009-6-4 11:26:54 |顯示全部樓層
睇下花草幾挂住我哋, 5點幾打完仗6點幾即刻上來報告.
回復

格子 發表於 2009-6-4 11:30:37 |顯示全部樓層
俾個戰場睇下更生動
回復

雲雲 發表於 2009-6-4 12:04:36 |顯示全部樓層
花草,小心呀! 花草可以種過,天雨路滑,個天"黑麻麻"要小心。
回復

花草之家 發表於 2009-6-4 13:04:21 |顯示全部樓層
327# 花草之家

我的小鈴已全軍覆沒了.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(49).gif
Agnes 發表於 2009-6-3 20:57

Agnes,你仲有d小玲係我尼處寄養緊
回復

muitau 發表於 2009-6-4 15:02:42 |顯示全部樓層
好大風呀!狂風掃花園呀
5點幾特然間個天黑晒,跟住就好大風,"拿拿聲"將露台d植物搬返埋d,不過都有2盆搬唔切,吹左落花園,諗住停左雨至執,點知特然聽到"兵兵砰砰",即刻出花園睇睇,一睇  2個竹棚吹左去後院 ...
花草之家 發表於 2009-6-3 18:40

真係慘呀,出左力都營救唔到
回復

花草之家 發表於 2009-6-4 15:28:49 |顯示全部樓層
花草, 物咁大煲啊, 呢幾日天氣都唔係幾好, 要小心啊
yuwaiman 發表於 2009-6-3 23:35

敏敏,個陣風好厲害,狂吹幾分鐘,就攪成咁 如果我唔係屋企,露台上d植物吹走晒都似)
回復

花草之家 發表於 2009-6-4 15:31:25 |顯示全部樓層
睇下花草幾挂住我哋, 5點幾打完仗6點幾即刻上來報告.
格子 發表於 2009-6-4 11:26

唉!落咁大雨都做唔到d乜野,唯有上黎搵人同情吓囉
回復

花草之家 發表於 2009-6-4 15:38:13 |顯示全部樓層
花草,小心呀! 花草可以種過,天雨路滑,個天"黑麻麻"要小心。
雲雲 發表於 2009-6-4 12:04

雲雲,冇計啦!我最担心鐵線蓮,佢d枝條好易斷架 我會好小心咁行出去架la
回復