花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 發表于 2009-3-6 19:02:46
93763 1051
Agnes 發表於 2009-7-22 14:15:03 |顯示全部樓層
463# 花草之家
我羨慕你有盆大茉莉, 茉莉香氣具懷舊幽情, 我的最愛.
我種不得其法, 始終得細細棵.
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 15:54:54 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(34).gif上年咁嘅時候你 d 龍眼多到引人犯罪 wor, 花草, 你唔使呃我哋啦!
Agnes 發表於 2009-7-22 14:01

Agnes,棵龍眼可能知"結果越多,偷得越多", 今年得舊年ge三成乍add7icon
人地都話掛返d龍眼係樹上面烙 7f706a0d116ec827bf.gif
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 16:10:06 |顯示全部樓層
463# 花草之家
我羨慕你有盆大茉莉, 茉莉香氣具懷舊幽情, 我的最愛.
我種不得其法, 始終得細細棵.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(32).gif
Agnes 發表於 2009-7-22 14:15

Agnes,茉莉花係枝絛末端開花,所以要摘心,有4對葉片就要摘心,咁就會越黎越多分枝囉!有花蕾ge枝條就唔好摘喇!
最好係春天開始摘心,因為係枝絛生長期。
重有要適當施肥
回復

hk88688 發表於 2009-7-22 16:14:54 |顯示全部樓層
果然係花草之家, 好多花草, 全部都好靚靚add6icon
Proteus隻色真係好吸引, 好期待睇春天時佢開重瓣個樣add14icon
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 16:27:20 |顯示全部樓層
果然係花草之家, 好多花草, 全部都好靚靚add6icon
Proteus隻色真係好吸引, 好期待睇春天時佢開重瓣個樣add14icon
hk88688 發表於 2009-7-22 16:14

Fanny,論品種同埋數量,肯定係你最多 2c5e8761160c9b2065.gif

Proteus我都好期待佢開重瓣個樣,不過佢開單瓣我都好鍾意架喇 ab39f2c5cdb3702923.gif
過幾日d花架到喇!有排忙呀
回復

Agnes 發表於 2009-7-22 16:38:09 |顯示全部樓層
Agnes,茉莉花係枝絛末端開花,所以要摘心,有4對葉片就要摘心,咁就會越黎越多分枝囉!有花蕾ge枝條就唔好摘喇!
最好係春天開始摘心,因為係枝絛生長期。
重有要適當施肥 ...
花草之家 發表於 2009-7-22 16:10

謝謝花草提點, 摘心係我嘅弱項, 落唔到手, 而家你講清楚個原則就好做一些了, 不過可能要買番棵有個老樹頭嘅有把握 d, 插呀插的要耐性等.
回復

Agnes 發表於 2009-7-22 16:40:07 |顯示全部樓層
Agnes,棵龍眼可能知"結果越多,偷得越多", 今年得舊年ge三成乍add7icon
人地都話掛返d龍眼係樹上面烙138985
花草之家 發表於 2009-7-22 15:54

植物都好有性呀!
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 16:52:30 |顯示全部樓層
Fanny,論品種同埋數量,肯定係你最多138989

Proteus我都好期待佢開重瓣個樣,不過佢開單瓣我都好鍾意架喇138990
花草之家 發表於 2009-7-22 16:27

Fanny,花架到左喇
回復

花草之家 發表於 2009-7-22 17:09:56 |顯示全部樓層
謝謝花草提點, 摘心係我嘅弱項, 落唔到手, 而家你講清楚個原則就好做一些了, 不過可能要買番棵有個老樹頭嘅有把握 d, 插呀插的要耐性等.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif ...
Agnes 發表於 2009-7-22 16:38

唔使咁客氣喇 我以前都唔捨得摘心架!後尾知道唔摘就唔靚,摘摘吓就惯
由插枝條種起,要俾d耐性等佢長大。。
我尼棵挖出黎個陣,得5條3尺長ge枝條(因為個花王唔識種),種左落盆都要成年先至慢慢進步。。
回復

vincentma 發表於 2009-7-22 20:42:17 |顯示全部樓層
用低B班相機影ge日偏蝕。

花草之家 發表於 2009-7-22 11:24
我係 office 都睇到呀!好攪笑,有同事剛剛影左 X 光有底片,所以個個同事輪住用 X 光底片黎睇,係個手骨中間睇到好似月亮既太陽!
回復

vincentma 發表於 2009-7-22 20:46:28 |顯示全部樓層
Fanny,花架到左喇
花草之家 發表於 2009-7-22 16:52
我果 D 仲未!又漏又錯添!不過唔緊要,都未秋播,等佢地攪反掂先!
回復

calbee_chiu 發表於 2009-7-22 21:31:35 |顯示全部樓層
紫色mix黃色的角堇好似隻butterfly呀~gorgeous!!
回復

hk88688 發表於 2009-7-22 23:24:39 |顯示全部樓層
Fanny,論品種同埋數量,肯定係你最多138989

Proteus我都好期待佢開重瓣個樣,不過佢開單瓣我都好鍾意架喇138990
花草之家 發表於 2009-7-22 16:27

唔係我呀 論品種同數量, 當然係Hazellue最多喇
啲花架收到就好喇, 快啲試用add14icon
回復

花草之家 發表於 2009-7-23 10:02:58 |顯示全部樓層
Fanny,Hazellue係大師級我梗係搵d初级班ge同學仔黎比啦

我今日先至去提貨(走物流)。
依家又要諗吓點樣幫小鐵換大盆因為一架起左d拱形花架,諗住三年都唔換盆架喇add7icon
回復

花草之家 發表於 2009-7-23 10:08:58 |顯示全部樓層
紫色mix黃色的角堇好似隻butterfly呀~gorgeous!!
calbee_chiu 發表於 2009-7-22 21:31

calbee,多謝你咁讚賞佢,紫+黃ge角堇個名叫"果汁冰糕",仲有香味添播
回復

格子 發表於 2009-7-23 10:12:25 |顯示全部樓層
花架終於到咗喇? 花草
回復

花草之家 發表於 2009-7-23 10:17:13 |顯示全部樓層
我果 D 仲未!又漏又錯添!不過唔緊要,都未秋播,等佢地攪反掂先!
vincentma 發表於 2009-7-22 20:46

vincentma,有花友ge暖房4層變左3層,希望我d冇錯漏喇 45899c7ca733944260.gif
回復

格子 發表於 2009-7-23 10:33:10 |顯示全部樓層
我係 office 都睇到呀!好攪笑,有同事剛剛影左 X 光有底片,所以個個同事輪住用 X 光底片黎睇,係個手骨中間睇到好似月亮既太陽!http://img2.3lian.com/img2007/15/24/15正.gif ...
vincentma 發表於 2009-7-22 20:42

去五金鋪借咗個燒焊用既罩睇
回復

花草之家 發表於 2009-7-23 10:58:18 |顯示全部樓層
去五金鋪借咗個燒焊用既罩睇
格子 發表於 2009-7-23 10:33

格子,用罩睇重唔會晒黑塊面添,你好叻呀 4a1a35c66b387ba4cd.gif 我戴太陽眼鏡再加舊ge相底先至可以睇到 原來個太陽移動得好快架
影相就用2張相底代替濾光鏡
回復

花草之家 發表於 2009-7-23 11:00:47 |顯示全部樓層
花架終於到咗喇? 花草
格子 發表於 2009-7-23 10:12

係呀!尋日到左喇!一陣去提貨,好心急呀add10icon
回復