來種植, 有菜食 :-) 好靚的毛豆

作者: Donder 發表于 2009-3-6 18:05:30
36090 324
may.sun 發表於 2009-3-31 13:16:51 |顯示全部樓層
好想學整 +好想食
fianfumy 發表於 2009-3-31 12:53

你都好多絕技la~~
回復

vicky 發表於 2009-3-31 17:40:44 |顯示全部樓層
今天我整了曲奇,中规中矩啦
回復

Donder 發表於 2009-4-1 03:47:35 |顯示全部樓層
好想學整 +好想食
fianfumy 發表於 31/3/2009 12:53

你整野食咁叻, 睇下書, 睇下的材料就點啦, 唔記得話你知, 問浸雞果個是我, 我整左啦, 我配個油爆羌絲, 辣椒絲及莞茜及鼓油的汁, 用來點雞, 好食到爆燈 !      
回復

Donder 發表於 2009-4-1 03:49:05 |顯示全部樓層
今天我整了曲奇,中规中矩啦
vicky 發表於 31/3/2009 17:40

自己整既, 點都好味D 既 !   
回復

vicky 發表於 2009-4-1 10:14:23 |顯示全部樓層
今天打算整豆渣面包,整完豆浆的豆渣吾好浪费呀,吃吾晒先用来堆肥
回復

Donder 發表於 2009-4-2 03:01:00 |顯示全部樓層
今天打算整豆渣面包,整完豆浆的豆渣吾好浪费呀,吃吾晒先用来堆肥
vicky 發表於 1/4/2009 10:14

好物盡其用啵 ! 好似人地渣金筍汁咁, D 渣用來整面飽, 焗蛋糕咁, 你都好叻啵 !    
回復

vicky 發表於 2009-4-2 09:45:24 |顯示全部樓層
都系初学咋~~~`
回復

Donder 發表於 2009-4-9 15:59:40 |顯示全部樓層
又報告下我已分左盆的部分菜菜,
小白菜

大白菜

羅馬生菜

車厘茄

及14-03播種的 Ocimum basilicum 羅勒

另, 再重覆再問, 有無人知點樣發珍珠苦瓜及日本巨峰提子呢 ! ? 我用濕綿花, 發晒毛也發不起, 現在只淨幾粒種子, 要好好珍惜, 如果唔係, 就無得玩啦 ! 唔該, 有無人知 ! ? 幫幫忙 !
回復

farfeifar 發表於 2009-4-9 17:47:56 |顯示全部樓層
88# Donder
照成粒插入泥得架喇~浸乜鬼...
唔發就係d種子本身有問題law!
你d蕃茄唔夠肥呀, 又黃又瘦喇~
要搬大屋呢!
回復

vicky 發表於 2009-4-11 09:46:17 |顯示全部樓層
Donder,你好厉害呀,我D菜成日都吾大,又多虫,吾知几时先有得食
回復

vicky 發表於 2009-4-11 09:46:23 |顯示全部樓層
Donder,你好厉害呀,我D菜成日都吾大,又多虫,吾知几时先有得食
回復

小寶 發表於 2009-4-11 10:21:51 |顯示全部樓層
88# Donder
要搬大屋呢!
farfeifar 發表於 2009-4-9 05:47 PM

同意, 同意~,
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-11 11:18:28 |顯示全部樓層

呢個唔係羅生啵~
回復

nuage 發表於 2009-4-11 11:44:51 |顯示全部樓層
又報告下我已分左盆的部分菜菜,
小白菜

大白菜

羅馬生菜

車厘茄

及14-03播種的 Ocimum basilicum 羅勒

另, 再重覆再問, 有無人知點樣發珍珠苦瓜及日本巨峰提子呢 ! ? 我用 ...
Donder 發表於 2009-4-9 15:59

add3icon 歐洲會唔會無咁多菜蟲?
回復

Donder 發表於 2009-4-11 17:42:59 |顯示全部樓層
88# Donder
要搬大屋呢!
farfeifar 發表於 9/4/2009 17:47

無辨法啦, 室內發芽, 發苗, 淨係咁大既蕃茄苗, 已有成70 幾棵, 重有其他菜菜, 花花苗, 室內暖, 但唔夠陽光, 所以D苗又高, 又黃, 太多苗, 不能再分盆, 無位啦,    戶外仍然太凍, 不能移植住, 要再等多3, 4 個星期才可易出戶外, 到時把蕃茄苗好深, 好深種落地, 可改善長腳的現象, 現在, 唯有佢地再屈就下啦,     
回復

Donder 發表於 2009-4-11 17:54:23 |顯示全部樓層
add3icon 歐洲會唔會無咁多菜蟲?
nuage 發表於 11/4/2009 11:44

唔知啵, 無係HK種過菜, 好難比較, 不過, 我地都有好多好多鼻涕蟲, 成日食晒我的小苗, 又多雀雀, 真是防不勝防, 不過, 我見HK朋友們的菜菜, 我林我呢到是比較小菜蟲了, 不過種戶外, 天氣也是一個大難題. (HK 都是, 一場台風, 就咩心血都無晒啦 ! )
回復

Donder 發表於 2009-4-15 04:29:15 |顯示全部樓層

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(76).gif呢個唔係羅生啵~
BanbieChan 發表於 11/4/2009 11:18

公主小姐, 多謝你啊, 原來真是不是羅生呀,        原來我仍未播羅馬生菜啊,        因播了好多種子, 又上簿紀錄日期, 名稱等等, 自己搞錯了.        要即刻播返D真正羅生先得啦 !
回復

Donder 發表於 2009-4-15 04:48:44 |顯示全部樓層

13-04-2009 因太多苗啦, 無位啦, 終於把部份移了出戶外, 我林, 小白菜及大白菜可挨小小凍掛 ! ? 就把她們最先移出戶外. 及我的生菜苗。

同時, 也播了金筍種子, 也種了洋蔥, 同舊年種落的肥大粗蔥, 種埋格離, 左鄰右理.

晚上得個零度至2, 3 度, 所以, 加左個保護比佢地, 希望唔好低過零度啦 !

穩陣起見, 仍有一小部分室內小苗盆種, 如戶外的有咩冬瓜豆腐, 仍有幾棵大白菜及小白菜.

回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 09:04:59 |顯示全部樓層
Donderx,雖然蕃茄長太長,移植到室外時也不要植得太深。因為太深很易腐根呢!這個要注意!
回復

Donder 發表於 2009-4-16 02:01:16 |顯示全部樓層
Donderx,雖然蕃茄長太長,移植到室外時也不要植得太深。因為太深很易腐根呢!這個要注意!
alilovebyj 發表於 15/4/2009 09:04

多謝提醒,    到移植時, 我會加倍留意, 多謝貼士提供 !
回復