天水圍新丁-清田前一星期

作者: mono 發表于 2009-2-23 14:54:49
28051 384
mono 發表於 2009-3-16 22:49:26 |顯示全部樓層
118# PACO
浸咗3日啦!咁咪少咗,少咗,少咗,好多肥囉!
仲想下星期帶出去比啲田友添。
回復

mono 發表於 2009-3-16 22:51:54 |顯示全部樓層
121# 美美
美美,咁......啲海帶水陣味......勁唔勁㗎?
回復

mono 發表於 2009-3-16 23:00:23 |顯示全部樓層
119# PACO
明仔,我會下星期六去問下。
因為我巳經打開咗外面個包裝,才醒起係咪有機呢個問題。
但我覺得唔係有機囉。因為佢無向包裝上注明有機字樣。
回復

mono 發表於 2009-3-16 23:09:31 |顯示全部樓層
115# mono
呢隻肥好似幾好咁喎 有機架??你下次去翻泥嗰陣加一半落去一齊翻應該效果會幾好 !仲有,如果你之前加咗肥,大雨過後應該肥料會被沖至下層,所以翻一翻土作用是鬆土等作物根部得以生長,另可以將肥料平均 ...
PACO 發表於 2009-3-14 09:13

明仔,我就係想問點翻泥。差啲真係想翻田咁翻。 甩啦甩啦.gif
唔該曬! la la la.gif
回復

mono 發表於 2009-3-16 23:21:30 |顯示全部樓層
美美,明仔,我想問浸海帶水,應該係幾多水,幾多海帶?
我買咗個塊,係成隻手咁長,我再咗七支500ml嘅水浸,會唔會多水?
落田時,洗唔洗再加水? 我轉.gif
回復

PACO 發表於 2009-3-16 23:37:09 |顯示全部樓層
126# mono
我冇理架,通常都等佢發到最大後,水可剛蓋面就算了 你發好多咩??
回復

mono 發表於 2009-3-16 23:51:04 |顯示全部樓層
127# PACO
浸咗一塊,未浸之前,成隻手咁長囉。
浸咗,剪碎,成個 Ø8" x H6" 密實咁多。
回復

mono 發表於 2009-3-17 00:11:14 |顯示全部樓層

仲有,星期日,老師發現有白粉病向十幾號田。(我唔記得十幾號)Sorry!
但一定唔係美美同明仔。
須然巳經即時處決咗幾棵植物(我唔係好知個棵係乜東東)。
但還請留意。其實應該點做?要做預防嗎?
回復

PACO 發表於 2009-3-17 07:38:04 |顯示全部樓層
129# mono
係咩??我星期一就冇留意,星期二去睇吓先
預防呀?都係修吓d老葉(等幅田可通風d),比少d水,多哂太陽咁囉!其他嘅配方我都唔係好清楚(淨係記得有白醋)!不過唔駛過份擔心,都係天氣問題而引起多,如果唔係太密應該冇事,不過多數都出現係d瓜身上,你留意下啦
回復

美美 發表於 2009-3-17 12:08:32 |顯示全部樓層
121# 美美
美美,咁......啲海帶水陣味......勁唔勁㗎?
mono 發表於 2009-3-16 22:51
我記得頭一星期陣味都好勁, 慢慢都唔覺得有海帶存在, 只在攪拌時才有一點味道, 而現在我的份量是一半海帶水加一半清水然後淋植物, 我都唔知道這份量對不對, 另浸的花生麩水份量是三分一花生麩水加三分二清水便淋菜, 但花生麩水的味道就.......當我打開樽時要閉氣, 否則我怕暈了, 沒有人來救我,  加水後味道會好一點.
回復

美美 發表於 2009-3-17 12:17:27 |顯示全部樓層
仲有,星期日,老師發現有白粉病向十幾號田。(我唔記得十幾號)Sorry!
但一定唔係美美同明仔。
但還請留意。其實應該點做?要做預防嗎? ...
mono 發表於 2009-3-17 00:11

唔好呀 ! 咁快就有白粉病, 日後要留意小胡瓜的葉子, 如只有少數的有病葉子便要剪掉它, 如大量便要用米醋液來防治.
**米醋液:米醋中含有豐富的有機酸,對病菌有比較好的抑制作用。用稀釋150~200倍的米醋溶液噴灑於葉面,每隔7天左右噴1次,連噴3~4次,可防治白粉病、黑斑病、霜黴病等。
回復

mono 發表於 2009-3-17 13:01:30 |顯示全部樓層
132# 美美
美美,米醋是否在超市買的便可?
回復

小梨子 發表於 2009-3-17 18:32:35 |顯示全部樓層
但一定唔係美美同明仔。
但還請留意。其實應該點做?要做預防嗎? ...
mono 發表於 2009-3-17 00:11

是呀mono,我想問這星期miss上堂教了什麼呀?這個星期我都唔得閒啊^^"
回復

mono 發表於 2009-3-17 23:35:57 |顯示全部樓層
134# 小梨子
小梨子,今堂係代課 Miss,佢都係講返啲肥料分類,氮、磷、鉀,同第一堂差唔多。
Miss 提意買一種有機肥,係 USA 9-3-7 同 2-14-0。不過要去到上環才有得買。
唔知有無其他地方可以買到呢?
回復

小梨子 發表於 2009-3-19 18:47:41 |顯示全部樓層
134# 小梨子
小梨子,今堂係代課 Miss,佢都係講返啲肥料分類,氮、磷、鉀,同第一堂差唔多。
Miss 提意買一種有機肥,係 USA 9-3-7 同 2-14-0。不過要去到上環才有得買。
唔知有無其他地方可以買到呢? ...
mono 發表於 2009-3-17 23:35

啊,唔該mono
usa 9-3-7 其實是否個牌子或是個名來的呀?就咁找咪好難找囉?v?
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 19:12:36 |顯示全部樓層
可能係:
氮2、磷14、鉀0 -- 適合基肥
氮9、磷3、鉀7 ---  適合追肥
回復

mono 發表於 2009-3-20 00:12:44 |顯示全部樓層
可能係:
氮2、磷14、鉀0 -- 適合基肥
氮9、磷3、鉀7 ---  適合追肥
花園仔 發表於 2009-3-19 19:12

老師即係老師,中咗! yeah.gif
USA 就係牌子嚟㗎喇。Miss 話係散裝㗎。講比佢地聽,就知係乜東東。
好似有$10包同$30包,如果你真係去買,可以買大包,因為$30包多啲㗎 。如果種開野留向道慢慢用都好!
回復

tracybear1981 發表於 2009-3-20 00:26:09 |顯示全部樓層
這個星期用了海帶水和洗米水施肥, D菜大了很多
多謝美美的指點!!

其實用洗米水都幾好, 屋企日日都有, 慳錢又環保
回復

mono 發表於 2009-3-20 10:26:04 |顯示全部樓層
這個星期用了海帶水和洗米水施肥, D菜大了很多
多謝美美的指點!!
其實用洗米水都幾好, 屋企日日都有, 慳錢又環保
tracybear1981 發表於 2009-3-20 00:26

我都會留啲洗米水,不過留唔到好多。因為唔係日日有煮飯!(無飯主婦嘛)
回復

tracybear1981 發表於 2009-3-20 11:44:33 |顯示全部樓層
140# mono

艷姐話洗米水嘔2-3日先用會好D
回復