天水圍新丁-清田前一星期

作者: mono 發表于 2009-2-23 14:54:49
28050 384
mono 發表於 2009-3-24 17:06:29 |顯示全部樓層
老師!我有問題。希望老師睇到啦!
老世成日都將啲開完嘅蘭花唔要(平時佢會靜靜雞掉咗無人知),我今日向垃圾箱拾回這幾棵。
但我從未種過蘭花,唔知從何入手。我見佢地好多根都爛咗,(向面個啲根無事㗎)。
可以點救佢地?我都知唔係一、兩句敎到,不過都試下問問。謝謝指敎!
回復

mono 發表於 2009-3-24 17:08:02 |顯示全部樓層
佢地啲花莖都剪走咗,還會開花嗎?
回復

tracybear1981 發表於 2009-3-24 17:21:31 |顯示全部樓層
183# mono
今天下大雨
星期四都會落田看看D苗有沒有事.....如果無事的話, 我會同艷姐講一轚.
你落田就直接去40號田個培苗盤到攞
回復

mono 發表於 2009-3-24 17:23:25 |顯示全部樓層
184# tracybear1981
收到!Thanks!
回復

bearbear 發表於 2009-3-24 17:52:09 |顯示全部樓層
佢地啲花莖都剪走咗,還會開花嗎?
mono 發表於 2009-3-24 17:08

會的(如果打理得好).
開完花通常都會剪咗條花梗.
關於蘭科植物,哩到或者幫到你:
www.worchids.net/culture/culture.asp

同埋可以post去「蘭科植物」版.
回復

mono 發表於 2009-3-24 18:04:15 |顯示全部樓層
186# bearbear
有喇!但無人覆哦! 可能對佢地嚟講,太難解釋比一個無經驗嘅人去做啲乜。
等我再向網上再揾下資料。最少想幫啲蘭花除咗啲腐根先!
回復

mono 發表於 2009-3-24 18:06:23 |顯示全部樓層
186# bearbear
簡體字 有難度(對我嚟講)
回復

軒軒 發表於 2009-3-24 18:19:12 |顯示全部樓層
老師!我有問題。希望老師睇到啦!
老世成日都將啲開完嘅蘭花唔要(平時佢會靜靜雞掉咗無人知),我今日向垃圾箱拾回這幾棵。
但我從未種過蘭花,唔知從何入手。我見佢地好多根都爛咗,(向面個啲根無事㗎) ...
mono 發表於 2009-3-24 17:06

等我嘗試回答你啦,我家中都有一棵開完花的蝴蝶蘭,我會將佢D植料全部換晒,之後將水苔完全淋濕(不需常常淋水,直至水苔乾才淋),放在有陽光但不要直射的地方,之後1個月加1次水肥!
回復

mono 發表於 2009-3-24 18:27:21 |顯示全部樓層
189# 軒軒
謝謝軒軒,又幫到我嘑!
想問是否用水浸住洗晒啲舊嘢。定有密技。
水肥?用紫羅蘭個啲得唔得。
回復

軒軒 發表於 2009-3-24 19:03:13 |顯示全部樓層
冇秘技,花友貓貓教我用一個透氣的袋放d骨粉落去,當你淋水時就會有肥流咗落d水苔到啦!
回復

vicky 發表於 2009-3-24 19:30:38 |顯示全部樓層

按花老师的方法,通菜果然发得好过之前,
大的两棵是之前用种子发的,只是发了两棵,附近有小芽的是后来用花老师的方法种的,现在陆续有得出芽呀,真系好得WOO
P3240200 (Small).JPG
回復

PACO 發表於 2009-3-24 20:26:53 |顯示全部樓層
177# PACO
今日落過田,已經生大咗好多了 特別係D蕃茄同薯仔
24032009 (21).jpg
回復

bearbear 發表於 2009-3-24 20:33:19 |顯示全部樓層
冇秘技,花友貓貓教我用一個透氣的袋放d骨粉落去,當你淋水時就會有肥流咗落d水苔到啦!
軒軒 發表於 2009-3-24 19:03

補充少少: 換盤時D水苔要迫實D,個盤唔好貪大,淋水要淋到透.
肥料方面我用開液體蘭肥.
回復

軒軒 發表於 2009-3-24 20:45:40 |顯示全部樓層
PACO我屋企有棵薯仔,現在移植重夠唔夠時間呀!
回復

vicky 發表於 2009-3-24 21:02:33 |顯示全部樓層
193# PACO
元西可以吃未呀?
回復

PACO 發表於 2009-3-24 21:37:27 |顯示全部樓層
195# 軒軒
薯仔我其實冇諗住佢生得咁靚的,可能仲未到最熱啦,所以我都係博吓架咋,有冇薯仔就要聽天由命了,所以你都係唔好移你屋企盆苗了!
仲有,所有天水圍嘅田友要留意啦,我地最大嘅天敵出現咗,我已有三粒小小茄被饑餓的瓜蠅殺了!你地執生啦
回復

PACO 發表於 2009-3-24 21:40:06 |顯示全部樓層
196# vicky
芫茜我今日疏咗D比較大少少嘅返屋企試食,味道係~~~~~好嫩同好香架,今次有排食YEAH!!
回復

vicky 發表於 2009-3-24 22:07:18 |顯示全部樓層
好羡慕呀,因为我以前种的好幼,同埋侧埋一边,之后就变黄西游啦
回復

mono 發表於 2009-3-24 23:26:41 |顯示全部樓層
192# vicky
Vicky, 恭喜你呀!好快有得食!
我等老師啲種子一到即刻做野!
回復

vicky 發表於 2009-3-24 23:29:42 |顯示全部樓層
未食得呀,最早果两棵好幼呀,吃了都应该没有什么感觉,太少啦,要等长些先,不过当然有菜趁嫩食啊~~~~如果我不吃,可能被虫吃了
回復