天水圍新丁-清田前一星期

作者: mono 發表于 2009-2-23 14:54:49
28057 384
mono 發表於 2009-2-25 23:12:22 |顯示全部樓層
38# 軒軒

要買花生麩同骨粉。想星期六一早去開田。都想睇下有無生菜種子買。
回復

mono 發表於 2009-2-25 23:18:19 |顯示全部樓層
41# 農夫

嘩!巳經搭咗棚嗱。
我都係由淺入深。種蔥算啦!
回復

軒軒 發表於 2009-2-25 23:35:21 |顯示全部樓層
我有D唐生菜種子,你唔好買啦!
回復

mono 發表於 2009-2-25 23:41:55 |顯示全部樓層
44# 軒軒

吓!我比反錢你,一定要收㗎!我驚種得唔好...... 。
回復

花園仔 發表於 2009-2-25 23:56:55 |顯示全部樓層
42# mono

要買花生麩同骨粉。想星期六一早去開田。都想睇下有無生菜種子買。

---------------------------------------------------------------

種的咁多使乜買丫, 你PM個地址寄俾你囉!
回復

軒軒 發表於 2009-2-26 00:21:27 |顯示全部樓層
種的咁多使乜買丫拿連花園仔老師都係禁話?
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-26 00:42:07 |顯示全部樓層
我係天水圍租架!我想應該唔可以帶狗進場!
軒軒 發表於 2009-2-25 21:04

THANKS
回復

mono 發表於 2009-2-26 11:04:17 |顯示全部樓層
47# 軒軒

花園仔:唔好勞煩你。影多啲相比我地睇啦!我向你個花園仔,爬到第45頁。努力爬! 4a46b55dc3f6aa45a20ff.gif
軒軒:謝謝你囉!你會幾時在田? show_fpic.gif
回復

軒軒 發表於 2009-2-26 11:15:40 |顯示全部樓層
我大約11:30左右呀!
回復

mono 發表於 2009-2-26 14:16:24 |顯示全部樓層

50# 軒軒

星期六見! di di di .gif

想問這些乾蔥頭可以種嗎?剛剛食飯在街市買。睇怕唔種得都食得。種咗之後係唔係平時食個啲蔥?
回復

PACO 發表於 2009-2-26 21:36:12 |顯示全部樓層

51# mono
咩都試吓囉,又唔駛打一身嘅!!!!!哈哈
仲有D咩想種呀?睇吓我有冇分D比你仲好啦,買乜鬼呀
意生菜我都有,不過唔多係時候了,仲有菜芯同白菜芯(不過都係秋冬種),睇你有冇興趣啦,要就出聲,等我交比艷姐轉交比你.
回復

mono 發表於 2009-2-26 23:19:00 |顯示全部樓層

52# PACO
你地實在太好人啦! cry.gif
上次我巳經同 Miss 攞咗啲甕菜同莧菜種子,我自巳買咗車厘茄,仲有軒軒比我嘅生菜,四樣野。
不如你地有冇啲種子想買,我買咗同你地交換。茄子同青瓜難種嗎?
星期六我要翻泥,下肥,下種,還有什麼要立定落田?要做個定網?帶定碌竹掛CD?! 抓狂.gif
回復

mono 發表於 2009-2-27 17:43:40 |顯示全部樓層
有問題。如吽花生麩水,係咪用膠樽巳 OK?
回復

軒軒 發表於 2009-2-27 18:19:43 |顯示全部樓層
花生麩水要吽好奈呀,唔好整呀!如果唔係會臭死隔鄰左右就唔好啦,你還是把花生麩同骨粉混合做基肥啦!你而家買了什麼?
回復

PACO 發表於 2009-2-28 00:00:54 |顯示全部樓層
54# mono
乾脆買D有機肥放落去啦,等得佢化黎都收田了
回復

PACO 發表於 2009-2-28 00:08:00 |顯示全部樓層
53# mono
交換就唔駛啦,我幅田都種到冇哂位落 多謝先
茄子你應該要培苗先得喎,所以你應該趕唔切了 青瓜好易種,遲些起個柵就可以,不過你要學定另一樣野,~~~防瓜蠅!
回復

mono 發表於 2009-2-28 00:44:26 |顯示全部樓層
55# 軒軒
早!軒軒!
巳經買咗骨粉同花生麩。陣味真係幾勁 .... 。 抺一把汗.gif
我巳經包膠袋,再包密實袋,再包膠袋。陣味依然充滿厨房。 唔制.gif
我知點解要三思才開花生麩水。
現有:車厘茄、青瓜、莧菜、甕菜。四樣!
洗唔洗揾啲野防雀?
回復

mono 發表於 2009-2-28 00:49:21 |顯示全部樓層
57# PACO
防瓜蠅?我有睇花園仔老師教做不織布袋!不織布向深水埗買。
有無答錯呢?其實我唔知係咪防呢樣野。
回復

花園仔 發表於 2009-2-28 01:00:20 |顯示全部樓層
59# mono
防瓜蠅?我有睇花園仔老師教做不織布袋!不織布向深水埗買。
有無答錯呢?其實我唔知係咪防呢樣野。
------------------------------------------------------------

元朗<衫兄>度有現成(厚)及半現成(薄)嘅不織布防蟲網袋賣架!
回復

mono 發表於 2009-2-28 01:10:32 |顯示全部樓層

60# 花園仔
老師,多謝提點!
咁好! 唔使我揸針線囉。住元朗真係有啲好處。
我爬更個啲巳經唔 Updata。 要加快!! 頂.gif
今朝車厘茄出芽呀!有啲興奮
回復