呵呵種花記(12月29日:cut佐頭嘅沙漠玫瑰)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-10-17 20:44:25
31167 348
jade_a 發表於 2007-12-8 13:49:37 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-7 09:45 發表
金蓮花

這樣有荷葉田田的味道嗎

唔知用來做荷葉飯好唔好食呢
呵呵笑:你啲菜盆盆都好肥壯喲!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 08:49:58 |顯示全部樓層
咩咩:金蓮有好強嘅向光性,所以我經常會轉方向,等佢生長方向勻循啲。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 08:54:19 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-12-8 13:49 發表

唔知用來做荷葉飯好唔好食呢
呵呵笑:你啲菜盆盆都好肥壯喲!

jade:聽“談天說地”嘅水母講,金蓮嘅葉真係可以用嚟沖茶飲哦,不過一定要有機種植果只,我未試過嘎。
          希望啲菜生生性性,快啲開花啦,因為播種時懶得用名牌,依家有乜品種同顏色都唔知,好心急啊!

回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:00:20 |顯示全部樓層
12月9日

花友jade分享嘅“猴面花”開始有第一對真葉。
以前羊咩咩都有分享過俾我,不過我太過心急即刻播,可能天氣太熱,顆粒無收,sorry啊咩咩,辜負你一番心意。

回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:05:28 |顯示全部樓層
六倍利

生長得好慢,不過啲花都幾堪開,一朵開幾日。
見個花槽仔仲有位,索性再移植多兩棵小苗落去,一排種四棵,會唔會密得滯?
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:08:47 |顯示全部樓層
這是第二次播種嘅六倍利,住大屋啦,咁舒服,好快啲長大啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:14:36 |顯示全部樓層
石竹

第二朵石竹,顏色開始紅潤啲啦。佢哋中意一朵朵咁開,一朵可以開成個禮拜都唔謝哦。
請有種過呢只嘅朋友幫我同佢正名啊(唔知係乜品種或者產地嘅石竹)。Monse,種子係你嘎,你知唔知品種啊?
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:19:03 |顯示全部樓層
呵呵,佢都係石竹,但係size大不相同。呢個大盆有三棵,花店買番嚟嘎。好可愛嘅花仔。

少女之面如桃花

少女之面如桃花

含苞欲放

含苞欲放

明日之星

明日之星
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:22:19 |顯示全部樓層
紅色迷你玫瑰開始第二輪花啦,好開心啊!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:25:48 |顯示全部樓層
之前啲花開哂之後被我修剪過(種過玫瑰嘅前輩如伯爺婆等花友都提醒我要修剪),果然啲花芽都在修剪處標出嚟!肥水與陽光,佢依家有好多花蕾啊!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:32:30 |顯示全部樓層
紫葉酢醬草
越開花越密啊!我剪走佐一點葉,以免嘅花被葉遮住
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:37:43 |顯示全部樓層
路過花店,買佐棵蒜香藤,想佢攀附在西面牆,夏天時可以消暑降溫,秋冬天又有花睇。周六去嘉道理農場,見到佢哋俾蒜香藤一個圓開拱門去攀爬,又覺得好靚哦。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 09:48:12 |顯示全部樓層
呢個係備忘錄,12月7日播佐:
                           黃色香雪球
                           矮牽牛(混色)
                           蜀葵
                           黑種草
                           細香蔥
                           夢幻草(耬斗菜)
                           銀葉松蟲草
                           福祿考(第三次播啦,再唔成功,就唔再播啦,因為冇種子啦)
全部浸水一晚然後落土。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-12 09:22:25 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-9 09:48 發表
呢個係備忘錄,12月7日播佐:
                           黃色香雪球
                           矮牽牛(混色)
                           蜀葵
                           黑種草
                           細香蔥
...

12月12日

最先出齊苗嘅係黃色香雪球。(細香蔥都有露出白色小腿,但是仲頂著種皮果頂黑色帽子,太幼細我又唔敢幫佢脫帽,驚折斷佢,睇落都幾驚險)
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-12 09:28:12 |顯示全部樓層
習慣每日清晨起身就要去睇啲花草,然後靚嘎就影相。

白雪花,雖然未成規模,但以阡插嚟講,佢嘅生長速度算係快嘎啦,全靠Monse嘅基礎打得好哦。

好清純

好清純

另一角度,百看不厭

另一角度,百看不厭
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-12 09:32:59 |顯示全部樓層
同時開放嘅仲有懶人嘅紅色龍吐珠,等佢嘅花等到頸都長埋。

一朵

一朵

二朵,啲龍鬍係唔係好得意呢?

二朵,啲龍鬍係唔係好得意呢?

仲陸續有來嘎,開心啊!

仲陸續有來嘎,開心啊!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-12 09:36:42 |顯示全部樓層
今日可能會開嘅係呢只我唔名乜名嘅酢醬草(同時有三只唔名名嘅種緊,我以2#來識別佢)
應該係白色花仔,但又咁得意哦,未有葉先開花
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-12 09:43:34 |顯示全部樓層
呢只海棠開嘅粉色花仔,在清晨嘅陽光下有閃閃嘅光,好靚。
(係叫海棠嗎?)因為佢係自己係花盆邊生出嚟,我見佢啲葉似海棠,所以俾間獨立屋佢住,跟住呢幾年佢就不停開花,然後被我不停強剪)
太多葉啦,我要間中幫佢疏葉,等下面啲葉仔可以有空間生上嚟。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-12 09:45:52 |顯示全部樓層
等極都唔開嘅長壽花(由有花蕾到依家差唔多一個月啦)
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-12 09:47:22 |顯示全部樓層
以三色堇波浪嘅小苗做今日貼圖嘅結束啦
幾批種子,最後只得三幾棵小苗,呢棵算係比較見得人嘎啦
回復