呵呵種花記(12月29日:cut佐頭嘅沙漠玫瑰)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-10-17 20:44:25
31165 348
呵呵笑 發表於 2007-12-19 13:46:12 |顯示全部樓層
美人自從進了家門後就一直飽受白粉病折磨,不過第二輪花也陸續開放,只是唔知如何根治佢。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-19 13:49:24 |顯示全部樓層
咁陰沉沉的天氣,送啲紅當當嘅顏色撞一撞啦,雖然紅得“娘娘哋”,不過都好醒目嘎!
回復

jade_a 發表於 2007-12-19 13:50:25 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-18 21:11 發表

jade:我揾到呢個網頁,有一個臺灣花友種嘅龍頭花(即係猴面花),你得閑睇下啦
http://tw.myblog.yahoo.com/apple ... &l=f&fid=13 ...

呵呵笑:謝謝你
       葡萄風信子你買的太少了,球多開花靚好多架,
       天氣太熱我的葡萄風信子徙長象草一樣
回復

seed 發表於 2007-12-19 14:14:00 |顯示全部樓層
Woow~~~很精采呢
呵呵笑你好厲害呀~~
種那麼多種的花都種得咁好又多花
我的能不死長葉
就算開不出花我都已經很高興了
回復

alextang 發表於 2007-12-19 21:28:10 |顯示全部樓層
葡萄風信子我今是都賣了、有花的。
是唔是開了花就沒用的?請指教。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-19 23:14:52 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-12-19 13:50 發表

呵呵笑:謝謝你
       葡萄風信子你買的太少了,球多開花靚好多架,
       天氣太熱我的葡萄風信子徙長象草一樣

jade:我係新手啊,所以每樣只買佐一組作為嘗試,成功當然好,唔成功都當交學費,明年再嚟過。“愛要越挫越勇”---我的花的愛
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-19 23:20:08 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2007-12-19 14:14 發表
Woow~~~很精采呢
呵呵笑你好厲害呀~~
種那麼多種的花都種得咁好又多花
我的能不死長葉
就算開不出花我都已經很高興了

seed:我只是把靚嘅擺上嚟啫。每個種植者都有呢過過程哦,我也計唔到自己種死佐幾多花,“種死還要種”
           交多幾期學費,你都可以擁有一個滿布花草嘅天地
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-19 23:22:33 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2007-12-19 21:28 發表
葡萄風信子我今是都賣了、有花的。
是唔是開了花就沒用的?請指教。

好似可以留起球根,等到明年再種過哦。不過具體細節要再揾資料。
回復

joey 發表於 2007-12-20 12:31:18 |顯示全部樓層
花無茛d花真係好鬼靚ar.
回復

阿晴 發表於 2007-12-23 07:09:01 |顯示全部樓層
呵呵笑 大大:您好ar~~~我係新人黎ga~~~你d花花真係好靚ar~~真係好有心機ar~~~ 希望可陸續看你ge分享~~~
小小建議:
其實金蓮花都可以算係香草植物黎ga,我見d香草書有介紹佢,佢d葉可以夾三明治或者做生菜沙律ga,有陣辣辣地ge味~佢d花可以用黎加入鮮花沙律或點綴蛋糕甜品~~
玫瑰可以定期噴藥防病虫害,我果棵因為由佢天生天養所以生哂野,而家要每兩個星期左右噴一次藥,但係d葉都一斑斑,補救唔到……
金?花同孔雀草因為可驅線蟲所以常被利用種植在田邊ga~~~
希望對你有用la~~~~
p.s.  大大你d月見草生得好壯ar~~~其實我一直都好中意但搵唔到,中意佢係因為以前聽過呢個名,一直都覺得好爛漫,如果你的月見草有種子時可否分享少許給我呢~~~thx
回復

阿晴 發表於 2007-12-23 07:15:35 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2007-11-16 08:49 發表

那草好像叫天胡荽, 真是小巧可愛, 我家也有呢
另外我家的孤挺老是長葉, 請問怎樣才能讓他們開花呢?
PS 那些根球是去年四月在泰國曼谷的翟度翟假日市場買的, 體積比雞蛋大一點 ...

Aalon大大:
你可以試下係大約11月尾左右剪哂佢d葉(未到開花球千祺唔好剪葉),強逼佢休眠,期間peg佢埋一二便,唔使理佢,一d水都唔好淋比佢,稍稍弱待下佢,到天暖(大約2、3月)開始淋水,佢就會開花,仲會好大朵ga~~

這是我的,失禮了~~    種左6年,可惜arm arm爛頭垂死中……

回復

呵呵笑 發表於 2007-12-26 13:18:22 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2007-12-20 12:31 發表
花無茛d花真係好鬼靚ar.

joey:我都覺得佢嘅花好靚啊,不過睇落啲球有啲不妙啊。唉,可能又係失敗嘅一次啊!

回復

呵呵笑 發表於 2007-12-26 13:24:54 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2007-12-23 07:09 發表
呵呵笑 大大:您好ar~~~我係新人黎ga~~~你d花花真係好靚ar~~真係好有心機ar~~~ 希望可陸續看你ge分享~~~
小小建議:
其實金蓮花都可以算係香草植物黎ga,我見d香草書有介紹佢,佢d葉可以夾三明治或者做 ...

阿晴:我都聽講過金蓮葉可以用嚟沖茶,做三文治就第一次聽。多謝你嘅信息啊!
           玫瑰,中意陽光,肥水,要濕潤但又驚太多水會漚爛,所以我都仲要種耐啲先可以拿捏到箇中巧妙。不過種花我唔太中意噴化學嘅殺蟲水,佢哋會影響環境。平時常見嘅如介殼蟲、白粉虱之類,我都係以修剪或者徒手捉為主。
            至於月見草,我有短消息俾你啦,唔知你收到未?
           最後多謝你嚟我嘅花園睇花哦,你要多啲嚟哦,呵呵!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-26 13:26:38 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2007-12-23 07:15 發表

Aalon大大:
你可以試下係大約11月尾左右剪哂佢d葉(未到開花球千祺唔好剪葉),強逼佢休眠,期間peg佢埋一二便,唔使理佢,一d水都唔好淋比佢,稍稍弱待下佢,到天暖(大約2、3月)開始淋水,佢就會開花,仲會好大朵ga~~

這是我的,失 ...

呢只好靚哦。點會爛嘎?可以補救嗎?
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-26 13:29:09 |顯示全部樓層
12月26日

1#矮牽牛開佐第一朵花啦
12月23日先發覺佢呢個花蕾
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-26 13:30:58 |顯示全部樓層
矮牽牛波浪系列藍色

通常頭一胎會比較受重視,所以第一朵花都係會帶嚟較多欣喜
絲絨般的質感,在陽光下特別顯得高貴

回復

呵呵笑 發表於 2007-12-26 13:35:23 |顯示全部樓層
重瓣矮牽牛也不甘落後

回復

jade_a 發表於 2007-12-26 23:57:00 |顯示全部樓層
呵呵笑:你可是養牛大户人家
你第一盆牛是迷你種嗎?葉貼着泥生長好得意哦
重辫紫牛配白盆好靚呀
我唯一一盆紫牛因两日沒淋水,今日花同葉全部倒下,花葉粘在一起 我幫它剪成平頭不知能否救活吧
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 11:22:50 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-12-26 23:57 發表
呵呵笑:你可是養牛大户人家
你第一盆牛是迷你種嗎?葉貼着泥生長好得意哦
重辫紫牛配白盆好靚呀
我唯一一盆紫牛因两日沒淋水,今日花同葉全部倒下,花葉粘在一起 我幫它剪成平頭不知能否救活吧:icon2 ...

jade:wave系列屬於小型花,我自己比較喜歡花朵唔好咁大嘅,堪開之餘小巧玲瓏好得人中意。呢朵仲要細朵啲,因為通常一盆花開出嘅第一朵花會冇咁正常,開開下就正常啲咁啦。
我以前種過嘅
回復

yuwaiman 發表於 2007-12-27 11:51:14 |顯示全部樓層
呢個紫藍色好高貴啊
回復